Secretele de stat si obtinerea certificatelor ORNISS

Chiar daca multa lume a auzit de asa numitele certificate ORNISS, putine persoane din cadrul societatii civile inteleg la ce se refera in realitate. Gazeta de Cluj va prezinta modul in care cineva poate avea acces la informatii clasificate drept secrete nationale, precum si conditiile care trebuiesc indeplinite in acest sens.

Cadrul legislativ si chestiuni administrative

Conform site-ului institutiei, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) a fost infiintat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153 din 7 noiembrie 2002, publicata in Monitorul Oficial al României nr. 826 din 15 noiembrie 2002, aprobata prin Legea nr. 101/24.03.2003, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 207 din 31.03.2003. Cu alte cuvinte, ORNISS organizeaza evidenta listelor si a informatiilor de stat, elaboreaza norme, instructiuni si proceduri pentru protectia informatiilor nationale clasificate si, printre altele, asigura respectarea standardelor nationale si, respectiv, ale NATO privind gestionarea documentelor clasificat. In vederea desfasurarii activitatii sale, ORNISS este abilitata sa solicite date si informatii necesare atât de la conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, cât si altor persoane de drept public sau privat cu privire la informatii clasificare din domeniul lor de activitate.  

Site-ul ORNISS ofera si informatii cu privire la organizarea institutiei, la relatiile interinstitutionale cât si cu privire la legislatia in baza careia functioneaza.  La sectiunea venituri si personal, aflam ca Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat  (ORNISS) numara 88 de angajati, plus cei aflati in misiune in strainatate. Salariul unui consilier din cadrul institutiei incepe de la 2300 de lei, in timp ce un sofer câstiga 1000 de lei iar directorul general, cu rang de secretar de stat, are un venit lunar de aproximativ 8200 de lei. In ceea ce ii priveste pe angajatii ORNISS aflati in strainatate, tot din cadrul aceleiasi functie aflam ca acestia câstiga dupa cum urmeaza, consilier diplomatic clasa a doua 2272 de euro, referent principal relatii clasa intâi 2178, iar un referent principal clasa a doua câstiga 2046 de euro.  

In urma cu doi ani, mai precis in anul 2009, Parlamentul României a adoptat o hotarâre privind accesul parlamentarilor la informatii clasificate, prin care senatorii si deputatii nu mai au nevoie de certificat ORNISS. Inca din anul 2006, odata cu respingerea cererii de reexaminare a legii privind regimul informatiilor clasificate, presedintele tarii, primul ministru, cât si ministrii si parlamentarii aveau acces la informatiile secrete fara a mai avea nevoie de un certificat ORNISS. Desi la acel moment Administratia Prezidentiala argumentase, in cererea de reexaminare, ca legea da nastere unor vulnerabilitati importante in sistemul protectiei informatiilor clasificate si nu mai respecta reglementarile NATO si ale UE, majoritatea parlamentarilor nu au fost de aceeasi opinie.
Pe de alta parte, obtinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), insa nu pentru presedinte si prim-ministru.

Ce este un certificat ORNISS si cum se poate obtine

Certificatul ORNISS permite celor care il poseda sa detina acces la informatiile confidentiale considerate secrete de stat. Documentul este obtinut dupa verificari amanuntite atât ale solicitantului, cât si ale familiei si anturajului sau. Cu alte cuvinte, persoanei care doreste sa obtina accesul la informatii cu caracter strict secret, ii sunt verificate toate cunostintele si rudele pentru a nu avea legaturi si interese incompatibile cu obtinerea certificatului. Se completeaza un chestionar care contine intrebari referitoare la existenta unor momente biografice care ar face discutabila obtinerea unui certificat de securitate ORNISS, cu nume, adresa, loc de munca si asa mai departe, inclusiv la legaturile extraconjugale, care bineinteles trebuie declarate.

 In plus, pe lânga multele cerinte care trebuiesc indeplinite, cel care vrea sa obtina accesul la informatii secrete trebuie sa nu sufere afectiuni fizice sau mentale, care pot cauza deficiente de comportament sau pot transforma persoana, in mod neintentionat, intr-un „factor de risc”. In plus, se arata pe site-ul oficial, „candidatul” este verificat daca are serioase probleme financiare sau are un nivel de trai scazut, este dependent de folosirea alcoolului sau a drogurilor, are sau a avut comportamente promiscue sau deviatii sexuale, care pot genera riscul ca persoana in cauza sa fie vulnerabila santajului sau altor presiuni. Tot pentru a evita eventualele presiuni care pot fi exercitate asupra sa, celui care doreste un certificat ORNISS ii sunt verificate la sânge rudele si persoanele apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabila de catre serviciile de informatii straine si care au interese ostile securitatii statului sau a Aliantei Nord-Atlantice (NATO).

Odata cu inaintarea cererii de eliberare a certificatului, ORNISS are obligatia de a transmite in termen de maxim sapte zile lucratoare institutiei competente cererea tip de incepere a procedurilor de verificare cu privire la persoana celui care il cere. In functie de secretizare a informatiilor pentru care se solicita avizul de securitate, institutia in cauza trebuie sa raspunda in termen de 90 de zile lucratoare când sunt privite infirmatii strict secrete de importanta deosebita, 60 de zile in cazul informatiilor strict secrete si 30 de zile lucratoare in cazul informatiilor secrete.
Intre criteriile de acordare a certificatului ORNISS, un rol deosebit il joaca loialitatea indiscutabila a persoanei, precum si caracterul, obiceiurile, relatiile si discretia persoanei, care sa ofere garantii. Adresa de comunicare a deciziei ORNISS se realizeaza in trei exemplare, din care unul se transmite unitatii solicitante, iar al doilea institutiei care a efectuat verificarile.

Verificarile obligatorii in cazul cererii obtinerii certificatului ORNISS

  a) daca a comis sau a intentionat sa comita, a fost complice, a ajutat ori a instigat pe altcineva sa comita (sau sa intentioneze sa comita) acte de spionaj, terorism, tradare ori revolta;

  b) daca a incercat, sustinut, participat, cooperat sau sprijinit actiuni de spionaj, terorism ori persoane suspectate de a se incadra in aceasta categorie ori de a fi membre ale unor organizatii sau puteri straine inamice securitatii tarilor membre ori partenere NATO sau complice ale reprezentantilor acestora;

  c) daca este sau a fost membru al unei organizatii care sustine ori incearca sa rastoarne guvernul dintr-o tara membra sau partenera NATO ori sa schimbe forma de guvernamânt dintr-o tara membra sau partenera NATO prin mijloace violente, subversive ori prin alte forme ilegale;

  d) daca este sau a fost un sustinator al vreunei organizatii descrise mai sus, la litera c), este sau a fost recent in relatii apropiate cu membrii unor astfel de organizatii, intr-o forma care sa ridice suspiciuni temeinice cu privire la siguranta persoanei.

Certificatul ORNISS este obligatoriu a fi obtinut pentru orice membru al CSAT, cu exceptia presedintelui si a primului ministru.

Andrei TOMOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.