Festivalul Diversităţii Multiculturale, organizat de Primăria municipiului Bistriţa, alături de Primăria Botoşani şi Asociaţia „Iubire şi Încredere” Iaşi, a avut loc în perioada 29 – 31 mai 2015, la Bistriţa.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Diversitatea nulticulturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeşele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”.

Festivalul a debutat vineri, 29 mai 2015, când, în zona pietonală Liviu Rebreanu au fost organizate standuri de prezentare a minorităţilor etnice din judeţele partenere în proiect: saşi, maghiari, romi, evrei, greci şi lipoveni.

De asemenea, au avut loc ateliere participative pentru copii, acţiuni la care au participat grupuri de elevi din şcolile din municipiul Bistriţa şi împrejurimi:
Cls. a III-a cu predare în limba germană de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Armean şi Izabela Popescu, coregraf;
Cls. a III-a E de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Dorina Telcean;
Cls. a III-a cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ibolya Jakab;
Cls. a IV-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Avram Iancu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Aurelia Hoza;
Cls. a II-a B de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ioana Matei;
Şcoala Gimnazială nr. 7 Sărata, coordonaţi de învăţătoarele Cosman Rodica, Cornea Maria şi Chiriac Livia.

Sâmbătă, 30 mai 2015, acţiunile din cadrul Festivalului Diversităţii Multiculturale de la Bistriţa au continuat la Centrul de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”, unde a fost prezentată o expoziţie foto, în aer liber, cu aspecte din viaţa minorităţilor etnice, pe un fundal muzical specific. Participanţii au vizionat filmul documentar despre istoria şi prezentul minorităţilor din arealul proiectului.

La acţiuni au participat reprezentanţi ai minorităţilor din Bistriţa, dintre care Thomas Hartig – Vicepreşedinte şi director executiv al Forumului Democrat German Bistriţa Năsăud, Antal Attila – consilier local UDMR şi Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa.

Duminică, 31 mai 2015, festivalul a revenit în Zona Pietonală Liviu Rebreanu cu o paradă a portului tradiţional în cadrul căreia a avut loc un flashmob de dans cu elemente tradiţionale aparţinând diferitelor grupuri etnice participante. În continuare s-a desfăşurat un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale ale minorităţilor participante la care au participat Ansamblul de dansuri greceşti “Katharsis” din Botoşani şi Ansamblul de dansuri lipovene ”Trandafiraşii” din Iaşi, festivalul încheindu-se cu un concert extraordinar susţinut de Elena Gheorghe, în programul căreia au fost incluse melodii specifice comunităţii aromâne.

„Festivalul Diversităţii Multiculturale de la Bistriţa s-a bucurat de o participare largă şi a fost bine primit de publicul bistriţean, acesta fiind primul festival multicultural organizat în cadrul proiectului, urmând ca în luna iunie să fie organizat un eveniment similar la Iaşi, la care Bistriţa va fi reprezentată de Ansamblul de dansuri maghiare “Vadrozsa”, coordonat de doamna Ileana Szilagyi”, informează municipalitatea.

În cadrul proiectului vor fi organizate în următoarea perioadă, 12 workshop-uri care să contribuie la promovarea artei şi culturii, precum şi la integrarea socială a diferitelor culturi şi minorităţi. De asemenea, vor fi realizate 3 studii sectoriale care să conducă la creşterea gradului de conştientizare cu privire la diversitatea culturală şi determinarea unei mai bune înţelegeri a diversităţii culturale, inclusiv a culturii minorităţilor.

Proiectul „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa–Năsăud şi Iaşi” este finanţat prin Programul PA17/RO13 – „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european” finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, program gestionat de Ministerul Culturii–Unitatea de Management a Proiectului.
Valoarea proiectului este de 863.268,95 lei, reprezentând în proporţie de 100% finanţare nerambursabilă.

 

IMG_2159 IMG_2204

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.