Inginerul zootehnist Traian Andron arată cu degetul către firma Agro Ardeal SRL din Orheiul Bistriţei, dar şi spre conducerea acesteia, împotriva cărora a depus la finele lunii aprilie o plângere penală, din cauză că i s-ar fi folosit abuziv o suprafaţă de teren.

La suprafaţă problema nu pare una complicată, însă în joc sunt sume importante de bani, sub formă de subvenţii, pe care Andron ar trebui să le primească de la APIA pentru suprafaţa de păşune pe care o are în proprietate. Datorită utilizării terenului său de către altcineva, fermierul riscă să nu se mai încadreze în termenul şi obligaţiile legale.

 

 

Povestea a început în luna februarie, când Traian Andron a aflat că cineva i-a intrat pe o suprafaţă de teren – păşune – pe care o are în proprietate pe raza comunei Budacu de Jos, şi i-a arat-o. A aflat rapid că este vorba de angajaţi ai binecunoscutei firme Agro Ardeal SRL de la Orheiul Bistriţei. Întâmplător sau nu, cu circa zece zile înainte de acest incident, Andron a fost contactat de reprezentanţii firmei, care i-au propus să le vândă respectiva suprafaţă de pajişte. Refuzul a fost categoric, însă cei de la Agro Ardeal nu s-au lăsat cu una cu două.

 

De la oferte la fapte forţate

 

„În jurul datei de 15 – 20 februarie, am fost contactat de vreo două ori la telefon de către un domn care s-a prezentat ca numindu-se Mărginean şi că ar avea calitatea de jurist-consult al SC Agro Ardeal SRL. Domnul Mărginean m-a întrebat în primul rând dacă nu-mi vând parcelele de pajişte din punctele de hotar numite «Pe Dubălari» şi respectiv «Pe dosul de către Buduş», că firma Agro Ardeal este dispusă să îmi ofere preţul de 5.000 lei noi (50 de milioane lei vechi) pe hectar, că la acest preţ au mai cumpărat pământ de la mai mulţi cetăţeni din satul Simioneşti. Răspunsul meu categoric a fost că la un asemenea preţ derizoriu, cam de zece ori mai mic decât preţul actual pentru aceeaşi categorie de folosinţă şi la acelaşi nivel de fertilitate, faţă de preţul mediu din celelalte ţări din Comunitatea Europeană, eu NU vând teren.

Apoi m-a întrebat acelaşi domn Mărginean dacă nu vreau să-mi dau terenul în arendă, oferindu-mi un preţ de batjocură de 150 lei pe hectar şi spunându-mi că firma Agro Ardeal nu va declara la APIA Bistriţa că ea este cea care lucrează (cultivă efectiv) de facto , în realitate acel teren (…)”, menţionează în plângerea penală Traian Andron, plângere pe care a depus-o pe 24 aprilie 2013.

Potrivit aceluiaşi document, Traian Andron l-a avertizat pe reprezentantul Agro Ardeal „nu care cumva să intre cu plugul în vreunul din loturile” lui, fiindcă va depune plângere. Nu se ţine cont de aceste avertizări, iar cei de la Agro Ardeal, potrivit spuselor lui Traian Andron, intră câteva zile mai târziu, mai precis pe 26 februarie, cu plugurile pe pământul lui.

„În ziua de 26 februarie în jurul orei 12, m-am deplasat la stupina mea din satul Simioneşti şi, încă de la intrarea pe poarta exploataţiei apicole pe care o am acolo, am văzut două tractoare care arau exact lotul al cărui proprietar tabular sunt din ridul numit «Dosul către Buduş» (…) la ora 12 şi 46 de minute am sunat la nr. de urgenţă 112, cerând intervenţia forţelor de ordine pentru a-i împiedica să-mi are întreg terenul”, scrie Andron în plângerea penală.

 

Încurcături la APIA

 

Până să depună plângerea, Traian Andron i-a avertizat la acea vreme din nou pe cei de la Agro Ardeal să refacă terenul aşa cu a fost iniţial adică să semene din nou iarbă. Cei de la firmă au percutat, dar destul de târziu, undeva în jurul datei de 20 mai, după ce au aflat că Andron a depus o plângere penală împotriva Agro Ardeal.

Problema cea mare este terenul respectiv face parte dintr-o suprafaţă mai mare de pajişte ce este declarată de câţiva ani de Traian Andron la APIA pentru a primi subvenţii din fonduri europene. Conform prevederilor legale din România, care sunt în conformitate cu prevederile europene, terenului nu i se poate schimba, în principal, destinaţia. În plus, în situaţia dată nici la Fisc omul nu îşi mai poate declara veniturile pe care le-ar obţine de pe urma subvenţiei.

Din cauză că Andron figura în scriptele APIA cu o anumită suprafaţă de pajişte, iar acum aceasta era mai mică, omul a încercat să dreagă oarecum situaţia pentru a nu pierde subvenţia în totalitate, plus repercusiunile ce urmau în această situaţie. Întrucât în luna mai trebuia să depună declaraţia la APIA pentru a putea încasa mai departe subvenţia pentru pajişti, Traian Andron încearcă să recurgă la un artificiu, urmare a faptului că suprafaţa arată de firma bistriţeană nu mai era conformă normelor, deci nu mai putea fi declarată drept pajişte. Astfel, omul intenţionează să transcrie suprafaţa respectivă în Registrul Agricol din poziţia sa în poziţia fiicei sale. În urma acestei mişcări, el putea merge mai departe cu declaraţia la APIA, deşi suma pe care ar fi primit-o drept subvenţie s-ar fi diminuat şi ea. La APIA însă a avut parte de blocaje, fiindcă i s-au cerut adeverinţe „pe suport de hârtie” care trebuiau eliberate de Primăria Budacu de Jos, pe raza căreia se află terenul cu pricina.

 

Justificările funcţionăreşti încurcă bunul mers al lucrurilor

 

La primărie a avut parte de refuzuri, aici spunându-i-se că este prea târziu pentru a se mai opera în Registrul Agricol. Fiindcă iniţial cererea a fost făcută verbal, ca urmare a refuzului, Traian Andron trimite o adresă către administraţia locală din Budacu de Jos, prin care solicită să i efectueze modificarea în Registrul Agricol.

„În lipsa operărilor solicitate de mine prin prezenta şi a adeverinţelor eliberate de onor Primăria Budacu de Jos consecutiv acelor operări, nici eu nici fiica mea nu putem depune la organele fiscale formularele de declaraţie 221 privind impozitarea. De asemenea nu putem depune nici la APIA Bistriţa cererile pentru subvenţia SAPS. Menţionez că deja suntem în întârziere ci depunerea cererilor SAPS din cauza infracţiunilor de tulburare de posesie şi distrugere de culturi comise în dauna noastră de către salariaţii SC Agro Ardeal, infracţiuni împotriva cărora am depus plângere penală”, scrie Traian Andron în adresa către Primăria Budacu de Jos, depusă în data de 10 iunie.

Despre ceea ce a urmat în cazul lui Traian Andron şi cât de repede i s-a luat în seamă plângerea penală depusă de mai bine de o lună şi jumătate la Parchetul Bistriţa, vom relata în numărul viitor.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.