Se schimbă buletinele românilor! Care sunt noutăţile

1611

Introducerea unui nou tip de carte de identitate a fost votată, miercuri, în Senat. Proiectul urmează să ajungă în Camera Deputaţilor, care este for decizional, notează avocatnet.ro.

Conform proiectului, românii vor putea avea cărți de identitate electronice, inclusiv copiii sub 14 ani. Noile buletine vor veni la pachet cu multe facilități: nu doar că le vom putea folosi pentru serviciile electronice, dar acestea vor putea ține locul cardurilor de sănătate actuale. Esențial e că nimeni nu va fi obligat să-și facă un astfel de buletin, dacă nu dorește.

 

 

Cartea electronică de identitate va putea fi folosită de titularul său și online, pentru a beneficia de serviciile electronice bancare, fiscale, sociale, de educație ș.a.m.d. Noul tip de buletin ar aduce garanții suplimentare de securitate, micșorând tot mai mult posibilitatea folosirii unor documente false de identitate. Documentul de identitate va cuprinde și o imagine facială a titularului, dar și amprentele a două degete (opțional).

Odată ce noul buletin (cartea de identitate electronică) va fi emis titularului, acesta nu va mai avea nevoie și de cardul de sănătate pentru a proba calitatea sa de asigurat în sistem, pentru că buletinul va înlocui cardul de sănătate.

„Noul document de identitate nu va conține date medicale, ci doar datele de identificare ale titularului. Cardul de sănătate își încetează valabilitatea în momentul emiterii către titular a unei cărți electronice de identitate.  Pentru persoanele care nu vor solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, se vor emite în continuare carduri de sănătate, în aceleași condiții din prezent”, scrie în comunicatul Guvernului.

Nu toți românii vor fi obligați să aibă cărți electronice de identitate. Valabilitatea acestor documente este de altfel alta decât cea a buletinelor obișnuite.

2 COMENTARII

  1. Pai precizati cat costa un astfel de „buletin” , pe ce perioada este valabil, daca poti circula cu el in strainatate si pe cata perioada de timp si daca in strainatate este sau nu valabila „asigurarea de sanatate ” sau in acest caz, trebuie emis alt card… Daca el nu contine date medicale, atunci de unde stie medicul antecedentele si cum poate accesa datele din casa de sanatate nationala ?
    Ori dai niste date complete , ori nu le dati deloc .

  2. Poate modificati si marimea acestuia , sa fie maxim cat un permis de conducere, sau cat un card se sanatate … daca tot veni vorba , ca asa este mult prea mare si abia incape in portofele .

LĂSAȚI UN MESAJ