Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează astăzi, 20 august 2015, întâlnirea cu scriitorii Aurel Rău și Dinu Flămând.

Evenimentul cultural face parte din ciclul „Întâlnirilor Coșbook” și începe de la ora 17.00.

Invitat este scriitorul Adrian Popescu și participă totodată, scriitorii Andrei Moldovan, Vasile George Dâncu, Mircea Măluț, Ioan Pintea.

Cu acest prilej, va avea loc lansarea următoarelor cărți: Aurel Rău – „Prin pădurile de simboluri. Poeți simboliști francezi”, Dinu Flămând – „Stare de asediu”, respectiv „Dinu Flămând și exercițiile de libertate”.

Evenimentul are loc în sala sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

 

Aurel Rău este un poet, prozator, traducător și eseist din România.

Născut din părinți agricultori, Aurel Rău a urmat liceul la Năsăud, Bistrița și Cluj. După terminarea Facultății de Filologie din Cluj (1953), lucrează ca redactor la revista „Almanahul Literar” (unde a colaborat din primul an de studenție), iar din 1959 este redactor-șef (revista se va numi „Steaua” din 1954).

Clasificat drept „manierist” de către criticul Al. Piru, Gheorghe Grigurcu îl considera în 2009 „cel mai reprezentativ poet al grupării Steaua” și „cel mai mare poet în viață al Transilvaniei”.

A tradus din Saint-John Perse, Machado, Giorgos Seferis, Konstantinos Kavafis etc.

Dinu Flamand este un poet, eseist, jurnalist francez, diplomat, originar din România.

Este de asemenea un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic al actualității în presa românească și în cea internațională. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.
Este licențiat al Facultății de Filologie a Universiății „Babeș-Bolyai” din Cluj (1970). Membru întemeietor al cenaclului iar apoi al revistei Echinox. A lucrat în diverse redacții de ziare și reviste din București, între care Amfiteatru și Secolul 20. În anul 1971 a fost transferat disciplinar de la Centrala cărții pentru că a refuzat să participe la acțiunea de epurare ideologică a cărților.  În anii 80 pleacă din țară și se refugiază în exil la Paris, de unde denunță, în presa scrisă și în emisiuni radiofonice, regimul de opresiune din România. Locuiește până în 2010 în Franța. A fost jurnalist bilingv la Radio France Internationale, între aprilie 1989 și aprilie 2009. Ulterior a început să realizeze emisiuni de pe teme de actualitate românească și internațională la diverse posturi de televiziune din România, mai cu seamă la B1 tv, în emisiunea de analiză social-politică „Pasul următor”. Din august 2011 devine consilier al Ministrului de externe. Este numit în 2013 ministru consilier la Ambasada României de la Paris și reprezintă România la Organizația Internațională a Francofoniei până în noiembrie 2014. După căderea regimului comunist a fost reintegrat în literatura țării sale de origine. Volumele sale de versuri și de critică literară, dar și unele traduceri, au obținut mai multe premii naționale si internaționale. I s-au atribuit burse si participari la programe internaționale de creație: Yowa City, SUA,1983; Fundația Kalouste Gulbekian, Lisabona, Portugalia,1985; La Naplouse, Franța, 2002; Cento di studi ligure, Bogliasco, Italia, 2005; Sacatar Organisation, Salvador de Bahia, Brazilia, 2008. Doctor Honoris Causa al Universității de vest „Vasile Goldis” din Arad, 25.05.2010. Cetățean de onoare al mai multor localități, între care al comunei natale.

11878953_1886432088249314_5902036123522521774_o

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.