Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au votat luni ca, începând cu luna iunie 2017, să fie majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază aflate în plată pentru personalul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cooperaţie, personalul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi gărzilor naţionale de mediu şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, personalul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi a comisariatelor regionale şi judeţene pentru protecţia consumatorului.

Liberalii s-au abţinut, argumentând că nu a fost adus în discuţie impactul bugetar. Deputaţii Comisiilor de muncă şi buget-finanţe au dezbătut, luni după-amiază, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Deputaţii au mai dat undă verde ca, tot din luna iunie 2017, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, indiferent de funcţia pe care este sunt încadraţi, pot opta în locul soldei de funcţie sau salariului de funcţie, gradaţiilor şi soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcţie echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupaţională Sănătate, la care se adaugă solda de grad, salariul gradului profesional deţinut. Ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia şi alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului menţionat se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, poliţist, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor corespunzătoare funcţiilor încadrate potrivit legii.

S-au abţinut parlamentarii USR. Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a arătat că există în prezent o diferenţă de salarizare pentru medicii militari în raport cu medicii civili. „Pentru că este un statut special, au dreptul să se încadreze şi în Legea pensiilor 223. În momentul în care vor trece pe acea grilă de salarizare din civil vor putea să aibă nişte pensii exagerat de mari. De aceea se impune acest al doilea articol, până la intrarea în vigoare a legii salarizării care va regla şi situaţia aceasta. (…) Este vorba de o mărire în medie cu 25%, nu e exagerată”, a explicat Solomon.

„Nu ştiu dacă aţi stat de vorbă cu deţinuţi şi dacă v-au povestit cum se poartă medici cu ei, să vedem în ce măsură merită ei tratamentul ăsta privilegiat. Unii dintre ei”, a afirmat deputatul ALDE Varujan Vosganian”. „Noi vorbim şi de Spitalul Militar. (…) Nu am avut bucuria asta, dar poate facem împreună o vizită să vedem şi noi sistemul penitenciar”, a răspuns Solomon. În final au existat doar patru abţineri din partea USR. Un amendament al PNL a vizat ca studenţii să primească bursă şi în perioada vacanţei de vară, în cuantum de 201 lei, pentru eforturile depuse şi protecţia socială a acestora, ţinând cont că în vacantă sunt foarte multe activităţi extracurriculare, deci studenţi care rămân în centrele universitare.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a susţinut amendamentul: „E vorba de o bursă de 200 de lei, care nu-i ajunge nici când i-o dai. Să nu i-o dai nici în vacanţă, mi se pare că nu e corect”, a spus Vosganian. „Dacă guvernul îşi poate permite, conform formei iniţiale a legii, poate să mărească prin HG aceste chestiuni, deocamdată nu suntem puşi in situaţia de a mai arunca o piatră în sarcina Guvernului, aceşti bani nu se duc pe fiecare student, este un fond care se împarte în funcţie de performanţele studenţilor de acolo, bursele respective. Şi bursele eu ştiu că s-au mărit substanţial ca şi cuantum. Dacă va rămâne cineva fără bani până la finalul anului universitar va primi rectificările necesare”, a arătat la rândul său Adrian Solomon. Amendamentul a fost respins cu un vot diferenţă.

Un alt amendament respins presupunea ca gratuitatea pe transportul feroviar să se acorde studenţilor, indiferent de vârstă. „Se poate întâmpla ca la 60 de ani un pensionar să se înscrie la facultate, dar nu cred că acel pensionar, dacă e la a doua facultate, poate să o facă altfel decât cu taxă şi atunci nu are beneficiile celorlalţi”, a arătat preşedintele Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor, Adrian Solomon. „Un student este susţinut de familie. Un student la 45 de ani de cine e susţinut (…) Nu putem accepta ca un om de 50 de ani să aibă scutire din partea naţiunii române?”, a replicat deputatul ALDE Varujan Vosganian, conform Agerpres. Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.