Interesul tot mai mare al bistriţenilor pentru o partidă de fotbal în timpul liber a devenit mai nou o afacere profitabilă pentru şcolile din judeţ.
Cu banii adunaţi de pe urma închirierii terenurilor şi a sălilor de sport, unităţile şcolare îşi rotunjesc substanţial veniturile lună de lună.

În Bistriţa există la ora actuală şapte terenuri cu gazon artificial în incinta a mai multor şcoli, aflate în proprietatea primăriei. Din banii rezultaţi prin închirierea lor, 20 de procente ajung în bugetul municipalităţii, iar diferenţa este folosită pentru repararea şi întreţinerea unităţilor de învăţământ. În medie, pentru o oră de fotbal, clienţii trebuie să scoată din buzunar 100 de lei.
La Beclean sunt trei astfel de terenuri, însă proprietarii lor sunt persoane private. Totuşi, Colegiul Naţional „Petru Rareş” dispune de o sală de sport modernă, care este închiriată la preţul de 50 de lei pe oră. Nici la Sângeorz-Băi şcolile nu au terenuri sintetice, însă conducerea Liceului „Solomon Haliţă” face bani de pe urma sălii de sport. Aici, o oră de fotbal costă 40 de lei.
Năsăudul stă mai bine la capitolul terenuri sintetice şi săli de sport, având câte două din fiecare. Tarifele variază între 50 şi 60 de lei pe oră pentru sălile de sport, iar pentru terenuri se percepe o taxă de aproape 100 de lei pe oră.

Bistriţa, cea mai dotată în terenuri

Bistriţa conduce detaşat în topul oraşelor din judeţul nostru în ceea ce priveşte numărul de terenuri sintetice. Acestea sunt în număr de şapte şi se află în incinta a mai multor şcoli din municipiu, aflate în proprietatea primăriei: Şcoala Generală numărul 1, Şcoala Generală numărul 2, Liceul cu Program Sportiv şi Şcoala Generală numărul 5.
Elevii care învaţă aici fac orele de sport pe aceste terenuri, iar după-masa, după încheierea cursurilor, oricine poate să joace fotbal pe ele, în schimbul unei taxe, care variază în funcţie de firma care a închiriat spaţiul. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, cele şapte terenuri au suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 1.400 de metri pătraţi.
Închirierea lor se face pe bază de licitaţie, la care se poate înscrie orice firmă sau persoană fizică interesată. Firma sau persoana câştigătoare are obligaţia de a întreţine terenul şi de a plăti Primăriei Bistriţa o chirie de un leu/metru pătrat/lună. Contractul de închiriere se semnează pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii lui. Banii rezultaţi sunt investiţi în lucrări de reabilitare şi de întreţinere a şcolilor în proporţie de 80 la sută, iar diferenţa merge în bugetul primăriei. Terenurile sunt prevăzute cu gazon sintetic, nocturnă şi vestiare.
Pentru o oră de fotbal, bistriţenii trebuie să achite între100 şi 120 de lei. „Preţurile sunt acceptabile, în condiţiile în care banii se împart între cei care folosesc terenul. Şi condiţiile oferite sunt bune, gazonul este de calitate. Avem la dispoziţie şi vestiare să ne putem schimba. E un lucru bun că au apărut şi la noi în oraş astfel de locuri de relaxare”, spune un tânăr pasionat de fotbal.
Un alt împătimit al fotbalului ne-a explicat că „joc de două ori pe săptămână fotbal la unul dintre terenurile din Bistriţa şi sunt mulţumit de felul în care este îngrijit şi dotat. În plus, mă costă doar câţiva lei o oră de sport”.

Primăria a scos la licitaţie încă un teren

Pentru a rotunji veniturile Grupului Şcolar „Grigore Moisil”, municipalitatea a decis să închirieze terenul de sport al unităţii de învăţământ unei firme de profil. Dacă anul trecut, pe baza unei hotărâri de Consiliu Local, Primăria Bistriţa a închiriat, în urma unei licitaţii, o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi din respectivul spaţiu, acum a venit rândul şi celeilalte jumătăţi.
Astfel, conform informaţiilor postate pe site-ul Primăriei municipiului Bistriţa, se precizează că „în data de 11.07.2011, ora 13.00, se va organiza o licitaţie publică deschisă pentru închirierea terenului în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, proprietate publică a municipiului Bistriţa, situat în incinta Grupului Şcolar „Grigore Moisil”, în vederea amenajării unui teren de sport cu gazon artificial şi iluminat nocturn”.
Documentaţia de licitaţie se poate procura de la sediul Serviciului public municipal „Direcţia Patrimoniu”, din strada Nicolae Titulescu, nr. 3 – la etaj, începând cu data de 27.06.2011, iar documentele de participare se depun până la data de 11.07.2011, ora 10.00. Licitaţia va avea loc la sediul Primăriei municipiului Bistriţa, situat în Piaţa Centrală, numărul 6.

La Beclean şi Sângeorz se fac bani din săli de sport

Becleanul stă bine la capitolul terenuri sintetice (n. r.. –trei), însă acestea aparţin unor persoane private, care percep pentru o oră de fotbal tarife în jur de o sută de lei. Totuşi, Colegiul Naţional „Petru Rareş” dispune de o sală de sport, care poate fi închiriată cu 50 de lei pe oră, banii intrând în „buzunarul” unităţii şcolare.
La Sângeorz-Băi nu există niciun teren sintetic, însă tinerii pot juca fotbal fie la baza sportivă Hebe, gratuit, fie la sala de sport a Liceului „Solomon Haliţă”, contra cost. „Baza sportivă Hebe e la îndemâna oricui, nu se percepe nicio taxă. De asemenea, pe terenul şcolii generale şi pe cel al liceului se joacă fotbal gratuit. Doar în sala de la Solomon Haliţă se percepe o taxă de 40 de lei pe oră, bani care se folosesc pentru întreţinerea liceului”, a declarat Roland Venig, primarul din Sângeorz-Băi, pentru Gazeta de Bistriţa.
Dumitru Mureşan, primarul din Năsăud, spune că în oraşul pe care îl conduce există două terenuri sintetice şi două săli de sport unde cei care iubesc fotbalul pot să-l practice. „Noi stăm bine din acest punct de vedere. La Şcoala Generală «Mihai Eminescu» sunt două terenuri prevăzute cu gazon artificial. Ele au fost închiriate de o firmă din Bistriţa, care s-a ocupat de amenajarea lor. Din câte ştiu, chiria este de câteva sute de euro pe lună, bani care sunt ai şcolii. De asemenea, în Năsăud sunt şi două săli de sport, una la Liceul Economic şi cealaltă la Silvic”.
Dacă pentru o oră de fotbal în sală locuitorii din Năsăud scot din buzunar între 50 şi 60 de lei, pentru cele două terenuri taxa este de aproape 100 de lei.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.