Cinci persoane au fost trimise în judecată în decembrie 2014, sub acuzaţii de constituire sau aderare la grup infracţional, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Printre cele cinci o regăsim pe Cornelia Baciu, capul grupului infracţional care a contractat credite bancare în baza documentelor false. În acest dosar, Baciu nu mai are „onoarea” de a fi „şefă”, ci doar una din piesele active ale grupării, chiar implicată trup şi suflet după cum reiese din rechizitoriu. Dacă dosarul cu credite false a fost instrumentat de DIICOT, prin mâna procurorului Ioan Lumperdean, de data aceasta dosarul a fost instrumentat de procurorul Felix Coman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Direcţia de Finanţe Publice Bistriţa-Năsăud s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de circa 347.000 lei cu cât a fost păgubit statul.

 

Scopul grupului, spune anchetatorii, a fost reprezentat de sustragerea de la plata obligaţiilor faţă de bugetul statului şi însuşirea bunurilor şi sumelor de bani din patrimoniul societăţii.

Metoda principală care a dus la prejudicierea bugetului de stat este una consacrată. Discutăm mai precis de utilizarea unor facturi şi chitanţe care reprezintă plata unor servicii niciodată efectuate în fapt, metodă aducătoare de bani prin recuperarea TVA de la stat de către firma „plăteşte” nişte servicii prestate de o altă societate comercială.

 

Lista acuzaţilor

Pe 8 decembrie 2014 au ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud Virgil Claudiu Coman, soţia acestuia Alina Sorina Monda – asociat unic şi administrator al SC Dalmera Construct SRL din Ocniţa (Teaca), Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean, care iniţial a deţinut şi administrat SC Astrulemn SRL, societate care între timp a ajuns pe mâinile unui cetăţean italian (doar scriptic fiindcă faptic a fost condusă tot de Cucolaş), tot ea mânuind şi SC Lux latin SRL, firma surorii ei, Varga Olimpia, care se ocupa de contabilitatea primară a SC Dalmera Construct SRL şi Cornelia Baciu, aceasta implicându-se activ în achiziţionarea unor firme pe numele unor interpuşi, firme folosite în circuitul infracţional.

 

Creierul grupului

Conform procurorilor, Virgil Coman a fost iniţiatorul grupului, prin experienţa sa în domeniul administrării unor societăţi comerciale (fost administrator al mai multor societăţi comerciale), avea experienţa şi cunoştinţele necesare pentru a identifica modalităţile de eludare a legislaţiei fiscale şi cunoştea persoane care ar putea să-l ajute în acest sens, foşti colaboratori în domeniul comercial, inculpata Cucolaş Iedean Carmen Lucreţia – administratorul mai multor societăţi comerciale, precum şi pe inculpata Baciu Cornelia cu care au avut relaţii în mediul infracţional, ambii fiind cercetaţi în dos. 316/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud (pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă  de înşelăciune cu prejudiciu de 1.000.000 de euro şi constituire de grup infracţional organizat).

Virgil Coman împreună cu soţia sa, Alina Monda, administrator legal al SC Dalmera Construct SRL şi Olimpia Varga, contabila societăţii comerciale, au luat decizia de a forma un grup infracţional care acţiona într-o perfectă coeziune pentru realizarea scopului propus, fiecare având atribuţiuni clar stabilite, creând tuturor membrilor grupului impresia că asocierea va funcţiona şi că se vor obţine câştiguri substanţiale.

Virgil Coman era cel care coordona şi asigura legătura între membrii grupării pe de o parte, între cei din cadrul SC Dalmera Construct SRL şi anume Alina Monda şi Olimpia Varga şi persoanele care au aderat ulterior şi au sprijinit grupul infracţional, pe de altă parte, Carmen Lucreţia Cucolaş Iedean şi Cornelia Baciu. Pe acestea din urmă cel care le-a atras în grup a fost Virgil Coman, care le-a solicitat şi îi pună la dispoziţie facturi şi chitanţe de la societăţile comerciale pe care le administra Cucolaş şi a căror evidenţe le deţinea Baciu.

„Inculpatul Coman Virgil Claudiu, administrator împuternicit al SC Dalmera Construct SRL, a avut sarcina de a coordona activitatea desfăşurată de către angajaţii societăţii, de a efectua prestări de serviciu şi de a aduce resurse financiare reale în cadrul societăţii. El a fost cel care a demarat şi a menţinut colaborarea cu principalul furnizor al SC Dalmera Construct SRL şi anume SC Maurer&Kasper Imobiliare SRL Braşov. El se ocupa de plata muncitorilor din şantier, el primea pe bază de semnătură facturile fiscale emise de către colaboratori şi tot el completa şi semna parţial facturi fiscale emise de SC Dalmera Construct SRL. De asemenea, inculpatul Coman Claudiu Virgil s-a ocupat şi de identificarea unor eventuale societăţi comerciale şi persoane dispuse să emită facturi fiscale şi chitanţă, fără să aibă la bază operaţiuni reale”, arată procurorul Coman în rechizitoriu.

 

Activităţi inexistente, dar plătite

În acest context, Coman i-a solicitat Corneliei Baciu, cea care deţinea actele contabile şi ştampilele SC Fluor Metal SRL şi SC Utilaje GP SRL, să îi predea spre completare sau să completeze chir ea facturi fiscale, chitanţe sau diferite situaţii de lucrări în numele respectivelor societăţi către Dalmera Construct SRL. Acelaşi Virgil Coman i-a solicitat şi patroanei SC Astrulemn SRL şi SC Lux Latin SRL, Carmen Iedean Cucolaş, să semneze sau să ştampileze, în numele respectivelor societăţi, facturi fiscale şi chitanţe care atestau efectuarea unor plăţi, plăţi care nu au existat în realitate.

De asemenea, cei trei, Coman, Baciu şi Cucolaş, au semnat situaţii de lucrări în domeniul construcţiilor care nu au existat în realitate.

„El (n. r. – Virgil Coman) a creat posibilitatea circuitului facturilor şi chitanţelor de la cele două inculpate, în alb, înspre persoanele care completau documentele având la bază situaţiile de lucrări. După completarea lor de către Varga Olimpia, Munteanu Mirela sau alte persoane, facturile şi chitanţele se întorceau la aşa-zişii emitenţi Cucolaş Idean carmen Lucreţia şi Baciu Cornelia, care le semnai, după care le retrimiteau la SC Dalmera Construct SRL Ocniţa, unde Varga Olimpia de introducea în evidenţa contabilă.

Pentru a încerca ascunderea activităţii infracţionale şi pentru a evidenţia diversitatea colaboratorilor inculpatul Coman Virgil Claudiu i-a solicitat inculpatei Munteanu Mirela (n. r. – angajată a Finanţelor Publice BN la acel moment, care în final a fost scoasă de sub urmărire penală) să completeze chitanţe fiscale având ca încasator SC Asturlemn SRL Bistriţa. Pentru a completa chitanţele, inculpatul Coman Virgil Claudiu i-a prezentat inculpatei Munteanu Mirela mai multe facturi fiscale emise de această societate comercială de către SC Dalmera Constrcut SRL Ocniţa, facturi care au fost folosite ca model în ceea ce priveşte completarea sumelor de bani”, arată procurorul Coman în rechizitoriu.

Virgil Coman se ocupa şi de retragerea sumelor de bani din conturile bancare, sume pe care parţial şi le însuşea, o altă parte de bani erau folosiţi pentru plata colaboratorilor reali cu care desfăşura activităţi reale, precum şi pe cei care în ajutau în activitatea infracţională, iar o altă parte era practic „spălată”, adică o sumă de bani era reintrodusă în societate în mod real pentru ca după retragere să se ascundă originea acesteia şi să se dea aparenţa că suma fusese real creditată şi nu însuşită de administrator anterior.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.