Lucrările de execuţielucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare în zona cuprinsă între localităţile Maieru şi Năsăud sunt realizate abia în proporţie de circa 15%, deşi data de finalizare a acestora este depăşită deja cu două luni. Executantul, asocierea dintre SC Cartel Bau SA şi SC General Construct SA, riscă rezilierea contractului. Atât conducerea SC Aquabis SA – beneficiarul proiectului de investiţii, cât şi conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud susţin că foarte curând va fi organizată o nouă licitaţie publică pentru atribuirea contractului – partea rămasă neexecutată, iar până anul viitor lucrărilor vor fi finalizate.

 

În 2013 Aquabis SA a lansat o licitație pentru atribuirea contractului de reabilitare și extindere a rețelelor de distribuție apă și canalizare în localitățile Salva, Năsăud, Sângeorz-Băi și Maieru. dar și de aducțiune a apei potabile pentru localitățile Rebra, Năsăud și Maieru. Licitația a fost lansată de regia de apă după ce aceasta a reușit să obțină o finanțare de peste 344 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bistrița-Năsăud, proiect cofinanțat prin Fondul de Coeziune. Investiţia în cauză este cel de-al șaselea contract pentru care Regia de Apă a alocat 62,7 milioane de lei,fără TVA.Lucrările ar fi trebuit să fie efectuate în maxim 26 de luni.

Nu s-a întâmplat aşa, întrucât câştigătorul licitaţiei, o asociere dintre firmele Cartel Bau SA din Cluj şi General Construct SA din Piatra Neamţ au venit cu o ofertă mult subevaluată, la 59% din valoarea estimată a contractului. Asocierea Cartel Bau – General Construct a avut nu mai puţin de 7 firme subcontractante, potrivit informaţiilor existente pe SEAP: SC Concid SA Bistriţa, SC Proinstal 302 G SRL Bistriţa, SC MetaboProimpex SRL Bistriţa, SC Nick’s Distribution SRL Bistriţa, SC Intelnet Tehno SRL Bucureşti, SC Construct BV SRL Satu-Mare şi SC Ramber Romania SRL Bucureşti.

De altfel, valoarea investiţiei fiind una foarte generoasă a atras nu mai puţin de 16 firme la licitaţia contractului, în cursă intrând nume foarte cunoscute, precum SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj SA, Sc Record SRL Bistriţa, SC BoccardoEntreprise SRL împreună cu Mis Grup SRL, SC Straco Grup SRL, etc.

Oferte eligibile au avut doar cinci firme, potrivit datelor menţionate pe SEAP.

 

lucrari nasaud net

Contract câştigat la jumătate din valoarea estimată

Valoarea cu care asocierea Cartel Bau – General Construct a câştigat licitaţia 37.257.385,04 lei, fără TVA, adică aproximativ 59% din valoarea estimată a contractului care a fost de 62.699.326 lei, fără TVA.

Valoarea ofertată nu a făcut însă cu ochiul comisiei de licitaţie a Aquabis SA, fiindcă lucrările propriu-zise fiind extrem de complexe avea costuri mult mai mari în realitate. Drept dovadă stă şi retragerea, ulterior, a unei bune părţi din firmele subcontractante, potrivit directorului Aquabis SA, Ioan Şandru. Acesta susţine că deşi iniţial comisia de licitaţie nu a fost de acord cu atribuirea contractului acestei asocieri de firme, cel care a impus câştigătorul a fost Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Din această cauză, lupta s-a transferat în instanţă, la Curtea de Apel Cluj, care şi ea nu a dat dreptate regiei de apă-canal din Bistriţa-Năsăud.

„Ei au venit la licitaţie cu o ofertă de 59%, i-a calificat CNSC. Am contestat la Curtea de Apel, am pierdut şi a trebuit să încheiem contractul. Ei că au venit la licitaţie cu 6 subcontractanţi, care nu au vrut să lucreze toţi pentru că şi-au dat seama că valoarea cu care au venit la licitaţie nu acoperă cheltuielile, deci nici vorbă de profit, fiindcă cerinţele pentru de genul acesta de investiţii sunt mari. Lucrările sunt verificate din punct de vedere calitativ şi cantitativ şi sunt acceptate sau respinse la plată.

Lucrarea trebuia să fie finalizată deja la finele lunii august. Ei au între 12 şi 15 procente realizate”,a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Aquabis SA, Ioan Şandru.

 

Şandru: Reziliem contractul!

Potrivit acestuia, contractul va fi reziliat, după care se va purcede la întocmirea unor noi documentaţii tehnice şi caiete de sarcini, urmând ca investiţia rămasă să fie împărţită pe loturi, astfel încât lucrările să fie efectuate pe mai multe fronturi odată.

„Astăzi (n. r. – miercuri, 30 septembrie) o să îi anunţăm oficial despre rezilierea contractului.Asta înseamnă că va trebui să facem o inventariere noi, consultantul şi constructorul a ceea ce s-a executat, pentru că mai sunt câteva lucrări care nu s-au plătit. Se va plăti exact ceea ce s-a executat. Pentru restul lucrărilor trebuie făcută o documentaţie tehnică, caiete de sarcini şi licitaţii. Pentru că tot vine perioada rece ne vom ocupa de partea asta tehnică, astfel încât în primăvară să demarăm lucrările şi să le finalizăm în 2016. Pentru că termenul este destul de scurt, vom împărţi lucrarea în loturi. Asta înseamnă că o firmă va putea să opteze pentru un lot, două sau trei, dar noi împărţim pe loturi pentru a avea mai mulţi constructori care să poată lucra pe mai multe fronturi odată ca să putem termina lucrarea. Avem lucrări de executat în Năsăud, Salva, Rebrişoara, Telciu, Sângeorz-Băi şi Maieru. În funcţie de valoarea investiţiilor, vedem cum le grupăm”, a spus Ioan Şandru.

„Contractul respectiv a fost fazat (n. r. –lucrările care nu au putut fi finalizate până anul vor fi extinse pentru anul viitor) ca să nu pierdem investiţia. Am făcut toate demersurile pentru fazarea contractului”, a mai adăugat directorul Aquabis SA

Cu toate acestea, există voci care susţin că nu se putea obţine fazarea contractului, devreme ce contractul semnat cu Cartel Bau – General Construct nu era încă reziliat.

„Mergem cu toate în paralel”, a explicat Ioan Şandru.

Contractul prevedea execuția de lucrări pentru extinderea și reabilitarea a 38,157 km de rețele de canalizare și apă uzată menajeră,reabilitarea şi extinderea a 37 km de rețele de distribuție a apei şi construirea unor stații de pompare.

 

Radu Moldovan: De vină este şi actuala lege a achiziţiilor publice

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, susţine că nu doar executantul este de vină în acest caz, ci şi actuala lege a achizițiilor publice.

Avem o problemă complicată care nu știu însă cum va fi finalizată cu o companie care lucrează foarte slab și care nu mai are termen fizic să își încheie lucrările. Din păcate avem și astfel de companii, și așa cum m-am plâns de fiecare dată, de vină este și legea achizițiilor publice. (…) Eu sper ca Guvernul, prin noua lege a achizițiilor publice la care lucrează și care am înțeles că este aproape finalizată, să poată da pârghii beneficiarilor, să poată sancționa astfel de companii care vin, subevaluează lucrări, sublicitează lucrări și apoi nu le execută și noi pierdem munca de ani de zile și fonduri europene. (…) Se duc cu 50 la sută din valoarea contractului și apoi încearcă să găsească alte două-trei firme, însă constată că nu vrea să le facă nimeni lucrările la acești bani. Asta este cea mai mare problemă! Eu sper că noua lege a achizițiilor publice să prevadă clar ca firmele care au angajat un contract și nu l-au respectat să nu mai lucreze în viața lor nici ele și toate neamurile. Nu-ți faci un alt SRL și te duci și încurci lumea! În momentul de față legislația noastră este foarte lacunară în acest domeniu. Nu suntem singurul județ în astfel de situație. Sunt multe cazuri în România! Va trebui făcută o analiză serioasă la Ministerul Fondurilor Europene împreună cu Guvernul și să găsească soluții la astfel de situații. Avem acum situații cu ofertă de 30 la sută din valoare. Vă dați seama ce lucrări vor putea face pe urmă…”, a spus Radu Moldovan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.