Alex Bria l-a dat pe Crețu în judecată pentru o autorizație BLĂTUITĂ. Vezi culisele unui șmen imobiliar!

Alexandru Bria, șeful Organizației Municipale a PSD se află în proces cu Primăria Bistrița. Notarul e revoltat pe faptul că prietenul și tovarășul de partid Ovidiu Crețu a eliberat o autorizație de construcție a unui bloc, în vecinătatea vilei sale.

Propulsat de primar în funcția de șef PSD pe municipiu, Alex Bria se prefigurează ca o speranță a organizației și un politician de perspectivă. Primarul a renunțat la funcția de partid, ofticat că Radu Moldovan a impus-o pe Doina Pană ca și candidat în alegerile parlamentare.

Șmenurile din Urbanism se fac sub nasul primarului Crețu

Blocul ridicat între casele de pe strada Cerbului a creat o premieră în urbanismul Bistriței. În ecuație sunt implicate nume grele de pe plan local: familia Bria, primarul Ovidiu Crețu, ex-prefectul Ani Bob, familia Șioldea, celebră în istoria Bistriței și Ioan Vartolomei, un investitor care a făcut bani cu grămada în timpul boom-ului imobiliar.

După retrocedarea în natură a Palatului Copiilor, proprietarii de drept au feliat terenul și l-au scos la vânzare. Familia Bria a cumpărat o parcelă și a construit două vile, iar în 2010, un alt investitor a vrut să ridice un bloc pe terenul rămas liber. De-aici a început scandalul. Pe autorizație, investiția a fost mascată de o formulare alambicată, care i-a sedus pe urbaniști: executare lucrări de modernizare construcție existentă, etajare, mansardare și creare nou-acces comun. În realitate se construia un BLOC DE APARTAMENTE.

Urbanismul a eliberat autorizație de construcție, chiar dacă dosarul a avut o serie de alte nereguli:

–                     NU exista acordul tuturor coproprietarilor

–                     Solicitantul NU avea calitatea de proprietar asupra imobilelor

–                     NU erau actele la zi (extrasul C.F nu era actualizat la zi), la fel și extrasul de plan cadastral NU era actualizat la zi.

–                     Modificarea construcției existente și crearea unui acces nou comun, depășește sfera actelor de conservare, ceea ce atrage după sine și obligativitatea acordului tuturoro coproprietarilor imobilului.

 

Scurt istoric

Complexul de clădiri a aparținut avocatului Șioldea, reprezentant de marcă al Partidului Național Țărănesc, în anii ‘40 Acesta a fost întemnițat în închisorile comuniste, pe motiv că s-ar fi opus regimului și a refuzat să doneze casa pentru sediu al Miliției. Comuniștii i-au confiscat averea, iar din 1953 până în 2006, complexul de imobile a revenit statului, iar într-un final a devenit Palat al Copiilor. După Revoluție, imobilul a fost revendicat de moștenitori, iar după retrocedare, fii și nepoții avocatului țărănist au vândut o parte din teren familiei Bria și o parte lui Vartolomei Ioan.

Blocul dintre case

Cu 30.000 de euro, familia Bria a cumpărat o parcelă în curtea fostului Palat al Pionierilor și au construit două vile de LUX, într-o zonă liniștită a orașului. Familia Șioldea, proprietarii ansamblului de clădiri au vândut unui investitor imobiliar și partea dinspre strada Cerbului, cu 40.000 de euro.

Vezi cum modernizarea unei case devine…. BLOC DE LOCUINȚE

Vartolomei Ioan a obținut toate avizele pe numele mamei sale, Rodovica și a început construcția unui bloc de apartamente, în apropierea caselor familiei Bria. Pe autorizație era specificat clar: executare lucrări de modernizare construcție existent, etajare, mansardare și creare nou-acces comun. Realizare lucrări de reparații, demolare parțială și etajare construcție existentă, fără modificarea funcțiunii imobilului. Regimul va fi D+P+1E+M.

Pentru lucrările ce urmează a se efectua și pentru accesul comun s-a cerut ACORDUL co-proprietarilor, dar Bria NU a fost trecut în mod expres pe lista de co-proprietari, deși exista un proces pentru ieșirea din indiviziune dosarul nr. 2826/190/2010, la Judecătoria Bistrița.

Crețu se sucește pe parcurs și merge-blat cu Bria

La trei luni după eliberarea autorizației de construcție s-a constatat că notarul Alex Bria este co-proprietar și trebuia să-și dea acceptul. Deși Primăria Bistrița a eliberat o autorizație BLĂTUITĂ, Ovidiu Crețu a schimbat macazul și acum îl susține pe Bria în demersul său de anulare a autorizației de construcție, eliberată de Primăria Bistrița.

În două rânduri, Crețu a venit la fața locului și a verificat ulterior actele, constatând că într-adevăr autorizația a fost eliberată ilegal, însă persoanele din aparatul administrative implicate au rămas curate ca lacrima, deoarece, chipurile ar fi fost induse în eroare în mod intenționat.

Primăria Bistrița a efectuat mai multe controale în teren, în 02.03.2012, 06.03.2012 și au constatat că lucrările prevăzute în autorizație sunt conforme, dar actele nu sunt tocmai în regulă. Punctual, Primăria Bistrița a constatat următoarele:

–         Documentație incompletă, investitorul a omis să ne informeze că există un litigiu cu privire la drumul de acces și dosarul 2826/190/2010 era pe rolul instanței.

 

–                     Extrasul CF nu era actualizat

–                     În extrasul CF sunt înscriși coindivizori Șioldea Ioan și Florica și ALȚII, fără ca aceștia să fie nominalizați

–                     Extrasul de plan cadastral NU era la zi

–                     În documentația tehnică există acordul lui Șioldea Ioan pentru modernizare și acces auto, iar pentru coindivizorii numiți “și alții” s-a prezentat acordul autentificat al domnului Sângeorzan Marinel Dumitru.

 

Oamenii lui Crețu au dat 10.000 de lei amendă și ordin de sistare a lucrărilor în 2 martie 2012.

La vizita în teren au participat Ovidiu Crețu, Monica Pop șefa Urbanismului și arhitectul șef al Primăriei Bistrița, Ștefan Tămaș.

Cum lucrările au continuat, Bria s-a adresat Prefecturii, deoarece până la anularea autorizației în instanță era cale lungă, iar constructorul putea scoate la vânzare imobilul, între timp. În 15.06.2012, Prefectura a intrat pe fir, a anulat autorizația emisă de Primăria Bistrița și a ordonat sistarea lucrărilor.

                                                   

Complotul anti-Bria

Familia Șioldea, cea care a vândut parcela de teren lui Bria s-a sucit brusc și acum merge pe-o mână cu Vartolomei. La mijloc pare a fi un interes financiar, deoarece motivează că cele 5 apartamente vor fi folosite de neamurile lor și că e musai-musai să se finalizeze blocul pentru… o reuniune de familie sub același acoperiș.

Familia Șioldea a depus o întâmpinare la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud în care DESFIINȚEAZĂ familia Bria, care ar fi implicată în caracatița politică formată la nivel local.

Considerăm acțiunea ca  fiind dușmănie politică împotriva familiei noastre, începută din 1946, la Aiud, Gherla și care continuă acum la 66 de ani, la inițiativa unui potent membru al PSD, susținut de instituțiile de Stat, contrar drepturilor noastre de proprietate. Cerem ca Prefectura BN să ne respecte dreptul de proprietate privată și folosință asupra bunurilor noastre, să înceteze orice imixtiune. Familia Sioldea susține că familia Bria se opune investiției de ciudă că  NU au reușit să cumpere o parte mai mare din proprietatea noastră și pun la dispoziție o convocare unilateral o promisiune de vânzare-cumpărare, pe care ulterior au anulat-o.

E bătaie de joc și vede ca un complot politico-imobiliar, prin care familia Bria stopează investiția din zonă, deoarece sunt baroni locali și fac ce vor. Alexandru Bria e consilier local PSD  și ar avea ură politică pe urmașii țărăniști.  Au convins pe prefectul Ani Bob să dea în judecată Primăria Bistrița și să ceară anularea autorizației.

În același document, depus la dosar, aceștia susțin că Bria Alexandru și Adrian notari publici, fii procurorului de pe lângă Tribunalul BN și al Floarei Bria (notar, de asemenea) și Bria Larisa (avocat al Baroului BN, ce provine dintr-o familie înstărită din Bihor) – controlează justiția locală și… au făcut tot posibilul să beneficieze de 10 termene și să tragă de timp și sub imperiul influenței personale au convins expertul să NU depună la timp lucrarea viztă de OCPI cu nr de dosar 2826/190/2010, dosar în care după o verificare a CSM, judecătoarea Luminița Oprea a finalizat cauza, iar părțile sunt ieșite din indiviziune.

În complotul închipuit este amestecat și Ovidiu Crețu, deoarece PNȚCD a fost evacuat de primar după 20 de ani din sediul pe care-l deținea și acum a fost primit în sediul nostru.

În încheiere, aceștia consideră că dreptul de proprietate nu le este știrbit, nici umbrit.

Bria, dat în primire la anti-corupție. Vecinii au sesizat și DNA-ul

Vecinii Șioldea au sesizat Biroul pentru Anticorupție Bistrița, care a trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, situația de abuz privind funcția de consiler local a lui Bria Alexandru. De asemenea aceștia au sesizat Direcția Națională Anticorupție și au reclamat abuzul autorităților locale.

Blocul e gata. Crețu NU dă autorizația de branșare și blochează totul

 

Profitând de o legislație permisivă, constructorul Ioan Vartolomei a finalizat blocul, chiar dacă autorizația emisă a obținut-o cu largul concurs al unor oameni cu funcții din urbanism.

Investitorii au solicitat Primăriei Bistrița eliberarea autorizației de branșare, menționând că imobilul este finalizat, finisat, acoperit și este necesară branșarea pentru a-i reda funcționalitatea avută anterior recompartimentării și mansardării lui. Efectuarea branșamentelor ar fi necesară pentru a pregăti imobilul pentru intemperii, până la pronunțarea în dosarul 7931/190/2012.

 

300.000 de euro, despăgubiri pentru întârzieri

Familia Șioldea cere 300.000 de euro pentru daunele produse ca urmare a acestor procese și se consideră nedreptățiți de instituțiile statului, pe care le acuză că lucrează în favoarea familiei Bria.

Urbanismul lui Crețu are multe bube-n cap. Ce capete vor cădea?

În cele două mandate a lui Crețu, Serviciul Urbanism a eliberat o serie de autorizații neconforme. Este cazul sesizat de unul din colaboratorii săptămânalului Gazeta de Bistrița, care a dezvăluit o rețea complex de funcționari din cadrul Primăriei Bistrița.

Familia Urs a investit în construcţia mai multor blocuri pe strada Libertăţii (în zona clinicii Sanovil), operaţiune în care au fost implicate persoane cu influenţă din Primăria Bistriţa.

O parte a investiţiei a fost aproape finalizată, când pe fir a intrat primarul şi a făcut o vizită în teren. Surpriza a fost una de proporţii: cele două case de pe autorizaţie arătau a bloc şi nimeni din comisia ce urmărea lucrările nu a putut da explicaţii.

Ovidiu Creţu a aplicat două amenzi drastice şi a dat ordin de demolare a construcţiei. Chiar dacă a apărut târziu în peisaj, când blocul este aproape finalizat, primarul Bistriţei pare hotărât să aplice legea şi să distrugă viesparul din Urbanismul local. Este o reacţie târzie cu iz de răzbunare, dar ar fi o premieră în domeniu. Cazul scoate la iveală foarte multe detalii de culise şi o reţea în care sunt implicaţi funcţionari publici din primărie, cu interese directe în afacerea caselor transformate în bloc.

Tunuri imobiliare protejate de Primăria Bistrița

Blocul de pe strada Cerbului reprezintă un alt caz de răsunet, care arată lacunele legislative și modul în care băieții deștepți profită de scăpările funcționarilor publici.

Dosarul este unul complex și știrbește imaginea serviciului Urbanism din cadrul aparatului administrativ, cei vinovați că nu au verificat documentația depusă de familia Vartolomei.

Rămâne de văzut ce soartă va avea imobilul de pe Crinilor, deoarece familia Șioldea acuză acte de răzbunare politică, cu implicații în regimul comunist și ramificații în prezent. Practic, lucrurile au scăpat de sub control în momentul în care Primăria Bistrița a dat autorizația de construcție a blocului de pe strada Cerbului. (eliberată când Crețu se afla în concediu, la schi). Aceste jocuri de culise au stârnit reacția consilierului PSD Alex Bria care se luptă cu oamenii din partidul său, pentru anularea autorizației.

Dosarul privind acest conflict se află pe rolul Tribunalului BN (dosar nr. 2937/112/2012) .

 

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.