Statul triseaza la Loterie

In urma cu o saptamana s-au aprobat normele metodologice la hotararea de guvern care reglementeaza jocurile de noroc din Romania. Loteria Romana are o pozitie de monopol, in timp ce cazinourile dau faliment din cauza concurentei neloiale. Un lucru bun este ca jocurile de noroc online devin legale pe teritoriul Romaniei. Pe de alta parte, reprezentantii unei asociatii a patronatelor din industria romaneasca a jocurilor de noroc se plang de discriminare. ei acuza ca, in timp ce Loteria Romana nu este taxata pentru jocurile tip slot-machine, cunoscute sub denumirea populara de “pacanele”, firmelor de profil care au jocuri de acest tip li se percepe o taxa. Consiliul Concurentei s-a sesizat in legatura cu faptul ca Loteria Romana este protejata in detrimentul celorlalte societati.

In orice perioada de criza, afacerile construite pe diferite vicii (alcool, jocuri de noroc, etc) merg extraordinar de bine. Spre exemplu, chiar daca salariile au scazut, oamenii au fost disponibilizati, aproape 500.000 de romani au jucat peste 36 de milioane de euro la jocurile de noroc. Astfel, industria jocurilor de noroc este extrem de profitabila, iar firmele care activeaza in acest domeniu spun ca ar avea profituri mult mai mari daca statul nu ar intretine prin Compania Loteria Nationala o stare de monopol in ceea ce priveste jocurile de noroc. Saptamana trecuta, guvernul a “cimentat” aceasta situatie prin ultima ordonanta guvernamentala care traseaza regulile in jocurile de noroc derulate pe teritoriul Romaniei. Insa, pe langa acest abuz monopolist, ordonanta aduce ca noutate intrarea in legalitate a jocurilor de noroc online pe teritoriul tarii, dar si aici, Loteriei Nationale i se ofera monopolul, chiar daca momentan Loteria nu a lansat nici un joc de noroc online. Pe de alta, conform reprezentantilor asociatiilor patronale din industria jocurilor de noroc, cazinourile dau faliment din cauza taxelor care li cer. Spre exemplu, in urma cu doi ani in Romania functionau circa 25 de societati mari care aveau deschise cazinouri. din cauza taxelor mari percepute pentru acest gen de afacere, anul acesta au mai ramas mai putin de jumatate dintre aceste firme. Patronii se plang ca au falimentat pe de o parte din cauza taxelor, iar pe de alta parte din cauza jocurilor online care sunt organizate in alte tari unde taxele nu sunt atat de mari. Pentru ca pana acum cateva zile in Romania era un vid legislativ privitor la aceasta situatie, jucatorii de pe online erau in ilegalitate, dar nu era trasat un set legislativ prin care acestia sa fie amendati. De asemenea, o persoana de pe teritoriul tarii putea sa isi deschida un cazino online, dar nu exista o baza legala care sa ii dea autorizatiile necesare. Astfel ca afacerea era deschisa in alta tara, iar taxele erau platite statului care gazduia serverul pe care functiona site-ul respectiv.

Pacanele – pentru unii muma, pentru altii ciuma

Pentru a nu scapa din mana o importanta sursa de venit: jocurile de noroc, statul roman tine cu dintii de afacerea Loteria Nationala, in detrimentul celorlalte afaceri.
Una dintre ultimele gafe facute de Guvern este de a taxa firmele private pentru jocurile de tip slot machine si de a scuti Loteria Nationala de la plata acestei taxe.
“Industria de sloturi din Romania iși exprima in continuare disponibilitatea pentru gasirea celor mai potrivite soluții legislative pentru dezvoltarea unui cadru legal echitabil și sigur care sa permita desfașurarea in condiții optime a jocurilor de tip slot-machine, eliminand riscurile evaziunii. Suntem convinși insa ca soluțiile optime pot fi gasite și implementate doar cu o consultare prealabila a operatorilor din industrie, pentru a se evita apariția unor disfuncționalitați in implementarea masurilor respective, disfuncționalitați greu de remediat ulterior”, arata o scrisoare trimisa Ministerului de finante de patronatele din industria jocurilor de noroc.
cu alte cuvinte, Guvernul a emis un ordin prin care aparatele cunoscute generic sub denumirea de “pacanele” sunt taxate preferential. Ordinul specifica ca pentru aparatele Loteriei Nationale nu se percepe nici o taxa, pentru ca se cheama “aparate tip videoloterie”, iar cele ale privatilor sunt taxate pentru ca se cheama “aparate tip slot machine”. In realitate nu exista absolut nici o deosebire intre aceste „pacanele”.
Consiliul Concurentei a sesizat acest aspect discriminatoriu si a trimis catre DNA un referat.
“Prin raportul Garzii Financiare, transmis la ANAF si DNA, incheiat in acest an se constata faptul ca Loteria Romana a prejudiciat statul prin neplatirea taxei aferente jocurilor tip slot machine pentru jocul numit videoloterie. Astfel Garda Financiara a demonstrat cu documente de la Biroul roman de Metrologie Legala ca Loteria Romana exploateaza aparate de tip slot machine desi sunt trecute sub numele de videoloterie”, arata un document emis de Consiliul Concurentei catre Camera Deputatilor (Comisia de buget-finante).

Loteria a castigat cateva scandaluri

De-a lungul timpul, de afacerile derulate prin Loteria Romana s-au legat si o serie de scandaluri. Spre exemplu, inspectorii de la Antifrauda au descoperit ca Loteria Romana a “uitat” sa plateasca impozitele aferente anilor 2002-2006 de pe urma unor contracte incheiate cu mai multe firme straine. Dupa ce informatiile au “transpirat” in presa, Loteria Romana a trebuit sa plateasca 84 de milioane de lei (28,5 milioane de lei-TVA neachitat la timp, iar 17,1 milioane de lei – impozitul pe venit). Apoi, in itele Loteriei romane s-a incurcat si George Copos. El a incheiat o tranzactie fictiva prin intermediul SC Ana Electronic cu Loteria Romana pentru aproape 40 de spatii comerciale. Astfel, George Copos ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de miliarde de lei, in urma tranzactiilor cu Loteria Nationala. Loteria a mai fost implicata intr-un scandal de rebranduire. Fostul director al Loteriei Romane Liliana Minca a decis anularea unui contract de servicii de publicitate, iar atribuirea contractului de 900.000 de lei a fost disputata in instanta.
De asemenea, Inspectorii ANAF spun ca in ultimii cinci ani din mandatul lui Nicolae Cristea (un alt fost director la Loteria Romana) s-a inregistrat o paguba de 14,382 milioane euro. Suma reprezinta nevanzarea biletelor loto tiparite cu pretul in lei vechi, la care se adauga primele si sporurile incasate ilegal de conducerea Loteriei. Aceasta este una dintre concluziile inspectorilor ANAF care au facut un control financiar fiscal pentru perioada 2003-2005.

Guvernul pune monopol pe noroc
Ordonanta de urgenta care reglementeaza jocurile de noroc impune inca din primul articol monopolul
ART. 1
(1) Organizarea si exploatarea activitatii de jocuri de noroc pe teritoriul Romaniei constituie monopol de stat si se desfasoara in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
(2) Statul poate acorda dreptul de organizare si exploatare a activitatii de jocuri de noroc in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe baza de licenta de organizare a jocurilor de noroc pe fiecare tip de activitate, astfel cum acestea sunt clasificate prin prezenta ordonanta de urgenta, si de autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc, documente nominale si limitate in timp, ce vor fi exploatate in mod direct de detinatorul licentei.

Loteria Romana ia caimacul

Loteria Romana este cea mai mare afacere romaneasca de pe piata jocurilor de noroc din tara, cu afaceri de 262 milioane de euro in 2010 si un profit de 28 milioane de euro. Anul trecut, aproape 60% din veniturile Loteriei Romane au fost aduse de videoloterie. Compania Nationala Loteria Romana este una dintre cele mai profitabile companii de pe piata romaneasca si detine cel mai valoros brand local, potrivit unui studiu european asupra brandurilor realizat de Institutul European al Brandurilor din Viena. Infiintata in 1906, compania Loteria Nationala, la care statul roman detine pachetul majoritar de actiuni, activeaza in actuala forma juridica din anul 1999.

Razvan Robu
    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.