La sefia DNA urmeaza “rocada” clujenilor

La jumatatea lunii februarie, mandatul lui Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), va expira, iar ministrul Justitiei, Presedintele Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii vor trebui sa cada de acord pentru alegerea unui nou procuror sef al acestei Directii. Pana in momentul de fata este vehiculat un singur procuror care ar putea ocupa aceasta functie, insa, cine poate sti ce isi doreste Presedintele Jucator. Din pacate, nici Presedintia si nici Ministerul Justitiei nu stiu cine va ancheta dosarele marilor corupti.

Chiar daca in ultimul timp, procurorii DNA au trimis in judecata multe dosare de mare coruptie, realitatea din instantele de judecata arata ca multe dintre aceste rechizitorii au fost contestate de judecatori. Cei invinuiti au fost ori “spalati” de acuzatii, cum s-a intamplat cu celebrul caz al fostului premier Adrian Nastase, ori rechizitoriile au fost retrimise pentru refacerea materialului de urmarire penala, adica procurorii nu au lucrat “cum scrie la carte” (vezi cazurile lui Miron Mitrea sau Corneliu Copos), iar in unele situatii va interveni termenul de prescriere a faptei. Adica ancheta a fost tergiversata. Insa, printre aceste dosare mai scapa cate unul care ajunge sa fie condamnat.
In aceasta situatie se pune problema daca mandatul lui Daniel Morar trebuie sa continuie. El ocupa aceasta functie din data de 12.08.2005, iar in aceasta lunga perioada de timp s-a mai confruntat cu schimbarea, dar a rezistat. In anul 2008, Catalin Predoiu a propus-o pentru functia de sef al DNA pe unul dintre consilierii sai, Monica Serbanescu. La acel moment, Daniel Morar a avut de ales intre doua functii : cea de adjunct al procurorului sef al DNA, sau cea de Inalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles pe probleme speciale de mecanism de cooperare si verificare.
Insa, Morar si-a continuat functia sub forma unei delegari si, intr-un final a reprimit drepturile depline.
Daniel Morar este din judetul Alba si in 1990 a terminat Facultatea de Drept de la Cluj Napoca. Apoi a inceput sa lucreze ca procuror si dupa ce, timp de 9 ani, a trecut prin toate parchetele clujene, a ajuns sef de sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj. Din aceasta functie si-a dat demisia la mijlocul anului 2002, dar a ramas in cadrul aceluiasi Parchet pana in august 2005 cand a fost numit sef al DNA
Cat timp a lucrat ca procuror la Cluj, printre cazurile instrumentate de Morar se numara si cel in care l-a arestat pe fostul judecator clujean, Viorel Burzo care ocupa functia de sef al Sectiei penale a Curtii de Apel Cluj. Morar l-a acuzat de Burzo de trafic de influenta si luare de mita ca urmare a unui autodenunt facut de Gabor Lajos, bulibasa in Cluj-Napoca care i-a spus actualului sef DNA ca l-a mituit pe judecator cu 5.000 de marci germane si un set de oale Zepter. dupa ce a fost arestat, judecatorul a dat statul roman in judecata la CEDO, a castigat, iar Morar a fost promovat in functia de sef al DNA. Tot Daniel Morar a fost acuzat de Corina Voiculescu, fiica politicianului Dan Voiculescu, ca ar fi dat o dispozitie prin care sa i se asculte ilegal telefoanele. In acest dosar, Daniel Morar a primit neinceperea urmaririi penale.

A excelat in NUP – uri

Conform unor surse judiciare, de la jumatatea lunii februarie in functia de sef al DNA ar putea fi numita Laura Oprean. Ea este o procuroare care provine tot din “scoala” de procurori clujeni, timp de sase ani a ocupat functia de sef al DNA Cluj si in 2009 a fost promovata in functia de procuror sef adjunct al DNA. Dupa terminarea facultatii de Drept, in 1998 s-a angajat ca procuror la Alba Iulia de unde, dupa doi ani, s-a transferat la parchetele clujene.
La Cluj, printre dosarele care au propulsat-o se numara cazul Leontiuc, in care l-a acuzat pe pastorul luteran Marius Leontiuc de inselaciune imobiliara. Insa, in cazul neamtului Ottmar Erich, gasit vinovat ca a vandut fara a avea acest drept o parte din Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj, Oprean nu a vazut vina lui Ottmar si i-a dat verdictul de neincepere a urmaririi penale si a declinat cazul catre procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj.
Laura Oprean a anchetat si un dosar in care a fost implicat Arpad Paszkany. Dosarul care s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale viza modul in care s-a vandut terenul de circa 34 de hectare de catre o companie de stat societatii „Polus”, reprezentata la acea data de Paszkany. Pe acesta s-a construit complexul comercial „Polus Center”. In aceasta ancheta, procurorul care a decis scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor si inchiderea dosarului a fost Laura Oprean.
Reprezentantii Ministerului Justitiei sustin ca inca nu s-a luat nici o decizie in privinta continuitatii mentinerii lui Daniel Morar in functie sau schimbarea lui.
“In momentul de fata chestiunea numirii in functia de conducere a Directiei Nationale Anticoruptie, ca urmare a expirarii, in luna februarie, a mandatului actualului sef al DNA, este
in faza de analiza, premergatoare actului decizional. Ministerul Justitiei va informa opinia publica indata ce propunerea va fi inaintata Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare. Reamintim ca numirea procurorului-sef al DNA se face de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al CSM”, sustine ministerul.

Anticoruptie fara corupti

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost infiintata in 2002 sub denumirea de Parchetul National Anticoruptie, ca un parchet specializat in combaterea infractiunilor de coruptie. Intre 2006 si 2008 procurorii DNA au trimis in judecata 16 dosare cu actuali sau fosti membri ai Guvernului si Parlamentului, cinci presedinti de consilii judetene sau prefecti, sase primari de municipii, 17 magistrati, doi secretari de stat sau consilieri de ministru, 22 de dosare cu directori de societati aflate in subordinare guvernului, 51 de ofiteri din structuri militare din care opt generali (MAPN, SRI, MIRA), 56 de ofiteri de politie si 52 de lucratori sau inspectori vamali. cu toate acestea, multi dintre cei acuzati de procurorii DNA nu au fost gasiti vinovati pana acum.

Basescu face legea
Pana la mijlocul lunii viitoare, conform legii, viitorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie va fi ales in urma unei propuneri venite din partea lui Catalin Predoiu, ministrul Justitiei. Apoi, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa isi dea un aviz consultativ, si in al doilea rand, seful statutului, Traian Basescu are ultimul cuvant pentru ca trebuie sa semneze decretul de numire. Insa, de fapt, Basescu va controla numirea sefului acestei Directii pentru ca el poate respinge propunerea lui Predoiu. Astfel ca, ministrul Justitiei trebuie sa nominalizeze alta persoana, iar, conform legii, Traian Basescu poate refuza oricate propuneri doreste el timp de maxim 180 de zile. In aceasta situatie, Morar ar putea conduce DNA-ul printr-o delegare.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.