PSD, îngenuncheat în Bistriţa-Năsăud

 

Victor Ponta, candidatul Alianţei PSD – UNPR – PC, a pierdut şi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în Bistriţa-Năsăud, în faţa lui Klaus Johannis – candidatul ACL. Scorul grăieşte de la sine: 37,73% sunt procentele adunate de Ponta, el reuşind un plus de circa 1,5% faţă de primul tur. Johannis a fost preferatul electoratului în 42 de comune, dar şi în toate cele patru oraşe din Bistriţa-Năsăud. Rezultatul dezastruos înregistrat de social-democraţi în Bistriţa-Năsăud a dus la depunerea demisiei şefului Organizaţiei judeţene PSD BN, Emil Radu Moldovan.

 

Disperarea social-democraţilor a dus la greşeli impardonabile în strategia abordată în campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean. Încercând să ia totul, au pierdut tot!

Până la primul tur de scrutin, PSD şi Victor Ponta au ieşit cu o sumedenie de promisiuni electorale cu privire la creşterile veniturilor românilor – salarii, pensii, alocaţiile speciale pentru copii, etc. –, însă nu au prevăzut un element foarte important – pregătirea alegerilor în diaspora.

Cei plecaţi peste graniţă s-au prezentat în număr mare la urne. Ceea ce s-a întâmplat nu are rost să mai repetăm fiindcă este cunoscută situaţia. Numai că în loc să îşi îndrepte greşeala, au păcătuit şi mai tare. Teodor Meleşcanu i-a trimis în ziua alegerilor pe cei care votau în Paris, la Nancy, în timp ce Gabriela Firea încerca să arate României că de fapt cei din Londra sunt rău voitori şi nu se duc să voteze într-o secţie care era aproape goală. Numai că şi într-un caz şi în celălalt respectivele secţii de votare nu foarte solicitate de românii aflaţi în Franţa, respectiv Anglia, se aflau la câteva sute de kilometri distanţă. Şi astea sunt doar două exemple care i-au determinat pe românii din ţară, şi aşa supăraţi pe clasa noastră politică, să iasă în număr masiv la vot şi să taxeze partidul aflat la putere şi pe-al său candidat. Nu putem să nu amintim şi comportamentul pe care social-democraţii l-au avut pe tot parcursul campaniei electorale, cu atacuri murdare lansate la adresa candidatului ACL, dar şi ameninţările cu demiterile din funcţiile avute în fruntea deconcentratelor sau tăierile de fonduri proferate la adresa propriilor membri, de şefii organizaţiilor judeţene ale PSD. Toate acestea au dus la dezamăgirea unei mari părţi a electoratului român şi la pierderea luptei pentru Cotroceni.

Efectul acţiunilor PSD la nivel naţional s-a resimţit îi în Bistriţa-Năsăud. Majoritatea bistriţenilor nu au fost impresionaţi nici de numeroasele tăieri de panglici ale preşedintelui CJ BN, Radu Moldovan, nici de vizitele lui Victor Ponta în judeţ, precum nici de promisiunile din timpul celor două campanii electorale, nici de migraţia multor primari din PDL şi PNL la PSD şi PLR, chiar din contră, şi nici de spectacolele cu Văru’ Săndel şi Puiu Codreanu. Iar în comunele în care primarii au migrat spre PSD sau PLR în mare parte electoratul nu a ţinut cont nici de data aceasta de doleanţele acestora sau de ameninţările cu tăierile de fonduri pentru investiţii.

 

Ponta, votat doar în 16 comune din judeţ! Migraţia primarilor nu a contat foarte mult

Dar să vedem cu au votat bistriţenii la cel de-al doilea tur de scrutin, ţinând cont şi de actuala culoare politică a primarilor pe care i-au ales în 2012. Din cei 62 de primari din Bistriţa-Năsăud, aproape jumătate au ales să profite de OUG 55 şi să îşi părăsească partidul pe care l-au reprezentat la alegerile locale din 2012.

Astfel, PDL a rămas astfel cu 14 primari din cei 26 cu care a pornit la drum, în timp ce PNL nu mare niciunul. Cu toate acestea nu în aceste comune electoratul l-a urmat pe primar. Astfel, în 7 dintre comunele conduse de primari care au dat PDL pentru PSD, Klaus Johannis a fost preferat în măsură mai mare de alegători. Exemple concrete sunt, în Bistriţa Bârgăului unde Klaus Johannis a câştigat cu 70,94%, la Ilva Mică a obţinut cu 60,82%, 61,08% în Măgura Ilvei, 57,48% în Parva, 69,17% în Prundu Bârgăului, 52,91% în Şintereag, 51,50% în Târlişua. Victoria lui Johannis din acest al doilea tur de scrutin este şi mai interesantă dacă ne gândim că în primul tur în comunele Ilva Mică, Măgura Ilvei, Parva, Şintereag şi Târlişua candidatul PSD Victor Ponta a reuşit să câştige procente mult mai bune decât Johannis. Restul de primari care au migrat din PDL la PSD au reuşit să atragă electoratul de partea lui Victor Ponta. Astfel, candidatul PSD a fost votat de 51.01% din electorat în comuna Budacu de Jos, Şanţ – 62,65%, Zagra – 54,80%. Voturile din comunele conduse de primari care au trecut de la PDL la PLR au mers tot la Klaus Johannis. Astfel în Dumitra acesta a câştigat cu 69,92% şi în Mărişelu cu 55,89%. Voturile alegătorilor din comuna Telciu, al cărui primar s-a declarat independent după ce două mandate a fost sub culorile PDL, au mers în proporţie de 75,43 de procente la Klaus Johannis.

Şi voturile din comunele cu primari care au trecut de la PNL la PLR au mers în mare parte spre candidatul ACL. Astfel, Klaus Johannis a câştigat în Livezile cu 69,71%, în Miceştii de Câmpie cu 62,06%, în Poiana Ilvei cu 56,75%, în Şieuţ cu 51,24%, în Tiha Bârgăului cu 85,09%, în Urmeniş cu 55,13%. Doar trei dintre primarii care au trecut de la PNL la PLR au reuşit să convingă electoratul din comună să-l voteze pe Victor Ponta. Astfel, candidatul social-democrat a câştigat în Romuli cu 61,99%, în Sânmihaiu de Câmpie cu 61,60% şi în Silivaşu de Câmpie cu 53,71%.

Voturi pentru Victor Ponta a adus şi primarul comunei Căianu Mic, care a părăsit barca PP-DD şi a trecut la PSD. Aici, Ponta a cules 65,43% din voturi.

 

Dezastru total în cele patru oraşe

Cele patru oraşe ale judeţului Bistriţa-Năsăud au fost şi ele adjudecate în turul al doilea de candidatul dreptei, Klaus Johannis. Astfel, În Bistriţa, Johannis a fost votat de 69,09% din electorat, Năsăudul l-a votat în proporţie de 61,35%, Beclean – 52,39%, iar la Sângeorz Băi a obţinut 71,43% din voturi. Surpriza în cazul oraşelor o constituie Becleanul, unde în prima rundă a alegerilor prezidenţiale Victor Ponta a avut un avans de circa 350 de voturi. De reţinut că toate cele patru oraşe sunt conduse de primari PSD.

 

Radu Moldovan a renunţat la şefia PSD BN

Conform rezultatelor finale al celui de-al doilea tur, în Bistriţa-Năsăud, Klaus Johannis a obţinut 62,26% din voturi, în timp ce Victor Ponta a fost preferat doar de 37,74% din electorat. Rezultatele dezastruoase înregistrate de social-democraţii bistriţeni a dus la demisia lui Radu Moldovan din fruntea Organizaţiei Judeţene PSD Bistriţa-Năsăud. Acesta şi-a depus mandatul la două zile după încheierea celui de-al doilea tur de scrutin.

În 3 noiembrie, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Radu Moldovan anunţa că dacă va pierde alegerile şi în turul doi, îşi va depune mandatul de preşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud. „Dacă pierd alegerile în turul doi, îmi depun mandatul de preşedinte al PSD. Dacă pierd, înseamnă că nu mă pricep şi trebuie să îmi depun mandatul. Dar asta nu pentru că mă provoacă cineva, ci pentru că simt că trebuie să fac lucrul ăsta. Dacă nu câştigăm, PSD trebuie să îşi pregătească alt preşedinte. Tot timpul liderul trebuie să-şi asume totul. În Bistriţa-Năsăud, PSD e condus de o echipă, dar eu sunt liderul”, a declarat atunci Radu Moldovan.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta a fost preferat doar de 36,28% dintre alegătorii din Bistriţa-Năsăud, în timp ce 63,72% l-au preferat pe Klaus Johannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.