Trăim vremuri istorice, dar din punct de vedere negativ, deoarece sectorul financiar la nivel global este într-o criză profundă. În acest context, două societăţi comerciale din judeţul Bistriţa-Năsăud au anunţat că vor disponibiliza 125 de persoane. Una dintre societăţi, şi anume SC Comelf SA, în următoarele 3-4 luni urmează să reducă un număr de 100 de persoane din totalul de 1.100 de angajaţi, şi asta datorită volumului preconizat de contracte şi schimbării parţiale a profilului de fabricaţie. Cea de-a doua firmă, Mebis SA Bistriţa, aflată în zona industrială, este şi ea nevoită să disponibilizeze 25 de salariaţi în cursul lunilor octombrie şi noiembrie. Acestor firme li se mai adaugă încă opt agenţi economici, care îşi vor întrerupe activitatea pe perioada iernii.

Criză financiară şi în Bistriţa

Ce înseamnă criza financiară pentru România şi pentru judeţ? Cu ce probleme se confruntă marii investitori ai firmelor cu renume din municipiu? Vremuri grele! Creditarea fiind mult mai restrictivă, în mod cert va frâna creşterea economică şi posibil să ducă chiar la o situaţie de recesiune. Se cere cumpătare. Soluţia ? Strângerea curelei până trece perioada restrictivă. Această soluţie nu este însă benefică nici pentru acţionarii firmelor nici pentru simplul angajat. Criza financiară care afectează din ce în ce mai mult România a ajuns şi pe meleagurile noastre. Din această pricină se crează un precedent nefavorabil economiei judeţului. Tot mai mulţi investitori sunt nevoiţi să concedieze colectiv un număr de angajaţi. Acest aspect duce la o majorare semnificativă a ratei şomajului precum şi la crearea unor efecte sociale nefavorabile ale acestor concedieri.

Concedieri colective

Prin concedieri colective se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de : cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi; cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi şi mai puţin de 300 de salariaţi; cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Astfel, angajatorii au obligaţia să notifice în scris proiectul de concediere agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă la aceeaşi dată la care l-a notificat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterior emiterii deciziilor de concediere, în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor restructurări, în conformitate cu Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Comelf afectată

Datorită crizei financiare de la nivel mondial, oamenii de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud, mai ales cei ale căror societăţi comerciale sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti şi anume: Teraplast, Comelf şi Rasdaq – Iproeb, fac calcule şi strategii, pentru a nu intra în deficit.

SC Comelf SA Bistriţa este una dintre marile întreprinderi, care în viitorul apropiat va face o concediere colectivă de 100 de persoane din totalul de 1.100 de angajaţi. Comelf Bistriţa este o afacere deţinută de investitori autohtoni care din cauza scăderii pieţei utilajelor terasiere s-a reorientat către echipamente pentru sectorul energetic.
Obiectul de activitate al societăţii constă în fabricarea de maşini şi utilaje pentru lucrări terasiere, pentru centrale energetice, protecţia mediului, echipamente pentru ridicat şi transportat, subansamble ale acestora şi piese de schimb.
Fiind o firmă de producţie care face export, criza financiară a afectat în mod direct buna desfăşurare a afacerii. Şeful departamentului de resurse umane de la Comelf a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: ”Într-adevăr o să facem o concediere de 100 de persoane din cei 1.100 de angajaţi. Prin acest aspect sperăm ca lucrurile să se rezolve în economia noastră de producţie. Criza financiară s-a transformat pentru noi în criză economică”.
Ce se va întâmpla cu persoanele care în scurt timp îşi vor pierde locul de muncă este lesne de înţeles – vor rămâne în şomaj şi asta dacă între timp nu se vor angaja în altă parte. Alina Căpraru, purtătorul de cuvânt din cadrul AJOFM Bistriţa-Năsăud a declarat:” Criza economică afectează în mod direct pe toată lumea. Cei concediaţi nu vor rămâne pe drumuri. Vor primi şomaj în cazul în care nu se vor angaja în altă parte, iar cei care doresc pot să opteze pentru posturile libere din alte domenii. O să-i ajutăm”.

Şomaj tehnic

Conform statisticii realizate de AJOFM BN privind disponibilizările de personal de la unele societăţi comerciale din domeniul construcţiilor, exploatării zăcămintelor din piatră, industriei alimentare, prestărilor de servicii sau alte domenii de activitate, care îşi reduc activitatea pe timpul iernii datorită condiţiilor nefavorabile, încă opt agenţi economici şi-au anunţat intenţia de preconcedire colectivă pentru lunile noiembrie şi decembrie 2008. Este vorba de reducerea activităţii pe perioada iernii pentru 463 de angajaţi din totalul de 1.722.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.