Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa; Elena Şutea a fost revocată din funcţie pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale, precum şi din cauza „comportamentului şi comunicării”. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Magistraturii, la jumătatea lunii octombrie, în urma unei solicitări venite din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj din luna iulie.

 

Procurorul Elena Rodica Şutea a acces în funcţia de conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa în 15 iulie 2013, conform Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 272/2013, pentru un mandat de trei ani. Practic procurorul Elena Şutea ar fi trebuit să rămână în fruntea parchetului bistriţean până în iulie 2016. Nu a avut această şansă, fiindcă superiorii de la Cluj – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în „curtea” căruia se află şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa – au considerat că nu mai corespunde funcţiei. Drept urmare în luna iulie anul acesta au trimis o adresă Consiliului Superior al Magistraturii în care se solicita revocarea „din funcţia de conducere a doamnei prim procuror ŞUTEA ELENA RODICA de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa”.

 

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară

În şedinţa CSM – Secţia procurori care a avut loc pe data de 8 iulie 2015, plenul a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare „în vederea efectuării de verificări referitor la modalitatea de exercitare a atribuţiilor manageriale, privind comportamentul şi comunicarea, de către doamna prim procuror ŞUTEA ELENA RODICA, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa”.

La începutul lunii octombrie, pe masa Consiliului Superior al Magistraturii a ajuns şi raportul întocmit de Inspecţia Judiciară nr.4632/IJ/1183/DIP/2015 având ca obiect „verificarea modalităților de exercitare a atribuţiilor manageriale privind organizarea şi coordonarea eficientă a activităţii, precum şi a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităților şi a aptitudinilor manageriale” de către prim procurorul Elena Şutea.

Pe 6 octombrie respectivul document ar fi trebuit luat în discuţie de CSM – Secţia procurori, însă s-a decis că este nevoie şi de prezenţa magistratului bistriţean pentru a-şi susţine cauza.

 

A preferat să demisioneze din funcţie

Se pare că raportul Inspecţiei Judiciare nu a fost unul favorabil, întrucât, până la următoarea dezbatere care a avut loc pe 13 octombrie, prim procurorul Elena Şutea a remis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin solicita „eliberarea din funcţia de conducere prin demisie şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud

 

„Plecare” aprobată

În ziua dezbaterii, Secţia procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act „de renunţarea la cererea de eliberare, prin demisie”, a Elenei Şutea din funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, după care a fost luat în dezbatere raportul Inspecţiei Judecătoriei.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit conţinutul răspunsului Inspecţiei Judiciare la obiecţiunile formulate de către doamna ŞUTEA ELENA RODICA, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare nr.4632/IJ/1183/DIP/2015 având ca obiect „verificarea modalităţilor de exercitare, de către doamna prim-procuror ŞUTEA ELENA RODICA de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, a atribuţiilor manageriale privind organizarea şi coordonarea eficientă a activităţii, precum şi a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale”.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât revocarea din funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa a doamnei ŞUTEA ELENA RODICA în conformitate cu dispoziţiile art.51 alin.(2) lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 13.10.2015”, este soluţia comunicată pe site-ul CSM de pe ordinea de zi a dezbaterilor Secţiei procurori din data de 13 octombrie.

Decizia a fost luată în conformitate cu dispoziţiile art. 51 alin. (2) lit.b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi e valabilă începând cu data de 13 octombrie 2015.

Art. 51 alin. 2 lit. b din Legea nr. 303/2004 prevede că „revocarea din funcţia de conducere a judecătorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea adunării generale ori a preşedintelui instanţei, pentru următoarele motive: (…)

  1. b) în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.”

 

Anul acesta a „uitat” să îşi declare averea

Procurorul Elena Rodica Şutea nu are depusă anul acesta nici declaraţie de avere sau interese. Cel puţin una la vedere. Astfel pe site-ul CSM ultimul document în acest sens a fost depus în 2013, deci este aferent anului fiscal anterior. Regăsim însă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate o declaraţie de avere mai proaspătă, din 2014.

Din respectivele documente aflăm că procurorul Elena Rodica Şutea deţine două apartamente în municipiul Bistriţa, unul achiziţionat în anul 2003, în suprafaţă de 67 m.p., iar celălalt a fost cumpărat în anul 2006 şi are o suprafaţă de 59 m.p. Pe lângă acestea, Elena Şutea are un autoturism marca Volkswagen fabricat în 2006.

Potrivit declaraţiei de avere din 2014, magistratul bistriţean are economii în valoare de aproximativ 400.000 lei, bani depozitaţi în două conturi bancare deschise în 2009 şi 2011. Cu un an înainte declara economii în valoare de aproape 300.000 lei.

Dacă în declaraţia de avere completată în 2013, pe când era şeful Secţiei judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Năsăud, Elena Şutea menţiona că a încasat în anul anterior venituri salariale de 99.347 lei (circa 8.300 lei lunar), în declaraţia de avere completată în 2014 magistratul bistriţean a menţionat venituri în valoare de 117.036 lei în calitate de procuror şef secţie penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi ulterior, după iulie 2013, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.