Secretarul Şcolii Generale din Ilva Mică, Dănuţ Iurişniţi, a pierdut 11.000 de lei şi nimeni nu ştie exact ce s-a întâmplat cu exactitate. Unii spun că de vină ar fi jocurile de noroc, alţii susţin contrariul. Cert este că banii nu îi aparţineau, ci trebuiau să ajungă la nu mai puţin de 12 cadre didactice care predau la şcoala respectivă, fiind salariile acestora aferente lunii aprilie.

Dacă „boala” secretarului şcolii din Ilva Mică este reală, atunci situaţia devine una de-a dreptul scandaloasă, fiindcă sunt voci care susţin că directorul unităţii ar fi fost la curent cu problema subordonatului său, însă nu a luat nicio măsură. Mai mult decât atât, în ziua când secretarul a ridicat suma de bani de la Trezoreria Năsăud, acesta a mers neînsoţit, aşa cum prevăd normele în vigoare.

 

 

 

Patima jocurilor de noroc, indiferent de forma practicată, este una extrem de riscantă fiindcă cei prinşi în mrejele acesteia îşi pierd pur şi simplu logica, iar finalul este unul de-a dreptul nefericit. Unii spun că este şi cazul lui Dănuţ Iurişniţi, secretarul Şcolii Generale din Ilva Mică, care, deşi are o vârstă la care oamenii se gândesc la viaţa liniştită de după pensionare, a considerat că o cantitate mai mare de adrenalină nu i-ar strica organismului său. Modalitatea preferată de omul nostru ca să simtă „viaţa la extrem” este însă una care l-a dus la pierzanie, fiindcă în pragul pensiei a ajuns sub lupa poliţiştilor şi riscă să fie acuzat de delapidare din cauză că ar fi pierdut la păcănele 11.000 de lei. Suma de bani trebuia însă să fie repartizată cadrelor didactice, în număr de 12, de la şcoala din comună, fiind vorba de salariile acestora.

 

Nu au vrut carduri şi au rămas fără salarii

 

Dintre cadrele didactice care funcţionează la Şcoala Generală din Ilva Mică, 12 au preferat să îşi primească salariile în mod tradiţional, adică în mână după ce semnează statul de plată întocmit de secretarul instituţiei. Ceilalţi, circa 35 la număr, au preferat ca salariile să le fie virate pe card. Înainte de Sărbătorile Pascale, în perioada în care ar fi fost normal ca dascălii din Ilva Mică să îşi primească salariile, cei 12 care nu au carduri s-au pomenit însă că sunt tot cu buzunarele goale. Dănuţ Iurişniţi, care a fost trimis la Trezoreria Năsăud nu a mai ajuns la şcoală cu banii, fiindcă pe drum se pare că s-a cam încurcat în socoteli şi i-a cheltuit. Ispita care l-a împins la păcat au fost jocurile de noroc pentru care Dănuţ Iurişniţi are de ceva vreme, se pare, o pasiune foarte mare, după cum susţin anumite voci. Şi cum Năsăudul nu duce lipsă de ceva săli cu jocuri electronice care s-ar fi întretăiat cu traseul omului nostru, se spune că acesta a făcut o „mică descindere” prin astfel de locuri. Numai că banii cu care s-a gândit că poate câştiga potul cel mare nu erau ai lui, ci ai altora, şi i-a mai şi pierdut. Suma pe care a cheltuit-o nu este una de neglijat: 11.000 de lei. Mai precis salariile a şase cadre didactice cu normă întreagă care lucrează la şcoală şi a altor şase care mai puţin de o normă sau sunt plătiţi cu ora. Când au constat că nu îşi primesc salariile la timpul cuvenit, dascălii păgubiţi au depus plângere la postul de poliţie din comună.

 

Primarul acuză conducerea şcolii

 

Sesizat de întâmplare a fost şi primarul comunei Ilva Mică, Horia Aurel, dar care nu a putut să facă mare lucru, fiindcă nu are nicio pârghie legală pentru a putea acţiona, deşi salariile dascălilor sunt asigurate de la bugetul local.

Edilul comunei arată cu degetul către conducerea şcolii, întrucât în instituţie nu există o casă de bani în care să fie păstrate valorile. Mai mult decât atât, Horea Aurel se arată indignat şi de faptul că secretarul a fost trimis singur, fără a mai fi însoţit de o persoană, să ridice o sumă mare de bani.

„Din punctul meu de vedere, nu au fost respectate cele mai simple reguli privind regimul încasărilor şi plăţilor. Secretarul şcolii trebuia să fie însoţit de către cineva când a ridicat aceşti bani. La şcoala Gimnazială nr. 1 nu există nici în acest moment o casă de bani, unde să se păstreze valorile aşa cum prevede Regulamentul operaţiunilor de casă”, spune primarul Horea Aurel.

În plus, primarul spune că a avut informaţii cu privire la anumite nereguli care se petrec în şcoală şi că a insistat ca angajaţii să îşi facă carduri, mai ales că se ştia faptul că secretarul este un împătimit al jocurilor de noroc.

„A dispărut (n. r. – Dănuţ Iurişniţi) cu desăvârşire şi nu a răspuns până nu a topit banii. În realitate toată lumea ştie că era un împătimit al jocurilor de noroc. În acest moment există o sentinţă judecătorească prin care i se reţine o treime din salariu domnului secretar pentru alte datorii. Deci se ştia despre acest lucru şi nu ştiu de ce nu s-a făcut ceva. Marele noroc este că salariile fiind înainte la primărie, am insistat ca profesorii să îşi facă carduri, pentru că circa 35 de profesori şi-au primit salariile pe carduri. Închipuiţi-vă că dacă se ridicau circa 500 de milioane de lei (n.r. – lei vechi), toţi erau topiţi, vă asigurăm”, este de părere primarul Horia Aurel.

Directorul şcolii din Ilva Mică, Ilie Mare, îşi asumă vina pentru faptul că secretarul a mers singur să ridice banii, însă spune că este o întâmplare nefericită. Acesta mai susţine că la nivelul şcolii a fost constituită o comisie de anchetă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, fiindcă din spusele secretarului nu reiese cu exactitate ce a făcut cu banii. Totodată, Ilie Mare susţine şi că Dănuţ Iurişniţi ar fi contractat un credit bancar pentru a putea returna banii dascălilor păgubiţi.

 

Are dosar de executare silită

 

În acest punct însă există o problemă destul de mare fiindcă dacă luăm de bun ceea ce a afirmat primarul Horea Aurel, secretarului i se reţine o treime din salariu pentru alte datorii. Acest aspect este confirmat şi de faptul că în 2011, Raifeissen Bank a solicitat prin instanţă încuviinţarea pentru executarea silită a lui Dănuţ Iurişniţi, în dosarul nr. 1074/265/2011. Or, în aceste condiţii, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil ca unei persoane căreia i s-a cerut executarea silită pentru un credit bancar să mai obţină unul nou. Singura posibilitate rămasă este ca acel credit bancar despre care face vorbire directorul şcolii să fie contractat de o altă persoană, nu de secretarul şcolii.

 

ISJ-ul şi Poliţia anchetează cazul

 

Anchete au fost demarate şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), care zilele trecute a constituit o comise pentru a investiga ceea ce s-a întâmplat cu banii profesorilor din Ilva Mică şi totodată va fi făcut şi un audit financiar al instituţiei şcolare.

„Am fost ieri împreună cu persoanele desemnate în comisia Inspectoratului Şcolar, adică eu, împreună cu şefa auditului Inspectoratului, cu directorul CCD şi cu inspectorul de sector. Am fost acolo şi am luat toate declaraţiile celor implicaţi, asta însemnând cadre didactice, directorul şi secretarul şcolii. În plus, am discutat personal cu primarul comunei vizavi de tot ceea ce s-a întâmplat şi având în vedere că este principalul ordonator de credite. Acum rămâne ca noi să analizăm toate demersurile şi declaraţiile care au fost date, să întocmim un raport pe care să îl discutăm în Consiliul de administraţie al ISJ şi pe urmă să luăm o decizie, care va fi comunicată şi presei. În paralel se desfăşoară şi o anchetă a poliţiei. Ei la rândul lor anchetează acest eveniment”, a declarat Mihai Mureşan, inspectorul general adjunct al ISJ BN.

Ce a făcut secretarul şcolii cu banii, nici inspectorul general adjunct nu a putut să dea un răspuns.

„Nu ştim ce s-a întâmplat exact, fiindcă neagă treaba asta. Nu ştie nimeni. Astea sunt fabulaţii ale presei vizavi de faptul a ceea ce a făcut cu banii. Eu am înţeles de la directorul şcolii că surorile lui (n. r. – ale lui Dănuţ Iurişniţi) au făcut împrumuturi, de 7.000 şi 4.000 de lei, care împreună fac exact 11.000 de lei, sumă care acoperă paguba făcută cadrelor didactice”, a spus Mureşan.

Pe lângă comisia ISJ BN, de investigarea cazului se ocupă şi poliţiştii, care îl cercetează acum pe Dănuţ Iurişniţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 15 ani.

 

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.