Șansele aderării României la moneda euro

129

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că România s-a angajat la îndeplinirea unor reforme structurale şi momentan nu se poate vorbi de aderarea României la zona euro până ce aceste reforme nu vor fi îndeplinite, potrivit News.ro.

Angela Cristea a declarat: „Ceea ce este important din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, este ca înainte de a stabili data ţintă este foarte important de stabilit toţi paşii care trebuie să se întâmple până când România poate să adere. Ei sunt cunoscuţi şi printre primii paşi sunt nişte reforme structurale extrem de importante la care România s-a angajat dar pe care nu le-a finalizat şi nu putem vorbi de aderare înainte de finalizarea acestor reforme structurare. În acelaşi timp întreaga zonă euro este într-un mare proces de reformă şi este important pentru ţările care nu sunt state în zona euro, precum România, să participe la acest proces de reformare pentru că atunci vor avea un cuvânt de spus la felul în care va arăta această zonă euro atunci când România va fi pe deplin stat membru”.

„Nu avem în tratatul de aderare  obligaţii de aderare la moneda euro. Nu am stabilit o dată limită pentru că este foarte important atât pentru România cât şi pentru restul zonei euro ca aderarea la această zonă să se facă atunci când statul este pregătit, când mediul de afaceri este pregătit pentru această aderare pentru că vorbim nu numai de criterii nominale ci mai ales de criterii reale. Şi când spunem reale ne referim la nivelul de trai spre exemplu. În cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană nivelul de trai a crescut destul de mult, iar România a recuperat într-o mare măsură decalajele faţă de media europeană” a mai declarat Cristea.

Adoptarea monedei unice este permisă doar țărilor care respectă criteriile economice de convergență Maastricht. Acestea privesc deficitul bugetar, datoria publică, variația și rata dobânzilor, rata inflației etc. Este necesară o convergență reală, care constă in atingerea unei productivități comparabile cu cea a statelor membre zonei Euro. În ciuda faptului că România îndeplinește criteriile Maastricht suntem departe de obținerea convergenței reale cu țările cu monedă unică.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ