Nemulţumiţi că Ministerul Sănătăţii (MS) a decis să desfiinţeze Spitalul din Teaca şi să-l transforme în Cămin pentru Persoane Vârstnice, Iustian Damian Muntean, primarul comunei, şi consilierii judeţeni ai Uniunii Social Liberale Bistriţa-Năsăud (USL BN) au decis să ia măsuri în acest sens.
Autorităţile judeţene sunt deocamdată în stand-by vis-a-vis de această problemă care i-a luat prin surprindere şi aşteaptă o decizie a Ministerului Sănătăţii.

În urma unei dispoziţii dată de Ministerul Sănătăţii prin care unele spitale din ţară vor fi comasate ori vor fi transformate în azile de bătrâni, pe lista neagră se numără şi Spitalul din Teaca. Unitatea sanitară din Teaca este singurul de altfel din judeţul Bistriţa-Năsăud faţă de care ministerul de resort a luat o astfel de măsură. Localnicii şi primarul social-democrat Iustian Damian Muntean nu sunt de acord cu această decizie şi speră că problema se va rezolva într-un fel sau altul.
Daniel Suciu, liderul consilierilor judeţeni ai Partidului Social Democrat (PSD) şi Ioan Deneş, liderul consilierilor judeţeni ai Partidului Naţional Liberal (PNL), au anunţat că lucrează la un proiect de hotărâre care are ca scop preluarea Spitalului din Teaca de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, el urmând să devină o secţie externă a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Pe modelul Cluj şi Alba…

„Considerăm că dreptul la sănătate şi asistenţă medicală a miilor de locuitori din zona de câmpie pe care spitalul din Teaca îi deservea este mai important decât orgoliile politice şi, pe aceasta cale, cerem executivului Consiliului Judeţean, în frunte cu preşedintele Liviu Rusu, să studieze şi să accepte această posibilitate legală prin care oamenii din zonă să beneficieze în continuare de serviciile spitalului”, se arată într-un comunicat remis presei de cei doi.
„În susţinerea demersului nostru de preluare a spitalului de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud supunem atenţiei executivului şi colegilor din consiliu iniţiativa consiliilor judeţene Cluj şi Alba, ambele conduse de reprezentanţi ai PD-L, care au înaintat deja ministerului de resort solicitări de preluare a unor spitale care, din 1 aprilie, au fost desfiinţate, înţelegând să asculte de solicitările justificate venite din teritoriu”, se mai precizează în acelaşi document.
Daniel Suciu a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că proiectul are nevoie de cel puţin 11 semnături din partea consilierilor judeţeni pentru a putea fi inclus pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare, programată cel mai probabil pentru marţi.

Primarul din Teaca, pro demersului

Iustian Damian Muntean, primarul comunei Teaca, spune că este de acord cu orice variantă legală care poate fi găsită pentru ca această unitate medicală să nu fie desfiinţată, inclusiv preluarea acesteia de către CJ BN, spitalul putând fi trecut apoi drept secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
„Am vorbit cu Daniel Suciu pe această temă şi sunt total de acord cu demersul lor. Acest spital deserveşte cinci comune (Silivaşu de Câmpie, Milaş, Urmeniş, Teaca şi Galaţii Bistriţei), cu o populaţie totală de circa 13.800 de oameni şi nu e normal să fie desfiinţat. O să fac şi eu tot ce îmi stă în putere să rezolvăm cumva problema.”, a explicat edilul.
Primarul este susţinut şi de Consiliul Local Teaca, 15 dintre consilieri votând zilele trecute un proiect de hotărâre prin care se opun măsurii de desfiinţare a spitalului din comună.

Sătenii din Teaca au protestat împotriva măsurii

Circa o sută de săteni din Teaca, precum şi personalul medical al spitalului, au protestat de curând în curtea unităţii faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a-l transforma în azil pentru bătrâni.
„SOS Salvaţi spitalul”, „Vrem dreptul la sănătate”, „Vrem să trăim bine”, au fost doar câteva dintre mesajele pe care localnicii din Teaca au vrut să le facă auzite.

Autorităţile judeţene ridică deocamdată din umeri

Conducerea CJ BN este circumspectă în legătură cu această problemă şi spune că decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii şi trebuie respectată.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Luca Iancu, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că „o să vedem ce se va întâmpla pe viitor. Ministerul Sănătăţii a decis să transforme spitalul în Centru pentru Persoane Vârstnice, iar hotărârea trebuie respectată”.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, este de aceeaşi părere cu reprezentanţii CJ BN. Ea spune că pentru a trece în subordinea CJ BN, Spitalul din Teaca are nevoie de un aviz în acest sens din partea Ministerului Sănătăţii.
Anca Andriţoiu a mai adăugat că ministerul a luat decizia de a transforma spitalul în Centru pentru Persoane Vârstnice deoarece autorităţile din Teaca nu s-au putut descurca din punct de vedere financiar cu tot ceea ce presupunea funcţionarea unităţii medicale.

Ideea consilierilor l-a surprins pe Mircea Gelu Buta

Managerul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta, a declarat că nu a auzit deocamdată nimic în legătură cu acest subiect, însă, dacă Spitalul din Teaca va fi preluat de CJ BN şi trecut apoi drept secţie externă a instituţiei pe care o conduce, el se va supune deciziei.
„Nu m-am gândit la această variantă, nici măcar nu am ştiut-o. Aceste schimbări pot fi făcute doar cu aviz de la Ministerul Sănătăţii, care s-a pronunţat deja vis-a-vis de problema de la Teaca. Dacă vor interveni modificări, le voi gestiona ca atare. Sunt angajat al statului, am semnat un contract de management cu Ministerul Sănătăţii, iar ceea ce am de făcut trebuie să fac”, a conchis managerul Spitalului Judeţean.
Spitalul din Teaca a fost construit cu sprijinul Crucii Roşii din Austria şi a fost dat în folosinţă în anul 1993. Dacă iniţial a fost prevăzut cu 30 de paturi, pe trei secţii ( medicină internă, pediatrie şi balneologie ) la începutul anului, acesta a rămas cu doar 12.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.