Situația de la Doi și-un sfert în staționare

2872

Practic, „Doi și un sfert” este decimat. Majoritatea oamenilor, ofițerii și agenții de poliție care au lucrat în acest serviciu de elită al MAI și îndeplinesc condițiile minime de pensionare anticipată intenționează să-și încheie raporturile de serviciu cu ministerul, scârbiți și dezamăgiți de măsura luată de Guvernul Cioloș. Situația existentă are un precedent, în anul 1947, regimul comunist instalat cu ajutorul tancurilor sovietice a desființat Corpul Detectivilor, un organ informativ din cadrul poliției și înființa Securitatea Poporului. Situația creată prin desființarea serviciului secret al internelor a produs un hiatus în activitatea de culegere de informații privind fenomenul de crimă organizată cu toate fațetele acestuia, cu implicații grave pe linia ordinii publice și a siguranței cetățenilor. Inclusiv în Bistrița și județul Bistrița-Năsăud grupările de crimă organizată își fac de cap, fără să fie deranjate de cineva.

 

Din surse apropiate fostului „Doi și un sfert” Bistrița, dar și de la cel din Cluj, situația fiind identică în toate județele din țară, ofițeri și agenți de informații cu o înaltă expertiză în acest gen de muncă, pleacă la pensie pe capete. În medie cam trei sferturi din efectivele unui serviciu județean, cei care îndeplinesc condițiile minime de pensionare anticipată cer încetarea raporturilor de muncă cu MAI. La fostul ”Doi și un sfert” Bistrița-Năsăud, cei care au depus rapoarte de pensionare anticipată sunt în număr atât de mare, încât vor mai rămâne patru sau cinci persoane. Cei care rămân sunt tineri, fără experiență și așteptă cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă, urmând probabil să ceară transferul în alte departamente ale poliției. Toți ofițerii cu experiență în munca de informații, funcțiile de conducere, dar nu numai, în frunte cu cms.șef Ioan Bodescu, fostul șef al SIPI Bistrița-Năsăud, și-au înaintat la București rapoartele de pensionare. De asemenea la fostul SIPI Cluj, mai mult de trei sferturi din personal a depus raport de pensionare anticipată.

 

Pensionări pe bandă rulantă

Desființarea lui ”Doi și un sfert” de către guvernul tehnocrat Cioloș rămâne o enigmă și probabil ea va fi dezvăluită de noul ministru de Interne din Guvernul PSD-ALDE care va fi instalat cel mai probabil la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie 2017. Există voci din sistem care afirmă că, momentan, măsura de desființare a serviciului secret al internele este oprită, responsabilii din MAI însărcinați cu ducerea la îndeplinire a acestei ”misiuni”, așteaptă să se clarifice situația după instalarea noului guvern. Din această cauză nici unul din rapoartele de pensionare anticipată depuse de oamenii care îndeplinesc condițiile nu a primit aprobare.

Ca o curiozitate, nu le-au fost aprobate rapoartele de pensionare anticipată inclusiv celor trei sau patru ofițeri din Centrala fostului ”Doi și un sfert”, ”sifoanele” folosite de DNA ca martori cu identitate protejată în cazul ”Limuzina”, autoturismul achiziționat de conducerea serviciului pentru protecția vice-premierului pe Siguranță Națională, Gabriel Oprea. De asemenea tot de la acești ofițeri superiori din structurile de Autoprotecție și control de la ”Doi și un sfert”, au plecat sifonările privind așa-zisă folosire ilegală a fondurilor operative destinate plății informatorilor în urma cărora au fost incriminați de către DNA șefii serviciului secret din ultimii ani, clujeanul Gelu Oltean și Nicolae Gheorghe.

În momentul de față polițiștii respectivi, sunt puși la dispoziție, ca urmare a reorganizării serviciului secret al MAI și a reducerii unor funcții din statele de organizare.

 

Ofensivă, demarată odată cu dosarul „Limuzina”

Actualul ministru al MAI a declarat că în viitoarea structură informativă care va fi creată, Direcția Generală de Protecție și Informații (DGPI), vor fi reduse circa 600 de posturi, circa jumătate din posturile existente în fost structură (DIPI), acestea fiind transferate la DGA (Direcția Generală Anticorupție), precum și în alte structuri ale MAI.

Dacă se trage linie și trece la o analiză serioasă pe fapte a guvernului tehnocrat, se pare că singura realizare „notabilă” a acestuia este desființarea lui „Doi și un sfert”, din motive care la ora actuală scapă.

Ofensiva împotriva serviciului secret al MAI a fost demarată odată cu dosarul „Limuzina”, și ulterior a mai apărut un alt dosar la adresa conducerii acuzată de deturnare de fonduri. Mai pe la colțuri și mai cu jumătate de gură, voci din sistem spun că SRI a pus umărul din greu la scoaterea de pe piață a concurenței, pe cei de la ”Doi și un sfert”, și că tot ce s-a întâmplat acolo a fost orchestrat din umbră de cei de la SRI, folosind brațul forte al DNA. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care serviciul secret al MAI a avut ultimii doi șefi proveniți din SRI. Atât Nicolae Gheorghe, cât și Rareș Văduva, înainte de a fi aduși la „Doi și-un sfert” au ocupat funcții importante în SRI.

Amândoi au fost transferați și numiți la „Doi și un sfert” de Ponta și Oprea, Gheorghe pe post de șef, și Văduva de adjunct. După incriminarea lui Nicolae Gheorghe, Rareș Văduva i-a luat acestuia locul.

 

Cei de la Doi și-un sfert, foarte incomozi pentru politicieni

De-a lungul timpului, serviciului i-au fost aduse tot felul de acuzații, de genul că ar centraliza anumite informații compromițătoare. Un adevăr spus doar pe jumătate. Inevitabil, toate serviciile secrete în procesul culegerii de informații ajung și în posesia unor astfel de date. Ele de fapt fac deliciul mass-media, premeditat acestea fiind devoalate în spațiul public prin diferite mijloace.

Ulterior după venirea tehnocraților, anchetele DNA fiind în curs, au început să apară informații ciudate privind spionarea Guvernului Cioloș de către „Doi și un sfert”. De fapt acuzații de filaj au existat și pe vremea Guvernului Ponta. La câteva zile după preluarea mandatului, Vlad Stoica, proaspăt numit șef al Cancelariei lui Ponta, declara public că era filat ”agresiv” de către cei de la „Doi și-un sfert”, într-o cafenea din București. La scurt timp după ce guvernul tehnocrat a fost instalat la Palatul Victoria, paradoxal, cu toate ca DNA deja le sufla în ceafă, cei de la „Doi și un sfert” s-ar fi pus pe interceptat, ilegal, noua conducere a Corpului de Control al premierului Dacian Cioloș. Iar miza acestui filaj paralel ar fi fost una uriașă, din moment ce, după preluarea postului de către Valentin Mircea, structură subordonată direct lui Cioloș a declanșat un val de anchete proprii la diverse instituții. În aceeași logică au apărut informații că o așa numită „parte întunecată” de la „Doi și un sfert” s-a pretat la asemenea operațiuni, pentru a afla din timp ce controale urmează a fi dispuse, pentru a avea timp să-și avertizeze „comanditarii” care ar fi fost vizați. Aceste informații aruncate în spațiul public au avut scopul să demonstreze opiniei publice și să motiveze intenția ministrului de Interne să desființeze serviciul secret al MAI.

 

Crima organizată, lăsată liberă

„Doi și un sfert” a fost pus pe butuci, nu mai produce informații de circa două luni. Noua structură va putea redeveni operativă, conform celor mai optimiste estimări, în circa 6 luni de zile, însă are nevoie de profesioniști în munca de informații, de crearea unor noi rețele informative corespunzătoare misiunilor pe care le vor avea de îndeplinit. La o privire atentă a atribuțiilor noii structuri informative a Internelor se observă că acesteia i-a fost amputată cea mai importantă misiune: investigarea informativă a grupărilor de crimă organizată, domeniul în care „Doi și-un sfert” a fost cel mai performant.

Noul guvern și viitorul ministru de Interne sunt datori să răspundă opiniei publice la câteva întrebări simple. De ce s-a dorit desființarea serviciului secret al MAI, de către cine și de ce noii structuri i-a fost amputată cea mai importantă misiune?

Efectele încep să se vadă în Bistrița, dar și în cele mai importante localități din județ, consumul de droguri, iar mai nou etnobotanicele încep să facă ravagii și fenomenul pare scăpat de sub control.

1 COMENTARIU

  1. Nu numai in domeniul investigarii informative a grupărilor de crimă organizată, domeniul în care „Doi și-un sfert” a fost cel mai performant, ci culmea in domeniul de infractionalitate economica si spalarii de bani de catre politic si directorii deconcentratelor unde cei de la SRI trebuiau sa fie ei esalonul I; dar au asteptat mereu mura in gura date culese si muncite de altii pentru a se lauda ulterior cu ele!!!Nu mai sunt sefii corecti si buni profesionisti in SRI, ofiterii tineri, capabili cu dragoste de meserie si tara sunt dati la o parte si numiti golanasi politic sau obedienti care sunt manipulati usor! Pana cand nu va fi intronata competenta, profesionalismul daruirea fata de meserie si Tara si respectful fata de acesti OAMENI, nu se va face NIMIC!!!asta cere timp in care structurile mafiote din politic, clanurile mafiote locale centrale distrug treptat Tara!!

LĂSAȚI UN MESAJ