Daniel Moldovan (PSD), primarul comunei Cetate, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, săptămâna trecută.

Edilul din Cetate este cel de-al treilea primar din Bistriţa-Năsăud cu probleme la integritate.

 

Agenţia Naţională de Integritate declară pe bandă rulantă aleşii locali ca fiind incompatibili. Motivele de bază sunt fie faptul că aceştia deţin, pe lângă calitatea de primar/viceprimar, pe cea de administrator într-o societate comercială sau PFA, fie din cauză că în timpul exercitării mandatelor lor de consilieri locali sau judeţeni firmele în cadrul cărora aceştia sunt asociaţi apar în contracte cu bani publici.

 

Primar şi comerciant

Daniel Moldovan, primarul comunei Cetate, a fost declarat zilele trecute, de Agenţia Naţională de Integritate, ca fiind incompatibil.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au reţinut faptul că Daniel Moldovan se află în stare de incompatibilitate încă din iunie 2012.

„Daniel Moldovan se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Cetate şi calitatea de comerciant persoană fizică – P.F.A.”, precizează Agenţia într-un comunicat de presă.

Odată cu Daniel Moldovan, ANI a declarat incompatibili alţi trei viceprimari din judeţele Bihor, Harghita şi Neamţ şi un fost consilier local din judeţul Vrancea. Cei trei viceprimari aveau firme deşi funcţia nu le permitea acest lucru, în timp ce consilierul local avea încheiat un contract prin firma în cauză cu administraţia locală al cărui ales local era în perioada respectivă.

 

Creţu mai speră la victorie în recurs

Numele primarului comunei Cetate îngroaşă rândurile bistriţenilor care au fost declaraţi incompatibili de inspectorii ANI în 2013.

Unul dintre cei care au deja probleme cu ANI este primarul municipiului Bistriţa, Teodor Ovidiu Creţu, care în luna septembrie a anului trecut a fost declarat incompatibil de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate.

„Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deținut, simultan, funcția de Primar al Municipiului Bistrița, Jud. Bistrița-Năsăud, și calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ulterior, Ovidiu Creţu declara că de fapt ar fi fost o greşeală din partea Registrului Comerţului, care însă a fost rectificată. Cu toate acestea, decizia ANI a fost cea prezentată mai sus şi drept urmare primarul Bistriţei s-a arătat decis să meargă în instanţă, convins că va câştiga fiindcă, spunea el, situaţia sa ar fi una similară cu primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Procesul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, unde Ovidiu Creţu nu a reuşit să îi convingă pe magistraţi că este pur ca lacrima.

„Admite excepţia lipsei de interes invocată în dosar conexat nr.1152/33/2013 al Curţii de Apel Cluj,de către pârâta ANI şi în consecinţă: Respinge ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii Primăria Municipiului Bistriţa, Municipiul Bistriţa şi Primarul Municipiului Bistriţa având ca obiect anularea Raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013. Respinge ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI, în dosar nr.1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. Respinge ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul COT în contradictoriu cu pârâta ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr.40409/G/II/23.09.2013. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţa publică din 21 ianuarie 2014”, se arată în decizia instanţei Curţii de Apel Cluj.

Deocamdată, edilul Bistriţei aşteaptă motivarea magistraţilor clujeni pentru a înainta recursul care ar putea să îl salveze de la pierderea mandatului de primar, asta dacă sentinţa dată de instanţa de fond va fi anulată în recurs. În caz contrar, Ovidiu Creţu îşi va pierde mandatul de primar şi nu va mai putea candida la o funcţie publică eligibilă timp de trei ani de la încetarea mandatului.

 

Dologa de la Tiha, pe post de cenzor al Ocolului Silvic

 

În decembrie 2013, un alt primar bistriţean a fost declarat incompatibil de Agenţia naţională de Integritate. Este vorba de edilul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Dologa, care a deţinut simultan timp de aproape un an, mai precis în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de cenzor al Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa RA.

Ca şi colegul său de la Bistriţa, primarul Vasile Dologa a contestat în instanţă decizia Agenţiei Naţionale de Integritate. Dosarul a fost depus pe 6 ianuarie la Curtea de Apel Cluj, însă până la această dată nu a fost fixat un prim termen în proces.

 

Contracte cu CJ BN

Luca Peter este un alt ales bistriţean declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în 2012.

Potrivit ANI, rezultatul evaluării în cazul lui Luca Peter, care avea la acea vreme calitatea de consilier judeţean, era de „conflict de interese penal şi incompatibilitate”, acesta având la activ „un contract (executare lucrări – reparații) încheiat cu o instituţie subordonată Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, beneficiu patrimonial în cuantum de 4.531 lei şi trei facturi de achiziţii directe în cuantum de 43.202 lei, emise către o instituţie subordonată Consiliului Județean Bistriţa-Năsăud”.

Din punct de vedere penal, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au găsit pe Luca Peter nevinovat însă pe parte de incompatibilitate şi conflict de interese, acesta nu a fost absolvit de ANI.

Şi Luca Peter a acţionat în instanţă Agenţia Naţională de Integritate, însă a pierdut pe fond.

 

Ţărmure, la stupul cu miere

Gavril Ţărmure, acum directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, s-a aflat şi el în stare de incompatibilitate, dar şi în conflict de interese în perioada în care a deţinut mandatul de consilier municipal. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, care a început verificările cu privire la Gavril Ţărmure încă din 2011, acesta, având şi calitatea de consilier local, a beneficiat de la Primăria Bistriţa de fonduri în valoare de aproximativ jumătate de milion de lei pentru Societatea de Concerte, al cărui preşedinte era.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.