Situație incredibilă la Primăria Bistrița! Municipalitatea a achiziționat în urmă cu jumătate de an un utilaj de ridicare a mașinilor, care, culmea, stă degeaba în curtea primăriei. Motivul este unul absurd: primăria nu a găsit niciun șofer care să aibă calificările necesare și s-a văzut nevoită să-și califice unul dintre angajați, proces care întârzie mai tare punerea în funcțiune a utilajului.

 

În Bistrița nu se mai ridică mașini din luna mai a anului 2012, atunci când a expirat contractul între Primărie și SC Dumcor. Contractul nu a fost prelungit, după ce municipalitatea a realizat că aceasta este o afacere cel puțin păguboasă și, de parcă nu era suficient, firma care ridica autoturismele le-a urcat bistrițenii în cap, care s-au simțit efectiv vânați de hoții cu acte în regulă. În urma operațiunii „ridicarea” primăria se alegea cu amenzile aplicate de către polițiștii locali, care de cele mai multe ori erau mână în mână cu societatea comercială, dar și cu 12% din încasările pe care le avea Dumcor în urma desfășurării acestei activități.

Firma în cauză avea specificat în contract și un timpul maxim de reacție, care ajungea la 15 minute. Dacă în urma unei sesizări mașina parcată neregulamentar nu era ridicată în maxim 15 minute, societatea comercială risca o amendă cuprinsă între 500 și 1000 de lei. Cât de păguboasă a fost această afacere care s-a încheiat în 2012 ne arată diferența de încasări. Astfel, dacă în 2011, cu un an înainte de încheierea contractului, Primăria Bistrița încasa doar 10.000 de euro de pe urma acestei activități, în buzunarele Dumcor intra  de 7-8 ori mai mult.

 

Cu bani de două apartamente, primăria a luat utilaj de ridicări auto

Odată încheiat contractul cu Dumcor, primarul Ovidiu Crețu a avansat altă idee: municipalitatea își va achiziționa propriul utilaj de ridicări auto. Ideea părea avantajoasă, mai ales că toți banii urmau să ajungă doar la Primăria Bistrița și nu să mai fie împărțiți cu diverse societăți comerciale.

Deși ideea a fost avansată în 2012, aceasta nu a fost materializată nici la această oră. La mijlocul anului trecut, Primăria Bistrița și-a luat inima în dinți și a început licitația pentru achiziționarea unui utilaj pentru ridicări auto. În urmă cu aproape jumătate de an acesta a fost  achiziționat și de atunci stă în curtea instituției, nefolosit. Pentru acest utilaj, Primăria Bistrița a scos din buzunare, din fonduri proprii, nu mai puțin de 391.600 de lei (fără T.V.A.). Utilajul, care are un braț special comandat din străinătate, a fost achiziționat de la EVW Holding SRL din Cluj.

 

Primăria ține utilajul în garaj pentru că n-are șofer calificat

Ați întreba cum este acest lucru posibil? Un amănunt a încurcat mai marii primăriei: nu au găsit șofer care să aibă toate calificările necesare. În aceste condiții, Primăria Bistrița s-a apucat să califice unul dintre angajații instituției. Acest proces nu face altceva decât să întârzie mai mult realizarea acestui serviciu, mai ales că după ce șoferul va fi calificat vor trebui stabilite niște reguli de funcționare, ce necesită votul consilierilor locali. Cel mai probabil utilajul nu va fi folosit mai devreme de vara acestui an.

Ridicările auto nu reprezintă singura noutate a acestui an. Se pare că în zona centrală a municipiului nu se va mai putea staționa fără plată. Parcometrele defecte, care momentan sunt doar de decor, vor fi înlocuite cu altele noi, investiție ce se ridică și ea la zeci de mii de lei. Cum 90% dintre parcometre nu mai funcționează, Poliția Locală scoate bani doar din blocarea roților. Suma pe care o aduce Poliția Locală anual din această activitate nu trece de câteva mii de lei.

 

Societatea EVW Holding, campioană la licitații

Societatea comercială căreia Primăria Bistrița i-a dat o căruță de bani pentru un utilaj este pe piață de 22 de ani, fiind dealer DAF și Isuzu în România. Printre serviciile oferite se numără vânzarea de camioane noi și uzate, service camioane, comercializarea pieselor de camioane și a anvelopelor. EVW Holding are reprezentanțe în 7 județe, la care se adaugă și Republica Moldova. Un lucru mai puțin cunoscut despre această societate comercială este faptul că de ani buni este campioană la câștigat licitații în toate colțurile țării. În anul 2013, EVW Holding a pus mâna pe contracte în Craiova, Tecuci, Iași, Cluj-Napoca și  Brașov. Se pare că unele autorități locale și-au făcut un obicei din a „oferi” contracte societății comerciale clujene. Printre acestea se numără autoritățile locale din Cluj-Napoca, București și Craiova, unde EVW Holding câștigă licitații aproape an de an.

Societatea comercială are aproape 500 de angajați în întreaga țară și o cifră de afaceri ce trece de 300 de milioane de lei. Profitul net a ajuns la 2,7 milioane de lei în anul 2013, iar datoriile totale treceau și ele de 100 de milioane de lei. Anul de glorie a fost însă 2007, când EVW Holding înregistra o cifră de afaceri de 500 de milioane de lei. În 2008 cifra de afaceri a scăzut la 493 de milioane de lei, iar în 2009 se înjumătățea, ajungând la 218 milioane de lei.

 

Dumcor s-a dus în cap după încheierea contractului cu Primăria Bistrița

În ciuda faptului că nemulțumirile cu privire la activitatea societății comerciale Dumcor au curs râuri-râuri și chiar s-au materializat în procese, firma lui Cornel Roșu a dus acest contract cu Primăria Bistrița patru ani, în perioada 2009-2012. Înainte de încheierea contractului cu Primăria Bistrița, în nenumărate rânduri, administratorul Dumcor – Cornel Roșu susținea sus și tare că acordul cu municipalitatea este păgubos și că nu-i aduce un profit anual însemnat. Ei bine, după încheierea contractului, lucrurile par să se fi complicat pentru firma lui Cornel Roșu. Dacă în 2011, Dumcor înregistra o cifră de afaceri de 442.000 de lei și un profit net de 28.000 de lei, în 2012 cifra de afaceri aproape s-a înjumătățit, iar profitul net a ajuns la 0, iar pierderile la 90.000 de lei.

Anul 2013 a fost și mai trist decât 2012 pentru Dumcor. Cifra de afaceri a ajuns la 29.000 de lei, profitul s-a menținut tot la 0, iar pierderile au crescut la 95.000 de lei. Datoriile totale au ajuns și ele la 416.000 de lei.

Ovidiu_Cretu_1_.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.