Scandalul de la Grădiniţa nr. 6, departe de a fi aplanat! ISJ BN trimite inspecţia pe capul educatoarelor

2006

Scandalul de la Grădiniţa nr. 6 din municipiu nu a ajuns la un final. Cele opt petiţionare au primit câte un răspuns din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN) şi Ministerul Educaţiei. De fapt ar putea fi contabilizat ca unul singur fiindcă în proporţie de 98% avem de-a face cu acelaşi text. Singura diferenţă, în afară de partea introductivă care pune amprenta instituţiei, este faptul că prin adresa ministerului, petiţionarele sunt înştiinţate că unitatea de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea va fi atent monitorizată de Inspectoratul Şcolar.

 

Aşa cum am arătat în urmă cu circa două săptămâni, opt cadre didactice de la Grădiniţa cu program prelungit nr. 6 din Bistriţa o acuză pe directoarea instituţiei, Liana Monica Moldovan, de comportament abuziv. Scandalul, unul mai vechi, a ajuns până la Ministerul Educaţiei unde cele 8 educatoare au trimis o plângere şi cer schimbarea din funcţia de director a Lianei Monica Moldovan. Cuiul lui Pepelea este regulamentul de ordine interioară despre care cadrele didactice susţin că nu este unul conform legii. De la acesta însă au pornit toate problemele.

Petentele susţin că în urma numirii în funcţia de director al instituţiei, în 2012, Liana Monica Moldovan „încalcă cu bună ştiinţă în formă continuată, regulile privind libertatea şi dreptul constituţional la exprimare, având un comportament discriminatoriu, încalcă legile, ordinele şi dispoziţiile care conduc sistemul educaţional, creând un mediu conflictual permanent cu personalul instituţiei, având un comportament nedeontologic folosind un ton neadecvat, ameninţător”, aspecte care au dus la nemulţumirea colectivului.

Faptul că personalul grădiniţei în cauză este obligat să respecte un regulament de ordine interioară „ca document principal de conducere, care încalcă legea 53 /2003, legea 1/2011, ordinul 5233 /2008 al M.E.C.T., ordinul 5079/2016, interzicerea dreptului la libera exprimare, exercitând presiuni şi hărţuiri psihice asupra personalului”, sunt motive pentru care directoarea este acuzată de abuz în serviciu.

 

Echipa ISJ BN în control

În urma petiţiei trimisă de cele opt cadre didactice nemulţumite de comportamentul directoarei Liana Monica Moldovan, Inspectoratul Şcolar a trimis în unitatea de învăţământ o echipă de control „pentru a verifica aspectele semnalate”. Astfel, a fost convocat Consiliul profesoral al grădiniţei, la care au participat cele 17 educatoare din unitatea de învăţământ, alte două nefiind prezente din motive obiective (concediu medical, concediu pentru îngrijirea copilului). Potrivit ISJ BN, toate cele 19 cadre didactice, deci inclusiv cele două care nu se aflau în unitatea de învăţământ, au fost rugate să îşi exprime în scris opinia cu privire la cele sesizate.

După ce au analizat cele sesizate, cei de la ISJ BN au ajuns, evident, şi la nişte concluzii.

 

Se spune că ROI e depăşit dar … acceptat de educatoare, fiindcă cică au semnat

Astfel, regulamentul de ordine interioară despre care petiţionarele au arătat că a fost adoptat cu încălcarea Codului Muncii, fără consultarea sindicatului, fără semnătura membrilor Consiliului de Administraţie, că este neînregistrat la sediul instituţiei, nelegat, cu posibilitatea înlocuirii foilor existente, în ochii celor de la ISJ este în regulă, întrucât a fost aprobat de Consiliul de administraţie al grădiniţei.

„Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al unităţii de învăţământ a fost discutat în şedinţa Consiliului profesoral din data de 27.09.2016, aşa cum reiese din procesul verbal întocmit în Registrul de procese verbale ale Consiliului profesoral, fiind astfel adus la cunoştinţa angajaţilor, fapt certificat prin prezenţa participanţilor. Printre semnăturile celor prezenţi a fost identificată şi semnătura doamnei Ţăpoi Stela. Nu au fost consemnate în procesul verbal eventualele intervenţii, amendamente sau propuneri ale cadrelor didactice în ce priveşte ROI. De asemenea, la întâlnirea reprezentanţilor ISJ Bistriţa-Năsăud ci educatoarele de la GPP nr. 6 Bistriţa, liderul de sindicat a afirmat că a fost consultat în legătură cu prevederile ROI. De altfel ROI nu a fost modificat din 2015, iar de la momentul respectiv, există şi un alt document intitulat Proces verbal de luare la cunoştinţă a prevederilor regulamentului intern şi a regulamentului de organizare şi funcţionare, încheiat în 19.10.2015 în prezenţa salariaţilor GPP nr. 6, în care aceştia semnează următoarele: «Am luat la cunoştinţă conţinutul RI şi ROF, mă angajez să îl respect în totalitate.» Şi în acest document apare numele şi semnătura doamnei Ţăpoi Stela.

Totuşi, pentru că marea majoritate a proceselor verbale ale şedinţelor Consiliului profesoral/Consiliului de administraţie sunt întocmite în manieră laconică – uneori sub forma ideilor principale -, s-a recomandat o uşoară detaliere a acestora, astfel încât să surprindă mai fidel desfăşurarea activităţilor/discuţiilor.

În acelaşi timp, pentru asigurarea transparenţei specifice unui cadru democratic şi a facilitării participării întregului personal la actul decizional, s-a mai recomandat stabilirea unei perioade de timp alocate consultării în vederea elaborării/actualizării ROI, înaintea dezbaterii acestuia în Consiliul profesoral”, se arată atât în documentul ISJ BN, cât şi în cel al Ministerului Educaţiei, precizându-se totodată că ROI a fost aprobat de Consiliul de administraţie cu 6 voturi pentru din 7, şedinţă la care a participat şi liderul de sindicat.

„ROI a fost înregistrat în unitatea de învăţământ cu nr. 957/28.09.2017”, se mai precizează în documentele citate, adică undeva în viitor (!!!).

 

Nu au bone suficiente care să supravegheze copiii, educatoarele nevoite să asigure şi sarcinile acestora

În ceea ce priveşte programul de lucru al educatoarelor, cele două instituţii de conducere al învăţământului din judeţ şi din întreaga ţară precizează în documentele remise educatoarei Stela Ţăpoi faptul că acesta începe de la ora 7.30 şi se termină la 12.30, din motiv că o parte dintre copii (câteva zeci la nivelul întregii grădiniţe şi din toate grupele) vin cu mult înainte de ora 8.00 şi au nevoie de supraveghere.

„Bonele sunt în număr insuficient pentru a putea supraveghea toţi copiii între orele 7.30 şi 8.00”, se mai precizează în documente.

Programul de dimineaţă nu a fost schimbat, deoarece doar cinci educatoare s-au exprimat în acest sens, în urmă cu doi ani, astfel că majoritatea a decis.

Conform documentelor reprezentanţii ISJ BN au recomandat o nouă consultare pe această temă, atât cu educatoarele şi bonele din grădiniţă, cât şi cu părinţii copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar.

Având în vedere toate probleme expuse, cei de la Ministerul Educaţiei au transmis ISJ BN, cât şi educatoarelor petiţionare, faptul că începând cu anul şcolar 2017 – 2018, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 Bistriţa va fi inclusă în „Graficul unic al activităţilor de îndrumare şi control al ISJ BN (…), ca unitate de învăţământ în care se va desfăşura inspecţie şcolară generală”.

(Va urma)

18 COMENTARII

 1. Eu care am citit prima parte a articolului, nu pot să remarc decât că aceste instituții care apără și implementează educația sunt de cele mai joase spețe. Politica și funcția calcă pe toti în picioare. Multă baftă fetelor!!!

 2. Vasile ai uitat că lociești in Romania. Peștele mare îl manâncă pe cel mic. Să vină Țepeș Doamn, să-i văd pe toți trași în ,,țepe”.

 3. Am citit cu atenție cele doua articole. Am crezut ca oamenii cu funcții de conducere sunt aleși dintre noi pentru capacitățile lor manageriale. Sunt oripilata de ce am aflat. Acolo este ,, hora unirii” intre director, inspectorat și alte instituții județene. Cu siguranța, din practica anterioara, inspectoratul a anunțat ancheta cu mult de a ajunge la grădinița. Acest răspuns ainspectoratului exprima neputința, indolenta celor care nu pot lua hotărâri, nu au voie sa spună adevărul. Rusine, rusine Inspectoratului Școlar ……. Dar, voi doamnelor, sa nu uitați, perseverenta, adevărul va învinge . SUCCES !

 4. Interesant articol, interesanta continuare. Inspectoratul Școlar este o marioneta în fata directorului? Ceva este putred acolo. Oare funcțiile se obțin sau se câștiga. Cum se poate asa ceva. Nu am înțeles despre datele de aprobare a documentelor(ROI), discutat 2015, aprobat 09.2017 sau 2016. Acolo se vede din avion ca se ascunde adevărul. Cineva minte…. Domnilor/doamnelor ar trebui sa citiți ceea ce redactați și semnați, sau ați semnat ca ,,primarii”.

 5. Lucrez în acest sistem de învățământ și observ ca în fiecare zi apar aceste conflicte intre Consiliul Profesoral și directori. Unor directori le lipsesc educația, sau mai bine spus ,,CEI ȘAPTE ANI DE ACASĂ”. Aceștia, când se vad în vârful piramidei uita de tot și de toate, calcă în picioare pe oricine și orice. Frica de a-și pierde ,,scaunul”, îl face un tiran, obedient etc. Simt aceste sentimente, și îmi pare rău, ca avem la nivelul ministerului comisii peste comisii, dar doar pe hârtie. Dar cine sa vadă? Inspectoratul, ministerul – de ce să-și dea de lucru. Mai bine nu. Se face ca cercetează, totul e bine, iar noi ………. dar ca și la alte scoli din Bistrița, (Generala nr 5), pana la urma, adevărul va izbutii. Va țin pumnii doamnelor.

 6. Să fie demiși incompetentii. Acești ,,spini” ai socității trebuie să reformeze sistemul de învățământ? Cine ? Dacă nu lingi politica în dos ajungi director sau inspector? M-am săturat sa vad și să aud cum sunt conduse instituțile bistrițene din invățământ de o gașcă de politruci.

 7. Am copilul în această grădiniță, pot spune ca directoarea este foarte ciudată. Când am înscris copilul nu a putut sa-mi spună dacă este înscris sau nu. A fost necesar sa-l înscriu și în alta grădiniță. Apoi am insistat. … . Nu este corect să-și bată joc de colege. Am văzut o doamnă educatoare la ușă doamnei director, aștepta de ceva vreme, directoarea era intr-o discuție telefonică, spunându-i, tăios, să aștepte. Și cât am stat în gradinită 15-20 minute, doamna a asteptat. Jenant……

 8. Ai dreptate Maria….. Am văzut și eu ca doamnele sunt persecutate. Duc copilul la grădinița dimineața și întâlnesc pe doamna directoare în holul grădiniței cu ochii pe ceas. Simt cum se uita la mine cu dispreț. Anul trecut m-am dus la grădinița pe la 10, ușa era încuiata. E un calvar pentru angajați. Oare afectează pe copii acest comportament.

 9. Citesc și nu pot sa concep ca se poate întâmpla asa ceva în zilele noastre. Un director arogant, conduce Inspectoratul Școlar? Răspunsul marilor ,,Șefi”, la reclamație suna astfel (asa înțeleg eu) – directorul este vinovat iar noi rezolvam conflictul prin ,,RECOMANDAREA DE A FI MAI BUN”. Citesc și nu pot sa cred. Bravo doamnelor pentru curajul, ați spus un mare adevăr, dar cui, orbilor și surzilor?. Fara cuvinte….

 10. Acum dacă ați pornit la ,,drum” doamnelor mergeți mai departe. Anunțați-ne și pe noi, părinții și va sprijinim bucurosi. SUCCES

 11. Doamna directoare se folosește și de bone, ducându-le dupa orele de program la cămin să facă curățenie la pensiunea dânsei. Cele care nu pot merge atunci când sunt solicitate primesc „bulină neagră”. Am uitat să spun că și unele dintre educatoare (cele mai bine pregătite), spală geamuri și fac curat de câte ori este nevoie.
  RUȘINE !!!

 12. Acest caracter duplicitar al doamnei director este ceva normal intre oamenii de conducere, sa-ti folosesti angajati la munca patriotica la tine acasa. Oare se mai intorce CUZA la noi in tara. Esti la putere poti face ce vrei. Mai pupi dosul sefilor, le iei scama de pe umar si esti protejat. Profesionalismul nu mai este o valoare. Valoarea si puterea reprezinta partidul din care faci parte, banii pe care ii manevrezi etc. O societate bolnava. Afara din functie cu aceste personaje controversate.

 13. Ai dreptate Valentina, ai vazut cum s-au afisat toti la Nasaud, iar liderii locali le culegeau scamele. Toti sunt o apa si un pamânt. Iar despre doamna director, isi va face de cap cat avem acesta abordare politica.

 14. Luptati doamnelor pentru dreptate. Adevarul va iesi la iveala. A uitat doamna director cum sa fie la catedră? Sau si-a asigurat spatele si poate face orice. Nu va lasati doamnelor scumpe.

 15. M-am saturat sa privesc aceste nedeptăţi provocate ce cei care trebuie sa managerieze institutiile. Aceste probleme sunt in marea majoritate a grădiniţelor din Bistriţa. De ce oare? Lipsa de comunicare de la ,,centru spre unităţi” sau dictatura centralizată (director+inspector+etc)

LĂSAȚI UN MESAJ