O nouă metodă de cartare a 27 habitate de interes comunitar (păduri de fag, păduri de brad, tufărișuri de jneapăn, pajiști montane, izvoare montane, grohotișuri, stâncării, mlaștini, turbării) a fost utilizată cu ajutorul imaginilor aeriene preluate cu drona.

Astfel, au putut fi identificate o serie de microhabitate, evaluate amenințările și presiunile la adresa habitatelor.
Procesul de cartare și evaluare a stării de conservare a speciilor și habitatelor care au stat la baza desemnării ca sit de importanță comunitară, s-a desfășurat în Situl Natura 2000 Munții Rodnei

„Au fost astfel elaborate hărți de distribuție a acestor habitate valoroase la nivel european. S-au utilizat mai multe drone care au prelevat imagini din diverse locații ale masivului rodnean, acestea fiind prelucrate prin vectorizare și interpretate de către echipa de botaniști și informaticieni, ai firmei de cercetare, responsabilă de evaluarea stării de conservare a habitatelor comunitare”, informează managerul de proiect Biolog dr. Claudiu Iușan, Administrația Parcului Național Munții Rodnei.

Cartarea și evaluarea acestor habitate se desfășoară în cadrul proiectului ”Managementul conservativ al biodiversităţii Parcului Naţional Munţii Rodnei”, ce se desfăşoară în perioada 2010-2015, cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii și implementat de Administrația Parcului Național Munții Rodnei sub egida Regiei Naționale a Pădurilor – RNP ROMSILVA.

„Aceste evaluări ale stării de conservare pentru 27 tipuri de habitate de interes comunitar și hărțile de distribuție vor sta la baza monitorizării permanente în vederea menținerii și/sau îmbunătățirii stării de conservare, obiectiv prioritar pentru Rețeaua Natura 2000. Măsurile de conservare propuse în urma acestor analize ale vegetației, vor fi integrate în Planul de Management al Parcului Național, Sitului Natura 2000 și Rezervației Biosferei Munții Rodnei”, mai adaugă Biolog dr. Claudiu Iușan.

Imagine din drona

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.