În ultimele săptămâni DNA a lansat acuzații la adresa deputatului bistrițean din PNL, Ioan Oltean și după ce au cerut Camerei Deputaților să voteze în favoarea arestării acestuia, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât altceva.

DNA a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a deputatului PNL Ioan Oltean, în dosarul în care este acuzat că a intervenit la ANRP pentru despăgubirea ilegală a omului de afaceri Mihai Rotaru de la care ar fi primit mită 600.000 de euro.

Însă, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins în 10 decembrie cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean și au decis în schimb, ca cel din urmă să fie cercetat sub control judiciar.

 

A fost sigur că va fi arestat

Cu o săptămână înaintea votului, Ioan Oltean declara într-o conferință de presă că nu mai are nici o speranță, că nu se teme și că și-a făcut bagajul, referindu-se la o posibilă arestare a sa.

Oamenii legii îl acuză pe politicianul bistriţean de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, în baza unui denunţ făcut de un preot din Chitila care a ispăşit doi ani şi jumătate de puşcărie într-un dosar privind despăgubiri acordate de ANRP.

Ioan Oltean spune că de la calitatea de suspect în dosar şi până la transformarea în învinuit a fost doar un pas. Un pas care a durat doar 10 minute, fără însă care procurorii să îi prezinte alte probe suplimentare care să stea la baza noii încadrări juridice.

„A urmat audierea mea de către procurorul de caz. Mi s-au adus la cunoştinţă faptele într-un proces verbal prin care luam act că am calitatea de suspect. Cuprindea cele două infracţiuni, cea de trafic de influenţă şi că aş fi luat suma de 600.000 de euro, şi cea de complicitate la abuz în serviciu pentru că aş fi influenţat membrii Comisiei ANRP, în sensul de a aproba un dosar ce cuprindea evaluarea unui teren la o sumă mult mai mare decât în realitate. Nu mi-au fost prezentate nici un fel de alte informaţii în respectivul proces verbal. La 10 minute după această prezentare, mi s-a prezentat un alt proces verbal spre semnare şi aducere la cunoştinţă, prin care eram transformat din suspect în inculpat, fără ca în prealabil să mi se fi prezentat vreo probă suplimentară sau elemente suplimentare care să conducă la transformarea mea din suspect în inculpat. S-a pus în mişcare urmărirea penală, iar a doua zi, în 27 noiembrie, s-a cerut deja Parlamentului ridicarea imunităţii şi pentru a putea fi reţinut şi arestat”, a mărturisit politicianul bistriţean.

 

Teodorescu are 10 zile să scoată un milion de lei

Procurorii DNA au dispus, joi, 10 decembrie luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de deputatul Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP),(trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA precizează, într-un comunicat de presă, căva depune, în termen de 10 zile de la data emiterii prezentei ordonanțe, o cauțiune în valoare de 1.000.000 lei, ce va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, la o unitate bancară.

Pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauțiune, deputatul trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la secția de poliție, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpații și cu martorii din același dosar
f) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP, CrinuţaDumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, a aprobat ilegal un raport de evaluare, potrivit evz.ro. Prin acel raport un  teren de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

 

Însăși Kovesi susține că s-a produs o inegalitate

Laura Codruța Kovesi, procurorul sef alDNA, a declarat, joi, ca situația înregistrată miercuri la Camera Deputaților, când a fost ridicata imunitatea luiIoan Oltean, dar nu şi a lui Cătălin Teodorescu, creează o inegalitate în aplicarea legii şi blochează cursul Justiției, motiv pentru care imunitatea parlamentară ar trebui eliminată.
Într-un interviu acordat TVR, Laura Codruța Kovesi a vorbit despre acest caz reamintind că situația nu este una nouă, în ultimii ani înregistrându-se de mai multe ori situații în care cererileDNAde ridicare a imunității să fie admise sau respinse.

„Această situație creează oinegalitate în aplicarea legii. În cazul deputatului Cătălin Teodorescu, încadrarea juridică e aceeași cu a celorlalte persoane anchetate în dosar. Singura diferență e că alte 5 persoane sunt în arest preventiv, iar față de el nu s-a putut lua această măsura (…) Printr-o decizie politică, care se ia în Parlament, se blochează cursul Justiției (…).

Semnalul pentru societate nu e unul pozitiv: daca ești deputat și iei mita sau facitraficde influență, poți să nu fii arestat preventiv, în timp ce toate celelalte persoane din dosar sunt arestate preventiv”, a declarat procurorul sef al DNA.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.