În Spitalul Orasenesc ”Dr. George Trifon” Nasaud, mizeria este la ea acasa, chiar daca la sfârsitul anului trecut au fost primiti circa 20 miliarde de lei pentru reabilitarea cladirii. Banii sunt doar a cincea parte din necesarul sumei cu care spitalul ar arata ca unul demn de secol XXI. Saloane insalubre, la care a fost schimbata doar tâmplaria cu una de termopan si toalete în care nu poti sa intri, daramite sa le mai si folosesti la nevoie, este doar o parte din imaginea acestei institutii. Pe afara e vopsit gardul, înauntru-i leopardul, este o expresie care exprima foarte bine starea de fapt de la Nasaud.

Sistemul sanitar românesc este înca în agonie. Exista înca si acum unitati spitalicesti care numai institutii sanitare nu pot fi numite. Acolo unde ar trebui ca oamenii sa-si recapete sanatatea, exista riscul ca acestia sa fie externati mai bolnavi decât la internare sau sa dobândeasca alte boli. Aceasta din cauza mizeriei, a lipsei de igiena minima, care pe lânga lipsa de medicamente si dotari, dau impresia ca traim într-o tara din lumea a treia, nu într-una europeana.
Este un lucru trist, dar adevarat. Dupa ce ca trebuie platite atâtea dari la stat în calitate de asigurat, atunci când din nefericire ajungem sa fim internati în spital dam peste confort zero. Nu mai vorbim despre amabilitatea asistentelor sau a medicilor ori ca trebuie aplicata 100% regula “daca nu dai, nu ai”. Sa nu ne impacientam, regula functioneaza si la Nasaud, unde avem si un supliment la meniul zilei – gândaci.

Pretentii mari, bani putini

Pretentiile sunt foarte mari cu privire la modul în care ar trebui sa arate si sa functioneze o unitate spitaliceasca. Din pacate teoria nu se aplica în practica în cazul Spitalului Orasenesc Nasaud. Sa credem oare ca sunt impuse conditii mult prea drastice încât sa fie usor de îndeplinit, ori indolenta si nepasarea sunt la ele acasa?
Construit la începutul anilor ’80, Spitalul Orasenesc Nasaud nu a suportat în timp mari modificari. Investitiile facute pâna acum, doar cât au ascuns mizeria sub pres, problemele deficitare ramânând în prima linie.
Acest spital deserveste peste 105.000 de locuitori de pe Valea Somesului. În cadrul institutiei functioneaza patru sectii de baza: interne, chirurgie, obstetrica-ginecologie si pediatrie cu un numar de 205 paturi si 19 medici. Mila publica e mare, dar si asa, cu donatii de la diferite organizatii umanitare, în mod special, nu s-a rezolvat problema principala. Infrastructura e macinata de timp, iar aparatura medicala necesita a fi schimbata cu alta noua. Pâna acum au fost achizitionate doua masini de spalat automate, trei uscatoare, s-au montat geamuri si usi termopan, au fost instalate centrale termice pe gaz si s-au primit medicamente si lenjerie. Cu sprijinul ministerului de resort, în 2007 au putut fi achizitionate patru aparate Rontgen pentru radiografii si câteva materiale pentru salile de operatie si aparatura pentru sectia de sterilizare, fara de care spitalul nu ar fi putut functiona chiar si la cote de avarie.

Probleme nerezolvate

Alte aspecte, însa, precum confortul pacientilor, aparatura, chiar daca nu este de ultima generatie, si igiena sunt înca probleme nerezolvate a spitalului orasenesc.
În spitale este mizerie din multe cauze. Spitalele nu sunt finantate suficient pentru renovari si igienizare, iar personalul auxiliar, format din femeile de serviciu -pompos numite infirmiere – este mai mult decât comod, dar în acelasi timp si prost platit. În plus, nu au notiunile sanitare necesare pentru a efectua corect curatenia în spital. Pe de alta parte, este la fel de adevarat, nici pacientii nu pastreaza, în marea lor majoritate, curatenia. Lipsa cronica de bani cuplata cu indiferenta celor care ar trebui sa igienizeze si sa doteze spitalul orasenesc cu aparatura si mijloace de cazare mai bune pentru pacienti, cât si lipsa de educatie si mârlania agresiva a multor concetateni, duc la mizeria crunta si foarte periculoasa.
În general, managerii de spitale se plâng mai tot timpul de lipsa fondurilor, dar nici nu se straduiesc sa miste macar un deget pentru o gospodarire mai buna. Dar, într-adevar, este mult mai usor sa te lamentezi si sa spui ca nu sunt bani, decât sa cauti solutii.
În spitalul nasaudean toate aceste elemente sunt întâlnite din plin. Noi le-am întâlnit, aspect si mai grav, la primele ore ale diminetii, cu putin dupa ora 9.00. Imaginile de care am avut parte au fost dintre cele mai neplacute, chiar de cosmar. Urme de fecale si urina si un miros îngrozitor, toate acestea au fost întâlnite de reporterii nostri în toaletele tuturor sectiilor spitalului, mai putin în sectia de pediatrie, în care accesul vizitatorilor este pe deplin interzis. Acolo unde ar trebui sa fie conditii de igiena maxime, adica la baie, te ia groaza. Aici becurile lipsesc cu desavârsire, asa ca daca un pacient are ghinionul sa fie nevoit sa mearga noaptea la toaleta, în caz ca nu poate amâna problema fiziologica, are doar o singura varianta – sa lase usa putin deschisa, atât cât sa intre lumina de pe coridor. Un alt aspect este cel în care tampoanele, utilizate de sexul feminin în anumite perioade critice din luna, sunt depozitate pe jos în spatiul toaletelor, din cauza cosurilor de gunoi arhipline. De dusuri nici nu poate fi vorba. Ideea de a-si pastra igiena corporala este doar un vis îndepartat al bolnavilor din spitalul nasaudean. Cazile sunt extrem de mizerabile, iar din bateria dusului propriu-zis a mai ramas doar umbra. Eventual acesta atârna pe jos murdar, pentru ca despre un suport nu poate fi vorba. Apa calda este doar cu portia si poate fi folosita doar în cazul în care pretentiile pacientilor sunt egale cu zero, având în vedere „curatenia” existenta. În rest, apa rece sa traiasca, face bine la calirea organismului .

Cosmarurile bolnavilor

Spitalul Orasenesc Nasaud nu da niciun semn de revenire la normalitate. Mizeria face parte din viata de zi cu zi, iar medicamentele sunt un lux. Cele mai multe sunt cumparate de bolnavi, pentru ca de obicei în afara unor calmante obisnuite, banalul algocalmin ori antinevralgic, doctorii nu prea au ce sa le ofere, iar noptile se transforma în adevarate cosmaruri pentru bolnavi din cauza gândacilor.
Saloanele, doar câteva sunt zugravite. Restul arata de toata jena, cu pereti crapati si vechi, instalatii sanitare defecte si nefunctionale, paturi rupte, saltele patate sau gaurite si lenjerie de pat veche si prost îngrijita. La drept vorbind, putem spune ca mobilierul si lenjeria ar putea ocupa un loc de frunte la ghena de gunoi.
La ora 6.00 dimineata o femeie de serviciu, pardon o infirmiera, da desteptarea pacientilor pentru ca trebuie sa spele pe jos. Spalatul pardoselii consta de fapt în umezirea acesteia. De schimbat lenjeria, nici poveste, aceasta se întâmpla foarte rar, poate o data pe saptamâna, indiferent de cât de murdara este, pacientii fiind nevoiti, daca vor sa aiba un pat curat, sa-si aduca lenjerii de acasa.

Mizerie si neglijenta

Neregulile în Spitalul Orasenesc Nasaud pot fi reunite usor sub doua denumiri: mizerie si neglijenta. Mizerie numita oficial în diverse forme, de la "depozitare necorespunzatoare" a deseurilor, gunoaielor, alimentelor, instrumentelor, la neîntretinerea si lipsa efectuarii curateniei corespunzatoare în spatiile din unitatea sanitara. Un exemplu de neglijenta: neinstruirea personalului administrativ si sanitar cu privire la masurile care sa previna raspândirea bolilor transmisibile la personalul din unitate.

Ce nu e bun, e dat afara

În urma evaluarii activitatii managerilor spitalelor publice în anul 2007, Ministerul Sanatatii a decis recent încetarea contractelor de management cu 32 de directori de spitale din tara, printre care si cel din Nasaud. Motivul înlocuirii din functie a directorului Andrian George este nerespectarea indicatorilor de performanta prevazuti în contractul de management, dupa cum a anuntat MSP.O dovada ca nu a fost un bun manager pot fi si aspectele prezentat mai sus.
Getrude Lazar, inspector general la Inspectiei Sanitare din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica, a declarat ca ”în urma controlului efectuat împreuna cu Casa de Asigurari la cele cinci unitati spitalicesti din judet – Spitalul Judetean Bistrita, Spitalul Orasenesc Nasaud, Preventoriu TBC Ilisua si Centrul de Sanatate Teaca, s-au dat patru avertismente nefiind mari probleme. Nu s-au dat amenzi”. Tinând, însa, cont ca acest control a fost anuntat, curatenia a fost pe masura asteptarilor.
Pâna la închiderea editiei, directorul Spitalului Orasenesc Nasaud, dr. Adrian George, nu a putut fi contactat cu privire la starea institutiei si demiterea sa din functie.

Pacienti scârbiti

„Primul lucru de care trebuie sa te feresti în spital este mâncarea!!! Si asa e ea saracacioasa, nu neaparat ca spitalul respectiv nu are fonduri, ci din simplul motiv ca trebuie sa manânce si personalul spitalului, doar se practica pachetelul acasa… În fine, sincer nu cred ca doriti sa stiti despre igiena cu care se pregateste aceasta mâncare. În al doilea rând, despre igiena toaletelor nu are rost sa mai spun, dezastruos si scârbos sunt cuvintele potrivite. Si-apoi pe lânga aceste conditii, trebuie sa scoti mai tot timpul ceva din buzunare. Asta este tristul adevar despre spitalele din România”, ne-a declarat o pacienta a Spitalului Orasenesc Nasaud.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.