Guvernul a stabilit joi, printr-o Ordonanță de Urgență, un nou termen pentru intrarea în vigoare a procedurii insolvenței persoanelor fizice, prin prorogarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015.

 

Amânarea cu încă șapte luni a Legii falimentului personal a fost decisă în condițiile în care pentru aplicarea ei este nevoie de înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca noile structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare, cu alte cuvinte este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni, spune Guvernul printr-un comunicat de presă.

Potrivit Executivului, neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență.

În cursul anului 2016, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe măsuri care să pregătească intrarea în vigoare a Legii nr.151/2015.

Astfel, a fost elaborat un Plan de acțiune comun care cuprinde măsurile legislative și administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica legea. Potrivit planului, a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind organizarea și funcționarea Comisiilor de insolventă. Ulterior, au fost desemnate persoane responsabile în Comisia de insolventă la nivel central de către ANPC, ONRC, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.