Săptămâna trecută a avut loc Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, în cadrul căreia s-a stabili data exactă a congresului extraordinar al partidului.
Aceasta a fost stabilită pentru zilele de 21 şi 22 martie.

La delegaţia permanentă au fost prezenţi şi doi reprezentanţi ai filialei bistriţene – deputatul Ioan Ţintean şi Florin Găurean – viceprimarul Bistriţei, care l-a înlocuit pe preşedintele PNL BN Ioan Turc, acesta fiind plecat din ţară la data întrunirii Delegaţiei Permanente.

Unanimitate: e nevoie de congres

Toată suflarea liberală a căzut de comuna acord că este oportun un congres extraordinar al partidului şi alegerea unei noi conduceri, cu atât mai mult cu cât astfel ar fi eliminate tensiunile create în sânul acestei formaţiuni politice în ultima perioadă de după alegerile parlamentare. Inclusiv Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la această concluzie, deşi cu aproximativ două săptămâni în urmă acesta declara că nu este nevoie de un congres. Actualul preşedinte al PNL intenţionează să candideze din nou la şefia partidului, dar şi la Preşedinţie.

Nemulţumirile din sânul PNL au devenit tot mai numeroase după ce liberalii au pierdut puterea în urma alegerilor parlamentare din toamna anului trecut. Acestea s-au acutizat, mai ales în urma refuzului lui Călin Popescu Tăriceanu de a forma o coaliţie pentru guvernare cu democrat-liberalii. La începutul lunii ianuarie, nemulţumirile au ieşit la suprafaţă, odată cu declaraţia fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, care declara că „PNL are nevoie de o schimbare, o aşezare ca partid de opoziţie” şi că „actualul şef al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, nu mai poate rămâne la conducerea partidului după trecerea PNL în opoziţie”. Totodată, Orban şi anunţat intenţia de a candida la şefia PNL.

Majoritatea liberalilor vor primenire

Liderii PNL BN, Ioan Turc – preşedinte PNL BN – şi deputatul Ioan Ţintean – vicepreşedinte PNL BN, sunt ambii de acord cu ideea organizării unui congres extraordinar al partidului.

Legat de această temă, deputatul Ioan Ţintean declara recent în presa locală că: „Până acum, varianta unui congres extraordinar nu prea a fost agreată, a fost ţinută la index. La ora actuală, nemulţumirile apărute în interiorul PNL sunt tot mai evidente, iar acestea se fac tot mai simţite între lideri, presiunile fiind tot mai mari pentru convocare unui congres extraordinar până la jumătatea lunii martie”.
Potrivit lui Ioan Ţintean, apropiat al lui Crin Antonescu, aproximativ 70% dintre liderii din teritoriu sunt pentru organizarea congresului extraordinar şi pentru o primenire a partidului. Acesta a precizat că nemulţumirile liderilor filialelor din teritoriu nu sunt calate pe faptul că PNL nu mai este acum la putere, ci pe faptul că aceştia nu au fost consultaţi vis-a-vis de formarea unei coaliţii de guvernare cu PSD sau PD-L. „Cred că se va primeni puţin partidul. Aceasta dat fiind faptul că nu a fost, cred eu, o comunicare suficientă între Centru şi teritoriu. A fost nemulţumirea unanimă a marii majorităţi a filialelor din teritoriu, în sensul că nu au fost consultate dacă dorim sau nu să intrăm la guvernare, într-o formulă sau alta şi că din două formule posibile noi am ales-o pe a treia. Apoi, a contat şi faptul că nu s-a pomenit şi un alt nume de posibil premier, oricare ar fi fost acesta, pentru că s-a invocat pretenţia pentru funcţia de premier, în afară de numele lui Tăriceanu. Domnul Tăriceanu s-a consultat în grup restrâns, format din trei persoane, adică cu Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu”, a declarat deputatul. Legat de ideea formării unei coaliţii de guvernare imediat după alegerile parlamentare, deputatul a precizat: „Din teritoriu, cred că majoritatea erau pentru o coaliţie pro PD-L, dar Crin Antonescu înclina pentru cea cu PSD, iar Orban pentru cea cu PD-L, pentru că, motiva el, era singura şansă pentru a obţine o majoritate sigură. Orice om şi-ar fi dat seama că preşedintele (n. r. – Traian Băsescu) nu ar fi numit niciodată un premier din PNL sau PSD dacă s-ar fi format o coaliţie între cele două partide”.
Ţintean este de părere că congresul va pregăti partidul pentru testul electoral – alegerile europarlamentare – de dinaintea alegerilor prezidenţiale, având astfel o conducere legitimă.
Deputatul a precizat că şi în teritoriu vor fi organizate conferinţe judeţene de alegeri, conform statutului, dar vor fi şi schimbări la nivel de organizații locale, mai ales acolo unde liderii nu s-au implicat prea mult în campania electorală.
Ioan Turc, preşedintele PNL BN, susţine şi el ideea organizării unui congres extraordinar, însă este de părere că nu este nevoie de o nouă conducere. „Tăriceanu şi-a făcut treaba, s-a achitat foarte bine de îndatoriri. Mai mult, judeţul Bistriţa-Năsăud aşa cum trebuie, nu cum a fost tratat ca un judeţ de mâna a doua până la Guvernul Tăriceanu”, a declarat şeful PNL BN pentru Gazeta de Bistriţa. Totodată, acesta crede oportună organizarea de alegeri şi la nivelul organizaţiei judeţene, pentru a clarifica situaţia şi pentru a nu mai exista incertitudini.

Modificări ale statutului

În cadrul Delegaţiei Permanente de săptămâna trecută, pe lângă stabilirea datei congresului extraordinar, s-a stabilit ca în prealabil acest for al PNL să se întâlnească din nou pe 19 martie, pentru a stabili ordinea de zi e congresului, norma de reprezentare a fiecărei filiale şi posibilele modificări care vor fi aduse statutului. Este foarte posibil ca pe lângă funcţie de preşedinte al partidului să fie înfiinţată una nouă, cea de preşedinte executiv. Neoficial, pentru funcţia e preşedinte PNL se vor lupta Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu, iar pentru cea de preşedinte executiv intenţionează să lupte Ludovic Orban.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.