Campionul la contractele cu statul se ascunde chiar în… Senat. Este vorba despre senatorul independent Valeriu Todiraşcu, care a bifat aproape 1.000 de contracte cu spitalele publice. Printre cele vizate s-a numărat şi spitalul din Bistriţa, cu care, se pare este încă în faza de intimidare.

 

Deşi pare greu de crezut, firmele unui senator român au reuşit să adune aproape 1.000 de contracte cu unităţile medicale din ţară. Este vorba despre senatorul independent Valeriu Todiraşcu, afiliat grupului PNL, care este şi membru al Comisiei de Sănătate din Senat.

Firmele controlate de Valeriu Todiraşcu, Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL, au adunat 906 contracte cu spitale, institute medicale, direcţii de sănătate, dar şi cu unităţi militare şi chiar penitenciare. Firmele furnizează reactivi şi consumabile pentru laboratoarele medicale.

Acesta a început să colecţioneze contracte cu statul în anul 2012, chiar când a ajuns în Parlament. Atunci, toate afacerile sale au fost trecute pe numele soţiei, pentru a se evita un conflict de interese.

Potrivit presei naţionale, pentru a se asigura că toate lucrurile vor merge la unse, în 2013, Todiraşcu redactează un ghid care redă, în mai mulţi paşi, metodele prin care o firmă poate pune presiune pe instituţiile publice pentru ca ofertele sale să fie acceptate.

 

Todiraşcu bagă pumnul în gura spitalelor cu legea 544/2001

Una dintre metode este solicitarea spitalelor din toată ţara a informaţiilor în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţii de interes public. Todiraşcu este interesat de ofertele celorlalte firme cu care colaborează spitalele, pentru ca, ulterior să vină cu oferte mai bune.

Spitalele care refuză să furnizeze astfel de informaţii nu sunt iertate, fiind târâte prin tribunale. Aşa se face că, cele două firme ale senatorului, au chemat în instanţă nu mai puţin de 1.400 de entităţi.

Strategia lui Valeriu Todiraşcu a fost integrată şi într-un document intitulat „Ghid practic de luat ţara înapoi”. Practic, „ghidul” învaţă firmele cum să intimideze: „Emiteţi scrisoarea 1 cu oferta cu produsele dumneavoastră, prin poştă şi confirmare de primire, către toţi achizitorii publici cu care doriţi să colaboraţi şi păstraţi arhivată confirmarea 1 de primire a propunerii financiare. După o lună de la primirea scrisorii 1, achizitorul public nu a cumpărat produsele sau serviciile oferite de compania dv. Treceţi la punctul 2. Emiteţi scrisoarea 2 de solicitare a copiilor ultimelor trei facturi de cumpărare pentru produsele sau serviciile similare, prin poştă şi confirmare de primire şi păstraţi arhivată confirmarea 2 de primire”, se arată în ghidul redactat de senator.

Dacă spitalele refuză oferirea facturilor, firmele sunt sfătuite să facă o reclamaţie administrativă, iar dacă nici aceasta nu dă roade trebuie sesizat Secretariatul General al Guvernului, iar mai apoi spitalul respectiv este dat în judecată.

Deşi este clar că în spatele celor două firme se află senatorul Todiraşcu, acesta promovându-le cu fiecare ocazie, alesul spune că nu el se ocupă de firme: „Eu nu mă ocup cu activitatea economică şi ar fi incompatibil cu statutul meu. Nu mă mai ocup de administrarea lor, sunt doar acţionar”, declara Todiraşcu pentru presa naţională.

Acesta mai spune că ghidul pe care l-a realizat le permite firmelor să încheie contracte cu statul fără a da mită instituţiilor publice. Problema e că informaţiile cerute de Todiraşcu erau folosite în scop personal şi aveau caracter financiar. Cu toate acestea, firmele senatorului au avut câştig de cauză în multe dintre procesele deschise.

Strategia parlamentarului are rolul de a pune presiune pe unităţile spitaliceşti, pentru ca acestea să semneze contracte de achiziţie cu firmele sale, fără ca acestea să mai fie nevoite să participe la licitaţii publice.

Valeriu Todiraşcu este cunoscut şi pentru alte iniţiative legislative cel puţin controversate. De exemplu, acesta a vrut să elimine obligativitatea trusei medicale de prim-ajutor şi a extinctorului în orice vehicul, pe motiv că acestea nu salvează vieţi.

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, „terorizat” prin metoda Todiraşcu

Todiraşcu a pus ochii şi pe Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, care, se pare, nu a căzut în plasa solicitărilor pe 544/2001. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa au refuzat să pună la dispoziţia firmelor lui Todiraşcu ultimele trei facturi cerute în baza legii 544/2001, în luna mai a anului trecut.

De asemenea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa nu s-a lăsat intimidat nici de reclamaţiile care au urmat. În cele din urmă, una dintre firmele lui Todiraşcu a dat în judecată instituţia medicală, încercând astfel să obţină cu forţa informaţiile dorite. Asta se întâmpla la nici o lună de la solicitarea iniţială.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a fost chemat în judecată de Tody Company Exim SRL în luna iunie a anului trecut, procesul desfăşurându-se la Tribunalul Bucureşti. Câteva luni mai târziu, Tribunalul Bucureşti dă dreptate firmei senatorului şi obligă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa să furnizeze informaţiile cerute.

„Obligă pârâtul să furnizeze reclamatei, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei, informaţiile de interes public solicitate prin adresele nr 1485 MBL – 2- 1/ 25.05.2015 şi nr. 1485 RID – 2-1/25.05.2015”, se arată în soluţia Tribunalului Bucureşti.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa nu s-a lăsat şi a atacat această decizie la Curtea de Apel Bucureşti. În luna mai a acestui an, Curtea de Apel Bucureşti menţine decizia Tribunalului Bucureşti.

Tody Company Exim SRL a participat la o licitaţie organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă în anul 2015, organizată în preajma datei în care unitatea medicală a fost dată în judecată de societatea comercială. Licitaţia a fost câştigată însă de alte firme, din Târgu Mureş şi respectiv Cluj. Acesta nu a contestat licitaţia, însă la puţin timp după a acţionat în judecată Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru că refuza să ofere informaţii.

Andreea Moldovan

4 COMENTARII

  1. Todirascu asta, de prin Basarabia se pare, are aparenta unui mafiot care foloseşte în interes propriu funcţia , fiind suspect de conflict de interese şi incompatibilităţi, atent mascate sub alte aparente.
    Toată golănimea prosteşte Romania, iar noi tăcem că de, aştia-s domni şi ne interpelează.

  2. Senatorul melcilor asta pare a fi de prin Basarabia, avand aerul unui mafiot ce încearcă să ne prostească sub aparenţa de legalitate când de fapt ceea ce face pare a fi santaj, conflict de interese şi incompatibilitate. Dar nu are nimeni curajul din cei de sus să-l pună la punct.
    Poate o fac alegători peste 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.