La sfârsitul anilor ’70 a fost modernizat drumul judetean DJ 172 D. Desi aceasta realizare ar fi trebuit sa constituie o bucurie pentru locuitotii zonei, pentru o parte a adus doar necazuri.

Este vorba de portiunea de drum Ilva Mica-Pod Strâmba, care a creat o disputa care dureaza de câtiva ani între câtiva localnici si administratia comunei Ilva – Mica. Cauza principala este zidul de sprijin nou creat care nu mai permite accesul unor localnici la proprietatile lor, singura solutie fiind traversarea unor terenuri ale vecinilor acestora. Implicat în scandal este si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

În anul 1977 prin Decretul Consiliului de Stat al R.S.R. nr.305 din 25 august 1977, a fost expropriata si trecuta în proprietatea Statului Român o suprafata de teren de 17.268 mp, necesara executarii lucrarilor de modernizare si sistematizare a circulatiei pe DJ 172 D, Ilva Mica. Astfel, s-a aprobat scoaterea din productia agricola a suprafetei de 16.668 m p, printre cetatenii expropriati fiind Danut Ioan Tamasoi si Ilie Olar.

Dreptatea e când de o parte, când de cealalta

Ioan Tamasoi este una dintre persoanele care vrea ca legea sa se aplice si în problema lui chiar daca sustine el “nu are un nume cunoscut”. Acesta a tinut cu tot dinadinsul ca ceea ce este a lui, sa-i intre în posesie cu acte în regula.

Astfel, în anul 1995 barbatul promoveaza o actiune în instanta în vederea întabularii. Netinându-se cont de expertiza de expropriere din 1977, acesta reuseste sa-si înscrie terenul în cartea funciara 2247 Ilva Mica, conform raportului de expertiza tehnica si tabelul de miscare parcelara.

Câtiva ani mai târziu câtiva vecini de-ai lui Tamasoi, dar si ai lui Olar, au realizat ca de fapt ei nu mai acces la proprietatile lor care se afla în partea superioara a terenului celor doi. Cândva oamenii au avut un drum de acces, numai ca acesta a fost blocat de un zid de sprijin al drumului care a fost efectuat cu prilejul lucrarilor mai sus amintite. O buna bucata de vreme vecinii lui Tamasoi si ai lui Olar au avut permisiunea sa le traverseze terenul, dar latimea drumului nu este mai mare decat aceea a unei carari. Drept urmare, vecinii celor doi, stiind ca terenul respectiv a fost cândva expropriat au înaintat o cerere catre Primaria Ilva-Mica pentru realizarea unui drum secundar. Conducerea primariei nu a asteptat prea mult si a aprobat cererea petentilor. Numai ca Tamasoi si Olar nu au stat nici ei cu mâinile în sân si au dat în judecta si pe vecini si Primaria Ilva-Mica. Judecatoria Nasaud a dat dreptate celor doi, dar povestea nu s-a oprit aici. Administratia locala Ilva-Mica face recurs la decizia data de instanta nasaudeana, la Tribunalul Bistrita-Nasaud. Parte în proces este însa si Consiliul Judetean, care ca si primaria, sustine ca terenul face parte din domeniul public al statului, recte al Primariei Ilva-Mica. Instanta, de aceasta data, da dreptate institutiilor statului si vecinilor celor doi, la baza stând decretul nr.305/1977. Atfel ca întabularea facuta de Tamasoi nu este recunoscuta. Barbatul refuza însa sa dea înapoi terenul primariei, cu atât mai mult cu cât, culmea, administratia locala cere înapoi doar suprafata necesara pentru drum, adica 347 mp, care au fost cuprinsi în sistemul de sistematizare

Prin nerespectarea proiectului initial terenul nu a fost afectat de drumul judetean ori de zona de protectie aferenta acestuia, Tamasoi Ioan câstigându-si dreptul de a pastra ceea ce a revenit din 1995 pe numele lui.

Ceea ce nu înteleg cei doi ilveni, este de ce Primaria Ilva Mica s-a implicat în instanta pentru eliberarea terenului necesar pentru drumul secundar, care le apartine de drept.

Fara cale de acces

Pe de alta parte este foarte adevarat ca vecinii lui Tamasoi si ai lui Olar au nevoi de un drum spre gospodariile lor. Dar aceasta se poate realiza la mica întelegere sau printr-o actiune în instanta solicitând un drum de servitute.

Drumul înscris în schita de carte funciara sub numarul topografic 433 este în prezent impracticabil. Singura cale de acces catre terenurile din nord spre deal pe care de altfel sunt amplasate case si anexe gospodaresti ar fi crearea unui drum de circa trei metri latime peste proprietatile lui Tamasoi si Olari.

Nicoara Petru, Ana Benta, Grigore Musina, Ilie Musina, Anchidim Balos, Vastian Nistor, Grigore Nistor si Vasile Nistor, domiciliati în comuna Ilva Mica, au solicitat Consiliului Local al Comunei Ilva-Mica o comisie de la Directia Drumuri si Poduri Bistrita-Nasaud pentru a face o expertiza privind identificarea si delimitarea suprafetei de teren ce trebuie eliberata de Tamasoi Ioan si Olari Ilie. Problema acestor localnici este refuzul celor doi mai sus amintiti de a le ceda trecerea la proprietati. Oamenii sustin ca nu au nicio cale pe care sa-si transporte spre exemplu îngrasamintele naturale sau recolta pe care trebuie sa o care în spate si sa o arunce peste zid.

În urma discutiilor purtate cu persoanele în cauza, primarul comunei, Aurel Horea sustine ca”aceasta problema nu s-a putut concilia din cauza ca domnul Tamasoi Ioan si Olar Ilie nu sunt de acord cu cele prevazute în referat adica cu deschiderea drumului de acces solicitat de cele opt familii implicate.

Masuratorile de teren care s-au efectuat în data de 31.05.2007 au avut în vedere planul de situatie si delimitarea drumului de acces. În urma acestei expertize, inginerul Berende Login – expert tehnic, a constatat ca lotul de teren de 20 mp care apartine lui Tamasoi Ioan trebuie eliberat conform titlului executoriu decizia civila nr 373/2002 a Tribunalului Bistrita –Nasaud.

În prezent situatia este nerezolvata, Primaria Ilva Mica si Consiliul Judetean continua procesele cu un om care nu vrea decât ca proprietatea lui de drept sa ramâna mostenitorilor lui.

Problema este însa alta. Suprafata de teren care a fost expropriata de catre stat în anii ’70 nu a fost practic afectata de lucrarile de modernizare ale drumului judetean. Legile fondului funciar si ale restituirii proprietatilor, care vizeaza inclusiv pe cele expropriate, prevad ca daca imobilul nu a fost afectat de lucrari publice pot reveni în proprietatea vechiului stapân. Practic, terenul despre care Tamasoi sustine ca este al lui nu a fost afectat de astfel de lucrari, deci întabularea poate fi perfect legala. Pe de alta parte, Aurel Horea, primarul comunei Ilva-Mica recunoaste ca institutia pe care o reprezinta nu ar fi trebuit sa se implice, dar el este nevoit sa continue procesul început cu câtiva ani în urma.

Elisabeta Ciuta

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.