Şeful operaţiunilor Marinei americane a ordonat o pauza pentru intraga FLOTA

69
Şeful operaţiunilor Marinei americane, amiralul John Richardson, a ordonat marţi o ‘pauză operaţională’ pentru întreaga flotă SUA cu scopul evitării de noi accidente, ca urmare a coliziunii luni între distrugătorul USS John S. McCain al Marinei militare americane şi un petrolier în largul Singapore, incident în urma căruia zece marinari americani sunt daţi dispăruţi şi alţi cinci au fost răniţi, relatează AFP şi DPA.’Aceasta este cea de-a doua coliziune în trei luni şi ultima dintr-o serie de incidente în Pacific. Această tendinţă necesită o acţiune mai viguroasă. În acest scop, cer o pauză operaţională a flotei noastre în întreaga lume’, a declarat Richardson într-un mesaj video postat pe YouTube, scrie agerpres.ro.

Totodată, el le-a cerut comandanţilor flotei americane să ia ‘toate măsurile adecvate şi imediate pentru a se asigura că operaţiunile din întreaga lume sunt sigure şi eficiente’.

În plus faţă de anchetele referitoare la ultimele două coliziuni, el a ordonat o ‘revizuire cuprinzătoare’ a operaţiunilor Marinei SUA pentru a identifica ‘cauzele incidentelor’. Mai înainte, ministrul apărării american Jim Mattis a promis o ‘anchetă amănunţită’.

Zece marinari americani sunt daţi dispăruţi şi alţi cinci răniţi în urma coliziunii luni între distrugătorul USS John S. McCain şi un petrolier în largul Singapore, acesta fiind al doilea accident implicând o navă de război americană în ultimul timp.

Distrugătorul de rachete s-a ciocnit cu nava comercială Alnic MC, în apropiere de strâmtoarea Malacca, în primele ore ale dimineţii, a afirmat marina americană într-un comunicat.

Distrugătorul se îndrepta spre portul din Singapore în momentul coliziunii produse luni în jurul orei locale 05:42 (21:24 GMT duminică), în apele malaeziene, potrivit marinei americane.

În regiunea respectivă, traficul maritim este unul din cele mai aglomerate din lume, iar volumul de mărfuri şi petrol transportat reprezintă aproximativ un sfert din totalul mondial.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, înarmat cu rachete teleghidate, face parte din Flota a 7-a americană şi are baza la Yokosuka, în Japonia. Numele său este dat de doi amirali din US Navy (Marina militară a Statelor Unite) – tatăl şi bunicul senatorului John McCain, fost candidat la preşedinţia SUA. Senatorul a difuzat în reţeaua Twitter un mesaj în care arată că el şi soţia sa, Cindy, se roagă pentru marinarii de pe distrugător.

LĂSAȚI UN MESAJ