Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatți de Urgență (I.G.S.U.), peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuințe înregistrate în ultimii doi ani ar fi putut fi evitate dacă cei în cauză ar fi curățat și reparat coșurile de fum.

Numai în aria de acoperire a E.ON, în perioada septembrie 2012- august 2014, un număr de 22 persoane au decedat asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 57 de persoane s-au aflat la un pas de moarte din cauza intoxicării cu monoxid de carbon. Cea mai des întâlnită cauză a fost tot necurățarea coșurilor de fum.

Totodată, 6 persoane și-au pierdut viața, iar alte 30 de persoane au avut de suferit în urma unor explozii sau incendii cauzate, în cea mai mare parte, de manevrarea greșită a aparatelor alimentate cu gaze naturale sau a utilizării unor aparate defecte.

„Respectând regulile de bazaăprivind utilizarea gazelor naturale, fără nici o abatere, ne putem proteja bunurile materiale și mai ales viața. De aceea, prin campaniile noastre de informare ne dorim să atragem atenția asupra acestor pericole, iar astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple”, a declarat Teona Oltean, Director General Adjunct al E.ON Gaz Distribuție.

 

Se recomandă evitarea următoarelor situații:

-dormitul în încăperi cu aparate alimentate cu gaz neracordate la cosul de fum (reșou, aragaz etc.);

-lăsarea focului nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;
-folosirea centralelor cu tubulatură neetanșă sau fără tiraj;
-recurgerea la improvizații.

De asemenea, consumatorii trebuie să asigure o ventilare permanentă în încăperile în care funcționează centralele termice sau aparatele de consum cu flacară libera și sa verifice și să curețe coșurile de fum cel puțin de două ori pe an.

Întotdeauna când simt miros de gaz consumatorii trebuie:

-să stingă toate focurile și să deschidă imediat ușile și ferestrele;

-să nu manevreze aparate electronice;
-să nu aprindă lumina;
-să nu verifice cu flacăra instalațiile de gaze naturale;
-să sune imediat la dispeceratul de urgență al E.ON Gaz Distribuție

Cele peste 90 de explozii, incendii și intoxicații cu monoxid de carbon înregistrate în zona de activitate a E.ON s-au soldat cu 28 de morți sș 90 de răniți.

Racordarea aparatelor alimentate cu gaz la coșurile de fum, curățarea acestora, utilizarea centralelor cu tubulatură etanșă sunt câteva reguli ce trebuie respectate pentru a se evita incidente nefericite.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.