În concertului care a încheiat Seara Francofoniei de la New York a fost protagonistă violoncelista Ariana Arcu

94

Violoncelista română Ariana Arcu a fost protagonista concertului ce a încheiat Seara Francofoniei desfășurată miercuri, 29 martie, la sediul ONU de la New York, eveniment co-organizat de Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei pe lângă ONU, misiunile permanente ale României, Madagascarului și Haiti-ului, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) New York, conform unui comunicat al Misiunii Permanente a României la ONU remis AGERPRES.

Prin repertoriul ales, Ariana Arcu a adus un omagiu compozitorilor francezi, precum și sensibilităților francofone și francofile. Recitalul ei a fost urmat de cel al pianistei nipone Yayoi Ikawa, care a interpretat două piese de jazz dedicate haitienilor și jurnaliștilor din zonele de conflict. Momentul muzical a fost încheiat de către solista haitiană Emeline Michel și trupa ei, care au încântat auditoriul cu o suită de melodii de inspirație tradițională haitiană.

Un alt moment cultural important al serii a fost vernisajul expoziției de fotografii a artistului de origine română Roberto Dutesco, dedicată „Coloanei infinitului” a marelui sculptor Constantin Brâncuși. Artistul a explicat că a ales să prezinte șase fotografii de dimensiuni mari, care fac parte dintr-o serie de 250 fotografii alb-negru. Acestea sunt rezultatul unui studiu fotografic realizat de artistul Dutesco asupra operei monumentale a lui Brâncuși. El a fotografiat încontinuu opera marelui sculptor, timp de 24 ore, la 6 iulie 2005, din unghiuri diferite, pentru a-i pune în evidență geometria volumelor.

Seara Francofoniei, cel mai important eveniment al Lunii Francofoniei, s-a bucurat de prezența Vice-Secretarului General al ONU, Amina Mohammed, a numeroși oficiali ai ONU, ambasadori acreditați pe lângă Națiunile Unite, consuli generali din țările francofone, diplomați, reprezentanți ai mediului academic și ai școlilor franceze locale, precum și ai primăriei newyorkeze.

În afara concertului și a expoziției de fotografie, pentru a celebra diversitatea Francofoniei și a reflecta vitalitatea spațiului francofon, programul Serii culturale a Francofoniei a cuprins, alături de intervențiile șefilor de misiune ai Madagascar, OIF, România și Haiti și a Vice-Secretarului General al ONU, o recepție care a pus în valoare diversitatea culinară a țărilor francofone.

Prin discursul comun, structurat în cinci părți, reprezentanții Madagascar, OIF, România, Haiti și ai Rețelei Tinerilor Profesioniști Francofoni au dorit să transmită că „Francofonia înseamnă cele 84 de state și guverne de pe cele cinci continente care percep limba franceză nu doar ca un atu lingvistic, dar și ca instrument pentru crearea de solidarități noi pe plan economic, politic și cultural”, conform comunicatului.

Însărcinatul cu afaceri a.i. al Misiunii Permanente a României la ONU, Elisabeta David, a evidențiat că „promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice constituie sursa angajamentului țării noastre în cadrul Francofoniei”.

La rândul ei, Vice-Secretarul General al ONU, Amina Mohammed, a subliniat, în intervenția sa, importanța multilingvismului și a utilizării limbilor oficiale ale ONU de către funcționarii Organizației în ansamblul activității întreprinse, mai ales a celei din cadrul misiunilor din teren, în care au contact cu cetățenii statelor beneficiare ale asistenței din partea ONU potrivit Agerpress.

LĂSAȚI UN MESAJ