Soacra lui Petru Bolfă urmează sa fie eliminată din conducerea firmei de alcool

1234

Controversatul afacerist Bolfă Petru se apropie de o condamnare. Tribunalul București a început judecarea procesului în care acesta este acuzat de moartea a peste 30 de bihoreni. În același timp, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud începe un proces ce modifică asociații din firma Ecoserv pe care Bolfă a deținut-o, iar ulterior a plasat-o în familie.

Peste 30 de bihoreni mureau în primele patru luni ale lui 2013, iar mai mult de zece aveau să fie salvaţi în ultima clipă. Autorităţile au intrat în alertă. Toți consumaseră alcool metilic (chiar dacă pe etichetă scria că e spirt medicinal şi conţine alcool etilic) și s-a început căutarea sursei de otravă.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, declara că la sfârşitul lunii aprilie 2013 era în localitatea Alparea, anchetând cauzele morţii şi intoxicării acelor oameni. La locuinţa unei femei decedate, a descoperit spirt Mona, spirt Asistent, vodcă Regiana, dar şi o sticlă cu Alcofarm.

„Am zis să iau şi flaconul de Alcofarm, care se vinde oriunde, la orice ABC, ca şi loţiune pentru îngrijirea epidermei şi are rol antiseptic, şi l-am trimis la analiză, în Cluj”, povestea Rahotă, potrivit bihor.ro.

60.000 grame de alcool metilic pe hectolitru

În scurt timp, Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a informat DSP Bihor că „a evidenţiat la analiza produsului Alcofarm – produs de SC PET & Ady Trading SRL, Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud, o concentraţie a alcoolului metilic de peste 60.000 grame pe hectolitru”. Direcţia de Sănătate Bihor a dispus din nou controale la distribuitori, iar procurorii bihoreni au continuat ancheta pe noua pistă. Prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pe Non-Aliment (RAPEX) au fost sesizate şi celelalte direcţii de sănătate publică judeţene. Primarii şi preoţii bihoreni au anunţat oamenii din localităţile lor să nu mai consume Alcofarm.

Metilic sau etilic? E totuși, diferență!

S-a stabilit că Alcofarm era produs în fabrica de alcool SC Pet&Ady Trading SRL din Năsăud, care era deţinută de Petru Bolfă, şi avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000 grame pe hectolitru. Produsul ucigaş a fost comercializat în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane în Bihor. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia au descoperit că iordanianul Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, partener de afaceri cu Bolfă, distribuise prin firma sa 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, Ibrahim a scris pe etichetă că spirtul conţinea o concentraţie de alcool etilic de 35%.

Falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse

Petru Bolfă a stat în arest preventiv circa şase luni, după care a fost pus sub control judiciar. În februarie 2015, Petru Bolfă, Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, Ala Hani Khalil Hassan şi Aureliana Boşneag au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse. Toţi fuseseră reţinuţi pe 20 iunie 2013. Cauza se află şi în prezent pe rolul Tribunalului Bucureşti, următorul termen de judecată fiind pe 19 ianuarie 2017. În dosar s-au constituit parte vătămată nu mai puţin de 43 de persoane, iar 21 au calitatea de parte civilă.

Cu toate astea afaceristul a scăpat de un dosar. Petru Bolfă fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în mai 2014, pentru infracţiuni de evaziune fiscală. El era cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005. Articolul a fost declarat neconstituţional în 2015. Aşa că Bolfă a a fost achitat în acel dosar.

Pet & Ady, firma ce a produs otrava

SC Pet&Ady Trading SRL a intrat oficial în insolvenţă în 2011. Procedura a fost demarată în 2007. Firma lui Bolfă avea în mai 2009 datorii de 850.000 de lei către: BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, Primăria Năsăud şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. În 2012 a fost declarat falimentul, iar firma a intrat în lichidare. Acest lucru i-a dat posibilitatea lui Bolfă, să nu îşi piardă afacerea, fiindcă a recurs la un mic truc. Şi-a vândut afacerea unei alte firme – SC Ecoserv SRL – care, culmea, are ca asociat unic şi administrator taman pe Ludovica Dumitru, soacra lui. Cele două firme au obiect de activitate principal „fabricarea altor produse chimice organice de bază”, produse printre care se regăsesc şi cele care au la bază ca materie primă alcoolul etilic.

Hoţie în stil de mare maestru

În timp ce era anchetat pentru moartea a zeci de oameni, Petru Bolfă îşi continua liniştit activitatea infracţională. Anul trecut, pe 12 noiembrie, el a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi arestat preventiv, pentru înşelăciune, sustragere de sub sechestru, evaziune fiscală şi delapidare. Cu o zi înainte, potrivit rechizitoriului procurorilor, „în urma efectuării percheziţiei s-a constatat faptul că în gestiunea societăţii (SC Ecoserv SRL Năsăud – n.red.) există o lipsă de alcool etilic rafinat de 21.909 litri, existând indicii temeinice că această cantitate de alcool ar fi fost comercializată în perioada februarie – iunie 2013, fără ca veniturile obţinute să fie înregistrate în actele contabile ale societăţii”.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de peste 1.267.200 lei.

Procurorii au constatat că „rezervorul nr. 1 cu destinaţia depozitării alcoolului rafinat este gol, fără conţinut. În interior a fost identificat un pet incolor cu o capacitate de 3 sau 5 litri, nu s-a reuşit stabilirea exactă a capacităţii petului deoarece era o distanţă prea mare de la capac la baza interioară a bazinului”. Anchetatorii mai constatau că în perioada când dispăruse alcoolul, Ecoserv fusese administrată în fapt de Bolfă, în calitate de împuternicit al asociatului unic şi administratorului Ludovica Dumitru, care este soacra sa.

Ecoserv SRL se descotorosește de soacră

Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a apărut în luna ianuarie a acestui an un dosărel, dar cu o importanță mare.

Asociații din Ecoserv SRL, Vanghele Dumitru și Dana Teban vor să o elimine pe Ludovica Dumitru din firmă. În acest sens s-a recurs la demararea procedurii de ” excludere asociat” în care soacra lui Bolfă are calitatea de pârât, iar Teban cu Venghele și Ecoserv SRL sunt reclamanți.

În desfășurătorul activității comercial-economice a acestui SRL se arată că, până în 2009 singurii asociați erau Bolfă Petru și Ardelean Ioan. Ulterior cel din urmă a ieșit din firmă, iar Bolfă a cesionat societatea comercială lui Negruşer Dorel-Simion care, în 2012, o introduce ca asociat nou pe soacra lui Bolfă, Ludovica Dumitru. În 2015, îşi face intrarea în firmă Dana Teban şi iese Negruşer, ulterior apărând şi Vanghele Dumitru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ