Anul 2013 a fost pentru deputatul Stelian Dolha unul plin din punct de vedere politic. Într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei de Bistriţa, liderul liberal bistriţean face un bilanţ al anului trecut, însă vorbeşte şi despre subiecte politice puţin mai sensibile.

 

 

Gazeta de Bistriţa: Am început un nou an şi aş dori sa face o retrospectivă a anului care tocmai a trecut? A fost unul bun din punctul dumneavoastră de vedere şi mă refer şi politic dar şi personal fiindcă de altfel cele două planuri se îmbină, vrem nu vrem?

 

Stelian Dolha: Da, se îmbină. A fost un an bun, fiindcă am preluat preşedinţia partidului şi am încercat să avem o creştere a filialei liberale bistriţene. Din punct de vedere politic, dacă facem o retrospectivă a anului 2013, una judeţeană, dar şi naţională, a fost un an acceptabil. Doar acceptabil. Nu aş vrea merge mai departe şi să spun un an grozav, fiindcă a fost un an în care am încercat să schimbăm câteva lucruri, să le facem mai funcţionale. O parte ne-au ieşit, o parte nu. Am mai spus-o, a fost un an în care ideea de unitate în USL a fost puţin şubrezită. Mi-aş dori ca în 2014 lucrurile să fie altfel, să fie un alt început şi unitatea USL să fie reluată, reanalizată, repusă pe tapet, să fie închegată. Altfel, riscăm ca 2014 să fie ca 2013, prins de o gâlceavă politică. Ca succese politice am încercat să bifez câteva mici bonusuri, ca să le spun aşa, în comisia din care fac parte în Camera Deputaţilor – Comisia de Agricultură – în momentul în care am vorbit de instalarea tinerilor fermieri. M-am bătut ca aceste proiecte, pe care ei le-au făcut şi nu s-au încadrat în acel termen şi au fost abandonate, să fie reluate fiindcă nu a fost din vina lor, ci din vina celor care au analizat aceste lucruri. Am promisiune clară din partea ministrului Daniel Constantin că vor fi deblocaţi 1,5 milioane de euro pentru această măsură, instalarea tinerilor fermieri, pentru reluarea proiectelor. Un alt lucru care m-a bucurat este, că dacă s-a întâmplat din vina APDRP Satu Mare, cele 20 de posturi de aici vor fi deblocate şi pe viitorul PNDR 2014 – 2020 o să avem mai mulţi funcţionari acolo. Acolo am avut o lipsă de funcţionari care să analizeze proiectele în timp util şi nu putem să ne mai permitem asta. De asemenea, se începe întabularea gratuită şi sper ca la finele lui 2014 să facem primele măsurători, să facem o cadastrare.

 

Gazeta de Bistriţa: Anul trecut a fost unul plin de declaraţii belicoase de o parte şi de alta. Există riscul ca acestea să continue şi anul acesta, fiindcă primele semne au indicat că lucrurile nu par să se potolească?

 

Stelian Dolha: După conferinţa de presă a celor doi lideri ai USL de luni, parcă am începe totuşi cu câteva semne pozitive, în sensul că europarlamentarele au deja un protocol semnat, în care se spune că avem o linie comună pe care o vom urma, un pact de neagresiune ca modalitate de dezbatere. În momentul în care noi vorbeam de liste comune, acestea ar fi fost bune pentru o reanimare clară a USL, mai unită ca niciodată. Vrând-nevrând, în momentul în care vorbim de liste separate ne va fi foarte greu să estompăm micile orgolii locale.

Gazeta de Bistriţa: Este adevărat ce spuneţi, însă în Parlamentul European trebuie să faceţi politica României. Nu ar fi mai înţelept ca aceste orgolii locale din USL să fie lăsate la o parte? Apoi listele comune cum ar fi văzute din exterior, în condiţiile în care PSD şi PNL fac parte din grupuri politice separate la nivel european. Sunt nişte aspecte de care conducerea PNL ar trebui să ţină seama, nu credeţi?

 

Stelian Dolha: Din acest punct de vedere aveţi perfectă dreptate, ţinând cont de familiile europene diferite. A fost şi motivul pentru care mergem separat la alegerile europarlamentare. Dar vă spun că filiala din Bistriţa-Năsăud pe care eu o conduc e mai pregătită ca niciodată pentru liste separate. Este şi testul nostru de maturitate, până la urmă. E o filială matură, e un partid matur, atunci trebuie să meargă pe liste separate la europarlamentarele din acest an.

Gazeta de Bistriţa: Ce se întâmplă cu legea care reglementează cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni, care a fost retrimisă la Parlament de preşedintele Traian Băsescu?

 

Stelian Dolha: Da, a fost retrimisă în Parlament, şi am spus că pe un punct din cele şapte sunt de acord cu preşedintele, în care spune că autoritatea de reglementare a pieţei funciare în momentul în care se înfiinţează pe structura ADS, un ADS care nu prea a funcţionat în România la cote mari, o să aibă de suferit. Da sunt de acord, fiindcă îmi doresc o autoritate de reglementare a pieţei funciare puternică, viabilă şi puternic finanţată.

Gazeta de Bistriţa: În ultima conferinţă de presă aţi afirmat că ar fi ideal ca statul român să achiziţioneze terenuri şi date sub formă de rentă viageră cetăţenilor români, doritori să practice agricultura. Este statul român capabil în acest moment să achiziţioneze terenuri?

 

Stelian Dolha: Eu cred că nu avem altă variantă, nu avem şi varianta „B”, în care statul român să fie unul slab. Nu ne mai putem permite lucrul acesta. Avem nevoie de un stat român puternic şi acum e momentul în care trebuie să demonstreze asta, fiindcă ideea statului maghiar, chiar dacă nu a fost confirmată oficial, e bună. Adică să iei terenul, să-l dai sub formă de rentă viageră unui om ca şi cum ar fi al lui, dar după moartea lui îl iei tu stat, în cazul nostru stat maghiar, acest teren îi aparţine şi pe urmă face ce vrea cu el. La fel trebuie să facă şi statul român deoarece terenul e românesc. În momentul în care îi iei terenul românului, îl dezlipeşti de glie. E deja un mare semn de întrebare: oare e bine? Şi atunci trebuie să intervină statul, terenul să rămână românilor, dar cu ajutorul lui, clar. Nici nu se poate altfel! Şi atunci va trebui să finanţăm această autoritate ca în numele statului să poată să cumpere terenuri. Sau unităţile administrativ teritoriale, ar trebui să poată face şi ele acest lucru.

Gazeta de Bistriţa: Credeţi că guvernul va avea curajul să ia această decizie? De multe ori s-a lansat idei foarte bune care însă nimeni nu a avut curajul să le şi aplice.

 

Stelian Dolha: Eu o să fac această propunere, mai ales că legea se retrimite în Parlament, revine în Comisia pentru Agricultură. Nu văd altă soluţie. În momentul în care cei patru preemtori dinaintea statului – coproprietar, arendaşul, vecinul şi oamenii care se află în localitatea respectivă – nu reuşesc să cumpere teren pentru că nu au nevoie sau nu au sursa financiară, atunci trebuie să intervină ultimul preemtor, respectiv statul pentru a păstra terenurile în România. E şi o datorie a statului faţă de români în a le ţine terenurile acasă la ei. Eu am vorbit din luna martie 2013 de această liberalizare a pieţei funciare şi am spus că avem nevoie de acel organism filtru. E bine că a apărut această lege, pe care am susţinut-o în plenul Parlamentului din partea PNL, am armonizat-o cu legea la care am lucrat şi eu cu colegii mei din Comisia pentru Agricultură a partidului şi am spus întotdeauna că e cu mult mai mult decât nimic. Nu e o lege perfectă, se poate îmbunătăţi, dar e ceva. Acum e un vid legislativ. Neavând o lege prin care să filtrăm acest avânt acest entuziasm al străinilor, al speculatorilor imobiliari internaţionali, pentru că se face acest lucru şi pot veni oricând in România, spuneţi-mi cu ce-i oprim noi în acest moment? Cu nimic, pentru că nu avem lege. E o prioritate a României, această lege.

 

Gazeta de Bistriţa: Ce proiecte de lege intenţionaţi să mai promovaţi în Comisia de Agricultură?

 

Stelian Dolha: Pentru 2014 trebuie să facem o lege, care zic eu că e necesară şi la care aş vrea să fiu şi iniţiator şi cu sprijinul colegilor mei să mergem mai departe, fiindcă se ridică cotele de lapte şi trebuie să fim pregătiţi, prin care să schimbăm destinul crescătorilor de animale român şi să îl încurajăm să treacă pe o altă modalitate: pe rase de carne, subvenţionate după modelul care îl avem acum, al raselor autohtone. Eu nu spun acum că fermierul  care acum două vaci cu lapte trebuie să le abandoneze. Nu, trebuie să le păstreze, dar el va trebui să fie rentabil, competitiv, iar creşterea raselor de carne le oferă o alternativă.

 

Gazeta de Bistriţa: Aş vrea să revenim la planul politic. Luni, liderii USL au pus la punct un plan de bătaie pentru 2014, în care se spune că toţi candidaţii PSD şi PNL vor merge cu o platformă comună la alegerile europarlamentare. Mai au rost atunci acele liste separate?

 

Stelian Dolha: Da, e vorba de un pact. Eu l-aş numi pactul de neagresiune, în care vorbim doar de teme europene.

Gazeta de Bistriţa: Ce va diferenţia totuşi cele două partide, fiindcă fiecare veţi încerca să câştigaţi cât mai multe voturi?

 

Stelian Dolha: Când vorbim de teme europene, nu trebuie să amestecăm lucrurile. Eu îmi doresc ca în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din acest an să venim doar cu teme europene, care sunt proiecţiile candidaţilor pentru exerciţiul european viitor.

Gazeta de Bistriţa: Deci, cel puţin din partea candidaţilor PNL nu vom auzi promisiuni de genul: vă facem drumuri în comună, sau alte lucruri care ţin de administraţia locală.

 

Stelian Dolha: Nu, pentru că nu vrem să amestecăm lucrurile. Ar trebui odată şi-odată să ştim: asta e România europeană. Europarlamentarii merg acolo în Parlamentul European cu un scop bine stabilit, pe care trebuie să îl vedem şi noi pe puncte. Şi atunci temele nu ar trebui să se bată cap în cap cu ale celorlalţi. Noi avem o altă viziune, facem parte dintr-un alt grup parlamentar, social-democraţii sunt cu altă viziune şi atunci lucrurile ar trebui să meargă în paralel.

 

Gazeta de Bistriţa: Social-democraţii îşi propun să acapareze cel puţin 40% din voturi la europarlamentare…

 

Stelian Dolha: Am spus-o şi în conferinţă, mai în glumă mai în serios, eu sper să nu îşi dorească să ia tot, adică să devină partid unic.

 

Gazeta de Bistriţa: Oare chiar nu îşi doresc asta?

 

Stelian Dolha: Eu sper că nu, fiindcă atunci ar fi un semn de întrebare în dreptul democraţiei. Eu chiar cred în democraţie. Ştim cu toţii că anul 1989 a adus o schimbare în România, am trecut la pluripartitism, la un mod de a vedea lucrurile democratic, la libertate. În momentul în care vorbim de pluripartitism, vorbim de nişte procente alocate pentru fiecare partid în parte, cât or fi ele.

Gazeta de Bistrita: Ce ar putea face PNL pentru a contracara eventuale astfel de derapaje, dar şi să îi facă pe români să înţeleagă că PNL este un partid puternic?

 

Stelian Dolha: PNL trebuie să îşi dorească să nu mai fie un partid de nişă, reprezentativ doar pentru o anumită categorie socială. Trebuie să fie un partid a românilor. Aşa cum Stelian Dolha îi reprezintă pe fermieri în Comisia de Agricultură, la fel colegii mei liberali, PNL ca întreg, trebuie să ştie să fie reprezentativ pentru toţi românii. Şi poate să facă lucrul acesta. Că se axează pe oamenii de afaceri care să creeze locuri de muncă, asta e o promisiune din campanii electorale. Dar trebuie să îi încurajăm pe tineri să îşi dezvolte o afacere. I-am văzut în perioada 2004 – 2008 angrenaţi în mecanismul oamenilor de afaceri, pe urmă au fost debusolaţi în perioada 2008 – 2012, când li s-a tăiat orice gând ar fi avut. Trebuie să îi încurajăm din nou, numai aşa se poate dezvolta cu adevărat o ţară, axându-ne pe micii investitori. Nu cred că România se poate dezvolta altfel, nu cred că vin marii investitori şi de mâine o să ne crească cu zece procente ţara.

Gazeta de Bistriţa: Este oportun un referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu europarlamentarele, ţinând cont şi de faptul că prezenţa la urne la aceste alegeri este foarte scăzută?

 

Stelian Dolha: E bine că s-a decis acum. Nu am înţeles însă niciodată de ce interesul românilor este atât de scăzut pentru europarlamentare, deoarece prin asta ne trimitem reprezentanţii noştri la Bruxelles. Va trebui să batem din poartă-n poartă, din uşă-n uşă şi să le spunem oamenilor că alegerile europarlamentare sunt importante. Acolo la Bruxelles se decide soarta României.

Gazeta de Bistriţa: Nu este acesta şi rezultatul a ceea ce văd românii că se întâmplă cu clasa politică, mai ales în ultimii ani? Sau ne lipseşte educaţia politică?

 

Stelian Dolha: Sunt ambele de vină. Şi pentru că românii s-au săturat de gâlceava politică care intră în fiecare minut în casele lor prin toate posturile de televiziune. Trebuie să ne preocupe şi altceva, construcţia în această ţară, nu doar disputele politice. Pe de altă parte, poate să ţină şi de cultura noastră politică, electorală, importanţa acestor alegeri. Şi trebuie să recunoaştem, nu ştiu cât de bine le-am explicat noi oamenilor, până acum.

Gazeta de Bistriţa: Cum credeţi că vor decurge lucrurile în ceea ce priveşte descentralizarea, în condiţiile în care CCR a declarat legea ca fiind neconstituţională?

 

Stelian Dolha: Da, pe fond. În conferinţa de presă spuneam că nu trebuie să ne grăbim, şi nu pentru că sunt eu mai sceptic. Nu trebuie făcută pe repede înainte, oricât ne-am dori, oricât şi-ar dori domnul Dragnea. Ne-am gândit cu toţii că am câştiga timp dacă o facem prin asumarea răspunderii, dar în momentul în care scurtcircuitezi Parlamentul şi nu intră legea în dezbaterea celor două Camere, eu cred că neglijezi rolul lui. Or, eu cred că din această decizie a celor 9 judecători ar trebui să învăţăm cu toţii ceva: pe viitor, Parlamentul nu e de neglijat! În Parlament participă toate partidele şi dezbat legea. Avem nevoie de această lege.

 

Gazeta de Bistriţa: Vor continua paşii pentru descentralizare?

 

Stelian Dolha: Nici nu putem gândi altfel. România încă este hipercentralizată, am spus-o peste tot. S-a făcut un prim pas, e drept foarte mic, dar trebuie să vină şi următorii paşi până descentralizăm sistemul ăsta. Mi-aş dori pe urmă şi regionalizarea, care e foarte importantă, toate lucrurile trebuie rezolvată la nivel de regiune. Câştigăm timp, dar devenim şi eficienţi.

 

Gazeta de Bistriţa: La finele anului trecut spuneaţi ca nu va încântă modul in care decurg lucrurile în alianţă atât la nivel naţional cât şi judeţean şi că nu v-aţi întâlnit cu Radu Moldovan de aproximativ 3 luni. Ce s-a mai întâmplat între timp, v-aţi întâlnit cu Radu Moldovan, aţi avut o discuţie oficială în calitate de lideri ai USL BN?

 

Stelian Dolha: Da, am avut imediat după aceea o întâlnire cu preşedintele Radu Moldovan. A fost un semnal pentru amândoi şi am spus atunci că vina e a amândurora, nu numai a unuia sau a altuia, ci pentru că nu ne-am făcut timp să vorbim de USL. Deoarece, vrând nevrând, apar probleme. Am stabilit că la circa două săptămâni cel puţin să ne vedem măcar o oră să discutăm despre USL în Bistriţa-Năsăud. Asta ne doare pe amândoi, aici local. S-au făcut paşi şi asta e important.

 

Gazeta de Bistriţa: Înţeleg deci, că următoarea întâlnire va avea loc foarte curând.

 

Stelian Dolha: Da, într-adevăr, mai exact la sfârşitul lunii ianuarie. Vom lua sistematic lucrurile, comună cu comună, şi vom face o analiză.

 

Gazeta de Bistriţa: În teritoriu, diferendele s-au mai potolit între PSD şi PNL?

 

Stelian Dolha: Să nu credeţi că eu la întâlnirile pe care eu le am cu liberalii mei nu am discuţii şi le spun: fraţilor, nu se poate altfel. Nu se poate altfel, ăsta e USL-ul construit. A pornit de sus şi nu o să se împiedice niciodată într-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Gazeta de Bistriţa: PNL a dat dovadă totuşi de multă flexibilitate. A dat dovadă de acest lucru şi PSD?

 

Stelian Dolha: De multe ori au fost mai cumpătaţi ei decât noi. Noi am fost mai aprinşi. Chiar şi eu, când am avut ceva de spus, am ieşit şi am spus. Dacă facem o analiză la rece, îi vedem pe ei mai reţinuţi, noi, în stilul nostru mai vulcanic, am ieşit şi am spus ce vrem să facem, mutăm munţii sau nu. Acum nu îi putem acuza pe social-democraţi că ei n-ar ţine la USL, fie în judeţ, fie în ţară.

 

Gazeta de Bistriţa: Deci va fi linişte şi pace în acest an în USL?

 

Stelian Dolha: Mă îngrijorează europarlamentarele şi să nu credeţi că o spun întâmplător. Sunt alegeri şi mergem pe liste separate. Avem pactul de neagresiune, dar e foarte greu să te duci în orice comună şi să spunem că avem un pact. La nivelul candidaţilor se vorbeşte de teme europene, dar ce se va vorbi la nivel de comună, aici o să intervină orgoliile locale. Aici ţine deja de abilitatea liderilor, şi a mea şi de a lui Radu Moldovan, cât de bine vom reuşi să estompăm aceste orgolii în teritoriu.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.