Festivalul „Serbarile Bistritei Medievale” se va desfasura anul acesta în perioada 20-22 iunie pe Pietonalul din Municipiu. Anul acesta festivalul va fi o lectie de istorie în aer liber – o adevarata desfasurare de forte, cu momente de animatie stradala, teatru si muzica medievala, jonglerii, iluzionism si magie si punerea în scena a unui moment semnificativ din istoria micului burg sasesc, asediul din 1601- 1602.

Spre deosebire de anul trecut când manifestarile au avut loc în perioda 28 iunie – 1 iulie, anul acesta festivalul „Serbarile Bistritei Medievale” se va desfasura în perioda 20 – 22 iunie si se vrea o lectie de istorie în aer liber.

Premisele manifestarii

Organizarea si programul de anul acesta al festivalului au pornit de la premisa ca în scolile bistritene nu se studiaza istoria orasului, nu se abordeaza subiecte  concrete din istoria Bistritei.

„Am zis sa facem festivalul sa fie o adevarata lectie de istorie”, a declarat presedintele Asociatiei culturale „Bistrita Medievala Florin Sasarman.

Evenimentele incluse în program vor viza punctual unele dintre obiectivele arhitectonice ale perimetrului istoric. Cavalerii medievali vor primi de la organizatori scenarii, facute pe baza relatarilor din arhivele istorice.

Momentul abordat în programul de anul acesta este perioada cuprinsa între anii 1601 si 1602, când Cetatea Bistritei a fost atacata si asediata de armata imperiala condusa de generalul Basta. Armata a atacat cetatea cu tunuri, dar aceasta a rezistat datorita zidurilor groase. Dupa mai multe saptamâni de asediu, soldatii imperiali au reusit sa înfrânga rezistenta localnicilor si sa patrunda în cetate, fapt ce a îngrozit bistritenii de atunci, acestia fiind speriati ca s-ar putea ajunge la un macel. Cu un efort extraordinar si însufletiti de un erou local, Pfaffenbruder, bistriteni au reusit sa reziste, iar atacatorii au renuntat la lupta.

În semn de respect fata de acest erou al Bistritei manifestarile de anul acesta au fost intitulate „Pfaffenbruder, fierarul din NOSA”

Trei zile de spectacol medieval

Pe lânga punerea în scena a acestui moment din istoria micului burg, se va realiza cu participarea ordinului Cavalerilor din Medias si Cavalerii Cetatii Bârsei, care urmeaza sa joace rolul asediatorilor, programul va contine momente de animatie stradala, teatru si muzica medievala, jonglerii, iluzionism si magie.

Florin Sasarman a declarat recent ca si-a propus ca, la cea de-a doua editie, sa faca din festivalul medieval o actiune utila bistritenilor. Ineditul îsi va face simtita prezenta în timpul spectacolului, "Generalul Basta" îsi va instala tabara în Piata Mica pentru a putea asedia cetatea dinspre aceasta zona. Vor fi puse în valoare si pasajele orasului, care vor fi aparate. "Ei vor veni si vor încerca sa ne asedieze si îi vom învinge. Spectaculos va fi ca vom avea doua tunuri, pe care le vom aduce de la Bucuresti, de la companii care le închiriaza pentru filme. Cu unul vom fi asediati, cu altul ne vom apara", a anuntat Sasarman.

Anul acesta, pentru a pune în valoare Biserica Evanghelica, lânga zidul de nord, Societatea de Concerte Bistrita va sustine un concert de muzica baroca.

Pentru aceasta a doua editie a festivalului a fost înfiintata la Bistrita o formatie de dansuri medievale – NOSA, care a primit acest nume dupa prima denumire a Bistritei, înainte de a se numi Bistritz. Acest nume al formatiei de dansuri medievale vine în completarea cunostintelor locuitorilor din Bistrita, care afla pe aceasta cale care a fost prima denumire a orasului în care ei traiesc astazi. Formatia este compusa din elevi ai Colegiilor Nationale „Andrei Muresanu” si „Liviu Rebreanu” din municipiu, pentru care au fost confectionate costume specifice.

Întâlnire de lucru în cadrul primariei

În preambulul festivalului în sala de sedinte a primariei se va desfasura o întâlnire de lucru la care reprezentantii primariei au invitat reprezentanti ai administratiilor locale din celelalte orase foste sasesti din Transilvania. Temele care vor fi abordate în cadrul acestei întâlniri sunt reabilitarea patrimoniului medieval al acestor orase si promovarea lor ca destinatii turistice.

Bugetul de care beneficiaza manifestarile de anul acesta se ridica la suma de aproximativ 140.000 lei. Primaria municipiului Bistrita care este principalul organizator  va asigura 80.000 lei, restul fondurilor fiind atrase de catre Asociatia „Bistrita Medievala”, si asigurate de Consiliul Judetean si Forumul Democrat German care sunt coorganizatori.

Forumul Democrat German va participa si la organizarea spectacolului, organizând un târg de vara al sasilor bistriteni. La Bistrita vor fi prezenti doi fierari rromi din Viscri. "Ni i-am dorit, cu atât mai mult cu cât una din piesele pe care le fac ei e o potcoava, iar în emblema Bistritei medievale apare o potcoava în ciocul unui strut. Poate bistritenii îsi vor achizitiona o astfel de potcoava si vor avea o rezonanta sufleteasca cu serbarile", a declarat Florin Sasarman.

Potential care trebuie exploatat

Bistrita este una dintre cele sapte cetati medievale din România, alaturi de Sibiu, Brasov, Medias, Sighisoara, Sebes si Rupea.

Bistrita detine un patrimoniu istoric medieval inestimabil, însa acesta nu este foarte bine pus în valoare. În vederea realizarii acestui lucru, în ultimii ani s-au întreprins diferite actiuni, care s-au materializat prin înfiintarea Pietonalului „Liviu Rebreanu” si actiuni de restaurare a cladirilor din Centrul Istoric.

Organizarea festivalului „Sebarile Bistritei Medievale” vine în completarea acestor actiuni pentru determina populatia din municipiu sa constientizeze frumusetile si valorile patriminiale istorice medievale bistritene.

Fata de anul trecut când festivalul s-a aflat la prima editie, anul acesta oferta culturala a acestuia este mai variata, programul celor trei zile totalizând 30 de ore de manifestari. Festivalul vrea la fel ca anul trecut, sa îi determine pe locuitorii din municipiul Bistrita, si în special pe tineri, sa se mândreasca cu orasul lor. În plus prin încercarea de a promova patrimoniul medieval al orasului se încearca exploatarea potentialului turistic al orasului.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.