Lucrările propriu-zise, undeva pe la anu’

Primăria Bistriţa a scos la licitaţie contractele de execuţie pentru amenajarea a două străzi din municipiu: str. Aviator Mihai Berbecariu şi str. Castelanului. Cumulat, valoarea contractelor a fost estimată la peste 1,87 milioane lei. Investiţia face parte din cadrul proiectului „Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe”, unul din cele 19 proiecte majore propuse de municipalitate în 2014 şi finanţate de la bugetul local cu 7,9 milioane lei.

 

Încă din primul mandat de primar, Ovidiu Creţu a comandat un studiu tehnic privind amenajarea mai multor străzi din municipiu, aflate în zonele rezidenţiale. Licitaţia a fost câştigată de SC Tehnovial Inginerie SRL  Bucureşti, care contra sumei de 165.000 lei a întocmit documentaţiile necesare. Proiectul „Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa” a fost iniţiat în 2011 şi cuprinde un număr de 27 străzi şi anume: str. Grigore Moisil, str. Aviator Mihai Berbecariu, str. Miron Cristea, str. Viile cu Pomi, str. Remus Cristian Bucur, str. Labirintului zona Viişoara: str. Armoniei, str. Dinu Lipatti, str. Gheorghe Dima, str. Valea Sigmirului, Aleea Răsăritului, Aleea Orizontului, Aleea Trifoiului, str. Tudor Jarda, str. Sergiu Celibidache zona Subcetate, str. Drumul Dumitrei Vechi, str. Bradului, str. Caisului, str. Castelanului, str. Vasile Lucaciu, str. Nucului, str. Bastionului, str. Huniazilor, str. Poienii, str. Cocorului, str. Valea Căstăilor, str. Secundară 8 Ghinda.

De atunci încoace o mică parte au fost asfaltate. Asfaltate au fost însă şi unele care nu erau cuprinse în proiect, cum ar fi spre exemplu strada pe care locuieşte preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

 

Circa 8 milioane lei prevăzuţi la bugetul local pentru străzile noi! Abia acum se va cheltui un sfert din sumă

În ianuarie a.c., în bugetul local a fost cuprinsă suma de 7.972.000 lei pentru obiectivul „Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe în municipiu (asfaltare)”: str. Compozitorilor, str. Mateiu Eminescu, str. Vasile Petri, str. Valea Rusului, str. Ulmului, str. Viile cu Pomi, str. Busuiocului – legătura între str. Tărpiului cu Subcetate, str. Iuliu Hossu, str. Tiberiu Brediceanu, secundară 9 Viişoara , str. Aviator Mihai Berbecariu şi Castelanului.

În urmă cu doar câteva zile, municipalitatea a scos la licitaţie două dintre contractele de execuţie privind amenajarea a tot atâtea străzi – str. str. Aviator Mihai Berbecariu şi str. Castelanului. Mai precis, licitaţia este împărţită pe două loturi. Astfel, lotul 1 – Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa-etapa 3”- str. Aviator M. Berbecariu cuprinde lucrări de drumuri, lucrări de iluminat public, contractul fiind estimat la 524.665, 01 lei, fără TVA, din care valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute este de 24.984,04 lei. Cel de-al doilea lot – Amenajare străzi în zonele noi de locuinţe din municipiul Bistriţa-etapa 3”- str. Castelanului cuprinde lucrări de drumuri, lucrări de iluminat public, lucrări de canalizare, contractul fiind estimat la 1.350.261,44 lei, fără TVA, din care valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute este de 64.298,16 lei.

Până pe 3 decembrie când este data limită de depunere a ofertelor, firmele care vor să participe la această licitaţie trebuie să facă dovada că au o cifră medie globală de afaceri în ultimii trei ani de minim 800.000 lei pentru lotul 1, şi de 2.000.000 lei pentru lotul 2.

De asemenea, ofertanţii vor trebui să prezinte un număr maxim de trei contracte, din care „să reiasă clar că valoarea lucrărilor similare realizate în cadrul contractelor prezentate, este cel puţin egală cu valoarea de: pentru Lot 1 – 400.000 lei fără TVA; pentru Lot 2 – 1.000.000 lei fără TVA”.

„Pentru contractul/contractele propus/propuse la cerinţa minimă privind experienţa similară se vor prezenta certificări de bună execuţie care vor indica beneficiarii, indiferent dacă aceştia sunt autorităţi contractante sau clienţi privaţi, valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrărilor şi dacă au fost duse la bun sfârşit. Prin lucrări similare se înţelege : lucrări de construcţii de drumuri (drumuri, podeţe, parcări, trotuare, canalizare); lucrări de reţele de iluminat public. (…) Lucrările prezentate ca experienţă similară trebuie să cuprindă toate grupele de lucrări menţionate, mai sus, ca lucrări similare”, mai precizează municipalitatea bistriţeană pe SEAP.

Str. Castelanului are o lungime de aproape 606,93 m, în timp ce str. Aviator Mihai Berbecariu are o lungime de 244, 52 m

 

VIP-urile au prioritate

La finalul anului trecut, Primăria Bistriţa semna un contract pentru asfaltarea drumului comunal 8C Bistriţa-Slătiniţa, lucrări pentru care se cheltuiesc nu mai puţin de 2,3 milioane de lei. DN 8C are doar doi kilometri şi cuprinde străzile Valea Rusului, Viile cu Pomi, Ulmului şi Gorunului.

Potrivit inventarului domeniului public, în jur de 150 de străzi din cele 400 pe care le are municipiul Bistriţa sunt de pământ. Lungimea lor totală este de peste 70 de kilometri. Procesul de asfaltare a noilor zone de locuinţe, care s-au dezvoltat în ultimii 10-15 ani este unul anevoios. Toate lucrările au fost executate în ultimii ani din bani de la bugetul local, astfel încât numărul străzilor asfaltate anual nu a trecut de 4-5.

În aceste condiţii, „s-a întâmplat” să fie asfaltat tocmai un drum comunal într-o zonă care a început să se dezvolte doar de nici 5 ani, fiindcă în respectiva zonă locuieşte Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Şi ca să fie tabloul complet, cu toate că licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a fost organizată de Primăria Bistriţa, firma care şi l-a adjudecat este una dintre preferatele şefului de la CJ BN – SC Frasinul SRL, deţinută de Traian Larionesi. Lucrurile însă nu s-au oprit aici. Pentru asfaltarea Drumului Comunal 8C Primăria Bistriţa a primit o mână de ajutor direct de la guvernul condus de Victor Ponta.

Licitaţia a fost organizată în luna octombrie a anului 2013 de către Primăria Bistriţa. În luna noiembrie, Primăria Bistriţa deja semna contractul cu Frasinul, care, se pare, a venit cu cea mai bună ofertă de preţ, scăzând suma alocată de către municipalitate de la 2,6 milioane de lei la 1,8 milioane de lei, fără TVA. La licitaţia în cauză au participat şase firme, toate agreate de autorităţile locale şi judeţene, însă a fost câştigată de cine trebuie. Astfel, în afară de Frasinul, a mai participat SC Dimex 2000 Company SRL, SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL Cluj, Construct Petrom SRL, SC Îndemânarea Prodcom şi firma Consiliului Judeţean SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA. Niciuna dintre aceste societăţi comerciale nu a făcut contestaţie la licitaţia în cauză.

Exemplul de mai sus nu este primul caz în care sunt asfaltate străzile pe care stau mai marii judeţului sau din Primăria Bistriţa. În 2011 a fost asfaltată strada Turnului, pe care întâmplător locuieşte Ioan Găzdac, director executiv în cadrul Primăriei Bistriţa. A urmat strada Moşilor, pe care are o vilă cochetă tocmai primarul Ovidiu Creţu şi Turnului, unde locuieşte arhitectul şef al oraşului, Monica Pop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.