Duhoarea emanată de staţia de epurare din Bistriţa dă bătăi de cap an de an bistriţenilor, mai ales în perioada de vară. Ce să mai vorbim de zilele în care temperaturile trec de cele normale pentru acest anotimp. Aquabis nu este încă în stare să rezolve problema, motivele ţin evident de fondurile financiare, însă pe lângă aceasta o dă de gard şi cu depozitarea nămolului care rezultă în urma procesului de epurare a apei reziduale. Societatea, al cărui acţionar unic este Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, depozitează nămolul rezidual taman pe malul râului Bistriţa, în condiţiile în care acesta nu este în totalitate lipsit de substanţe toxice, aşa cum cere legea.

Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud este deja în cunoştinţă de cauză şi cercetează problema.

 

Exact cu un an în urmă, directorul Aquabis SA, Ioan Şandru anunţa într-o şedinţă a Consiliului judeţean că, începând din 2017-2018, când lucrările la staţia de epurare bistriţenii nu vor mai fi nevoiţi să îndure mirosurile neplăcute care se degajă, iar dotările vor fi la nivelul celor din Olanda sau Germania. Lucrările sunt prinse în Masterplanul de apă şi canalizare.

Până când problema mirosului pestilenţial emanat de staţia de epurare şi pe care îl îndură bistriţenii an de an, locuitorii din zona de sud-vest a municipiului – Zăvoaie – se confruntă cu probleme grave. O dată că îndură mirosuri greu de suportat din cauza deşeurilor depozitate de municipalitate acolo, circa 30.000 de tone, iar mai nou sănătatea le este pusă în pericol din cauza altor două gropi în care este depozitat nămolul rezultat în urma procesului de epurare a apei de la staţia de epurare. Respectivul nămol rezidual este depozitat de circa doi ani în Zăvoaie, iar una dintre gropi este deja plină, în timp ce în cea de a doua se depozitează nămol începând din primăvara acestui an.

Problema este una destul de gravă în condiţiile în care una dintre gropi se află în apropierea malului râului. Mai mult decât atât, Aquabis SA nu are nicio autorizaţie din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

 

Ecologiştii iau atitudine

Ecologiştii bistriţeni susţin că nămolul provenit de la staţia de epurare nu este unul curat, astfel încât acesta să poată fi folosit în agricultură, precum de altfel prevede şi legislaţia în vigoare. Tocmai de aceea, spun ei, este dus acolo în Zăvoaie.

„Una dintre gropi este mai veche, este deja plină şi cred că are o vechime de circa doi ani. Cea nouă a apărut cam prin toamnă, atunci s-a excavat, după cum mi-au spus cei care locuiesc în zonă. De depozitat au început să depoziteze prin primăvară. Partea proastă este că nămolul nu este deversat doar în gropi, ci şi pe lângă, din când în când. Conform legii, nămolul ar trebui tratat astfel încât acesta să poată fi folosit în agricultură. Dar cel din Zăvoaie e plin de substanţe toxice. Nu înţeleg de ce au ales (n. r. – Aquabis SA) să depoziteze nămolul acolo, probabil au considerat că zona e suficient de contaminată”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Cristian Ţetcu, preşedintele Asociaţiei GALRuralis, cel care a sesizat public autorităţile despre depozitele de nămol din Zăvoaie.

 

Ţetcu: E o situaţie de criză

Potrivit lui Ţetcu, locul în care sunt amplasate gropile este unul total nepotrivit, în condiţiile în care sunt foarte aproape de malul râului, care nici acesta nu este stabilizat, şi substanţele toxice prezente în nămol pot ajunge în apa râului prin pânza freatică.

„E unul abrupt, nestabilizat, pretabil surpării. Mai mult, aceste gropi de dimensiuni considerabile, nu sunt impermeabilizate nici la nivelul solului, nici cu atmosfera.”, a mai precizat Cristian Ţetcu.

În plus, el atrage atenţia că în orice moment pot avea loc accidente, din cauză că gropile în care este depozitat nămolul rezidual care provine de la staţia de epurare, nu sunt securizate în vreun fel, şi orice persoană care trece pe acolo poate într-un moment de neatenţie să cadă în interiorul acestora.

„Poate fi un copil sau o persoană în vârstă, Doamne fereşte! Se poate întâmpla, dar sper să nu se ajungă la aşa ceva. Oricum, este o situaţie de criză”, a mai spus preşedintele GALRuralis.

 

groapa namol 2 pentru color

Şandru, ca de obicei, ridică din umeri

De cealaltă parte, directorul Aquabis SA, Ioan Şandru, nu neagă faptul că societatea pe care o conduce depozitează nămolul rezidual în Zăvoaie, însă susţine că problemele cu care se confruntă le au şi alte societăţi de profil din ţară. Ba mai mult decât atât, directorul Aquabis spune că soluţiile ar trebui să vină şi din partea comunităţii, uitând însă că „comunitatea” şi-a ales un primar, un preşedinte de Consiliu Judeţean, care să o reprezinte în relaţiile interinstituţionale şi de interes major.

„Tot acolo depozităm nămolurile, pentru că încă nu avem instalaţiile (n. r. – de uscare) puse la punct pentru a scoate nămolul la 35 la sută umiditate. Dar, anul acesta se termină investiţiile şi de anul viitor va trebui să depozităm la Tărpiu şi vom scoate umiditatea la 35 la sută. La Zăvoaie este singurul punct unde am rezolvat. Toate companiile de apă din ţară au aceeaşi problemă. Companiile nu sunt ale noastre, de fapt ele deservesc comunităţile şi ar trebui ca împreună să se găsească soluţii”, a declarat Ioan Şandru, pentru Radio Cluj.

 

Garda de Mediu cercetează încă

Instituţia care ar trebui să ia măsuri imediate este Garda de mediu Bistriţa-Năsăud. Potrivit şefului instituţiei, prim-comisarul Cristian Niculae, cazul este în cercetare.

„În acest moment cercetăm acest caz. Aşteptăm să primim şi rezultatele probelor prelevate de acolo, deşi s-ar părea că nămolul nu este contaminat. Probabil că prin noiembrie lucrările de retehnologizare de la staţia de epurare vor fi finalizate şi ele. Oricum încă ancheta nu a ajuns la final. Vom vedea şi motivul pentru care au transportat acolo nămolul fără să aibă autorizaţie de mediu. Se vor lua măsuri. Pe de altă parte, vă spun sincer, cele 30.000 de tone de deşeuri care sunt acolo depozitate şi care nu sunt încă duse la Tărpiu, mi se pare o problemă mult mai gravă. Probleme similare sunt însă şi la Sângeorz-Băi şi Beclean, nu doar aici la Bistriţa. Eu le-am dat termen până la 1 septembrie să rezolve problema gropilor de gunoi”, a declarat pentru gazeta de Bistriţa, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud.

1 COMENTARIU

  1. Cu o asemenea administratie jud si locala , care numai festivaluri organizeaza, ma bate gandul sa imi reziliez contractul cu Vitalia si sa imi arunc si eu gunoiul pe gratis undeva prin municipiu. Asa de proba sa vedem cum ar reactiona institutiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.