Şi-a violat, temeinic, soacra. Apoi, în timp ce concubina lui anunţa poliţia bărbatul s-a spânzurat în camera alăturată

412

Incident incredibil în Câmpia Turzii: concubina unui bărbat de 54 de ani, care lipsise de acasă pentru o săptămână, a aflat că în absenţa sa respectivul îi violase de câteva ori mama.  Indignată, femeia a sunat imediat la poliţie însă s-a trezit că, în timp ce vorbea cu poliţiştii, iubitul ei s-a închis în camera alăturată şi s-a spânzurat. Iar fiindcă poliţia nu a luat în seamă plângerea de viol, mulţumindu-se să consemneze doar suicidul, aceasta şi-a adus mama la consult, la I.M.L. Cluj, pentru a demonstra rudelor bărbatului că fapta acestuia fusese reală. Însă, pentru că victima nu avea ordonanţă emisă de către poliţie, consultul femeii de 75 de ani nu a avut loc. 

 

“Mama locuieşte cu noi şi am înconjurat-o cu toată dragostea”!

Cele două femei păşesc încet, ţinându-se de braţ, în incinta I.M.L.Cluj. Acestea, mamă şi fiică, încep să întrebe în dreapta şi-n stânga despre formalităţile pe care ar trebui să le îndeplinească în cazul unui viol. Luate însă la întrebări punctuale de către asistentul medical de serviciu află – după ce i-au relatat întreaga păţanie suferită de bătrâna de 75 de ani – că un asemenea consult poate fi făcut doar în cazul în care prezumtiva victimă are asupra sa o ordonanţă emisă de către postul de poliţie al localităţii unde a avut loc fapta reclamată. Aşa că, demoralizate, cele două femei se mulţumesc să-şi verse năduful  povestind reporterului Gazeta de Cluj, în detaliu, întreaga întâmplare desprinsă parcă dintr-o piesă neagră de Bertold Brecht. Începe Angela Pal, fiica în vârstă de 50 de ani a Letiţiei: “Mama e nevăzătoare de câţiva ani de zile, dar, până să se îmbolnăvească în anul 2000, a muncit la CFR. Are la această oră o pensie de 520 de lei pe lună şi – deşi mai are doi copii în afară de mine – locuieşte în aceeaşi casă cu noi, unde am înconjurat-o cu toată dragostea. Eu am un copil dintr-o altă relaţie şi Marton – cel care s-a spânzurat duminică – mi-era concubin de unsprezece ani de zile. Cu o săptămână în urmă am fost nevoită să mă internez la secţia Pediatrie a Spitalului Municipal Câmpia Turzii, împreună cu o nepoţică, aşa că m-am întors acasă doar sâmbătă 28 octombrie, după o săptămână de şedere în spital cu fetiţa”. Arată mai departe că – odată ajunsă la domiciliu – s-a trezit în faţa unei crize teribile de gelozie a bărbatului ei: “Duminică dimineaţă a început să se certe urât cu mine zicând că m-am dus la spital pentru a avea relaţii cu tot felul de bărbaţi şi în timp ce urla s-a trezit mama din somn. Apoi, aceasta a venit la noi – bâjbâind, aşa cum îi e obiceiul, fiind oarbă – şi l-a înjurat urât, după care mi-a povestit tot ce-a făcut cu ea, în lipsa mea, bărbatul de care eram atât de ataşată până nu demult. Iar dacă mi-a zis asta, atunci am sunat imediat la poliţie. Poliţistul – când a auzit ce i-am povestit – a mărturisit că nu-i vine să creadă că a făcut Marton aşa ceva. Apoi mi-a dat la telefon pe un alt poliţist, care ne-a convocat pentru a doua zi, luni, ca să dea mama o declaraţie în care să mărturisească tot ce i s-a întâmplat”.

Letiţia Coloji

“M-o lăsat cum m-o făcut mama şi apoi m-o batjocorit”!

Şi – arată femeia de 50 de ani mai departe – n-a apucat să încheie discuţia la telefon cu poliţistul că bărbatul ei a zbughit-o în camera alăturată şi s-a închis, cu cheia, pe dinăuntru. După câteva minute în care a tot strigat să deschidă, Angela a intuit că s-a petrecut ceva grav . A urcat pe un scaun şi a privit în camera alăturată printr-un geam minuscul care avea vedere la camera în care intrase concubinul ei. Rezultatul a fost că l-a văzut pe bărbat atârnând, într-o poziţie nefirească, cu mâinile întinse pe lângă corp. Îşi continuă femeia relatarea, cu patos, de parcă incidentul s-ar fi petrecut în urmă cu câteva clipe: ”Am strigat după vecini înştiinţându-i că Marton s-a spânzurat iar vecina s-a urcat şi ea pe scaun să vadă scena. Când l-a văzut mort, femeia abia a coborât de pe scaun că a şi făcut pe ea, după care a leşinat. Apoi au venit la faţa locului salvarea, poliţia şi s-a strâns şi lumea ca la circ. Am spus la poliţie toată întâmplarea dar ei nu ne-au crezut şi n-au dus-o pe mama să vadă dacă-i violată. Urmarea e că acum rudele şi fraţii lui Marton mă acuză că omul s-a spânzurat din cauza gurii mele. Eu le-am tot spus că de ruşine pentru ce-o făcut s-o spânzurat – dar ei refuză în ruptul capului să creadă lucrul acesta”. Intervine în discuţie şi bătrânica,  victima violului, cu voce tunătoare: “E drept! A stat pe pat lângă mine şi apoi mi-o ridicat fusta şi mi-o tras pantalonii şi chiloţii. Mi-o dat fusta jos şi-am rămas într-o vestă şi goală de la brâu în jos. După aceea m-a luat de pe pat şi m-o pus pe nişte saltele. Atâta a tot tras de mine până m-o lăsat – iertaţi! – cum m-o făcut mama, mi-o ridicat sus picioarele şi m-o batjocorit. De două-trei ori în vreo două ore, atât m-a chinuit. Chiar şi aşa eu îl tot respingeam dar el nu se retrăgea, mă tot “lucra”. Abia după ce s-o săturat m-o lăsat”. Preia din nou frâiele discuţiei Angela: “Acum am scos 20 de milioane de la banca ţigănească – unde Marton a tot cotizat câte zece lei, lunar – ca să putem să-l îngropăm, însă problema mare e cu rudele lui care nu cred o iotă din ce le spun că s-a întâmplat şi mă acuză pe nedrept de moartea lui. Repet: s-a spânzurat ca să nu intre în puşcărie şi de ruşinea oamenilor că s-a aflat ce-a făcut”! Apoi, făcându-şi cruce, ca şi cum ar porni la drum lung, o ia cu fermitate pe bătrână de braţ şi iese împreună cu ea din incinta instituţiei medicale.

Angela Pal


Punctul de vedere al I.P.J. Cluj

“La data de 29.10.2017, Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că, un bărbat a fost găsit spânzurat, în locuinţa sa, din Câmpia Turzii. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au stabilit identitatea persoanei, fiind vorba despre un bărbat, de 54 de ani. În urma examinării exterioare a cadavrului, nu au fost găsite urme de violenţă, cu excepţia celor specifice spânzurării. Trupul bărbatului a fost transportat la IML Cluj pentru efectuarea necropsiei. În cauză se continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care a survenit decesul bărbatului”, menţionează Carmen Jucan, de la biroul de presă al IPJ Cluj.

Sorin Grecu

LĂSAȚI UN MESAJ