Lansată cu mare pompă, sala de sport de la Târlişua, afectată de inundaţiile din 2006, este „în moarte clinică“. Primarul comunei, Ştefan Negreanu, declară că, deşi Guvernul României a alocat banii pentru investiţia de la Târlişua, din cauza contestaţiilor pe care le-au făcut anumite firme, câştigătorul licitaţiei, S.C. COMLORELA, nu poate consolida clădirea până când aceste contestaţii nu sunt rezolvate. Valoarea reparaţiilor se ridică la circa 400.000 de lei, numai covorul cauciucat costând peste 100.000 de lei.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica, spunea în iulie 2009 că sala de sport din Târlişua, distrusă de inundaţiile din 2006, va fi reabilitată „Am reuşit să cuprindem refacerea sălii de sport din Târlişua, iar în această toamnă va fi terminată”, a spus Andreica. Însă, timpul a trecut, iar sala de sport este în aceeaşi situaţie.

Au trecut aproape patru ani de când, „apa, ca un bivol negru” a adus suferinţă şi pierderi omeneşti la Târlişua. Atunci, 13 oameni şi-au pierdut viaţa, iar, în cele 14 minute cât a plouat puternic pe valea Ţibleşului, au căzut cantităţi imense de precipitaţii (120-140 de litri pe metru pătrat), care au antrenat de pe versanţi mii de metri cubi de material lemnos.
Arborii, purtaţi de apele Ţibleşului, au lovit puternic şi sala de sport, construită doar cu doi ani înainte. Astfel, pereţii bazei sportive au fost serios afectaţi, iar acum există riscul ca aceştia să se desprindă de structura metalică. Deşi există bunăvoinţă din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), a Primăriei Târlişua şi a unităţii şcolare în cauză, totul depinde de Compania Naţională de Investiţii (CNI), care nu a rezolvat încă contestaţiile pe care anumite societăţi le-au depus împotriva firmei care a câştigat licitaţia pentru efectuare lucrărilor de reparaţie a sălii de sport.

Copiii de la Târlişua fac orele de educaţie fizică printre… contestaţii

Lucrările de reabilitare a sălii de sport din comuna bistriţeană Târlişua sunt blocate, deoarece o serie de firme au contestat modul în care firma S.C. COMLORELA a câştigat licitaţia. Societăţile contestatare spun că preţul oferit de firma anterior amintită nu este suficient pentru efectuarea lucrărilor conform caietului de sarcini. Edilul spune că mingea este în terenul Companiei Naţionale de Investiţii, iar contractul cu firma câştigătoare nu se poate semna până când nu se rezolvă contestaţiile. „Eu i-am sunat de mai multe ori (n. r. – CNI) şi îmi tot spun că nu s-au rezolvat contestaţiile. Nu se ştie cine a contestat licitaţia”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Ştefan Negreanu, primarul comunei Târlişua. De asemenea acesta spune că, momentan, sala de sport este utilă doar pentru că reprezintă un scut pentru elevi, deci nu sunt plouaţi sau ninşi, atunci când condiţiile meteo sunt vitrege. În rest, „vântul mai intră pe acolo pe unde au intrat copacii la inundaţiile din 2006, care au avut un rol de berbec medieval. Cu toate că bate vântul, elevii îşi desfăşoară orele de curs acolo, tinerii din sat petrec două-trei ore de sport în această sală, mai ales sâmbăta şi duminica. Bine, sala aceasta este ca şi cum am avea un teren bituminat , podeaua este distrusă, sunt găuri în pereţi…. Vestiarele sunt la fel!”, a punctat edilul. Dacă structura metalică este oarecum stabilă, pereţii sunt relativ distruşi, existând, la un moment dat, dacă nu se vor lua măsuri urgente, riscul prăbuşirii.

Ana Negreanu: „Nu avem condiţii pentru orele de sport!“

Valoarea investiţiei pentru sala de sport din comuna Târlişua s-a ridicat la circa 1.500.000 de lei (la nivelul anului 2004, când aceasta a fost edificată). Directorul Şcolii Generale Târlişua, Ana Negreanu, spune că nu există condiţii optime pentru desfăşurarea cursurilor de educaţie fizică şi sport, mai ales că nici în curtea şcolii, a cărei suprafaţă a fost restrânsă în urma inundaţiilor din anul 2006, nu există spaţiu suficient pentru astfel de activităţi. „Nu avem condiţii pentru orele de sport. Anul trecut nu s-a făcut nicio investiţie pentru soluţionarea acestei probleme. În sală este curent, iar în anotimpul rece nu putem duce elevii acolo. Gândiţi-vă cât le este de frig. În plus, şi când este cald afară trebuie să avem mare grijă cu elevii, deoarece un perete este foarte tare găurit. Poate să cadă oricând. Nu avem garanţia că nu punem în pericol elevii. Speram că în această primăvară să fie finalizate lucrările de reparaţie a sălii. Dar… nu s-a întâmplat nimic. Noi şi Primăria aşteptăm banii de la minister”, a declarat Ana Negreanu.

Nu doar sala de sport este în această situaţie. Parcul din comună se află la mâna O.N.G-urilor

Dacă autorităţile abilitate nu fac nimic pentru a repara efectele nedorite ale inundaţiilor din anul 2006, administraţia public locală se bazează pe sprijinul organizaţiilor nonguvernamentale. „În ceea priveşte parcul din comună, am fost contactaţi de un O.N.G., care ne-a oferit un proiect, cu finanţare cu tot. Condiţia este ca noi să contribuim cu 20% din valoarea proiectului”, a afirmat primarul. Primăria Târlişua a alocat deja fondurile pentru realizarea acestui proiect şi a primit avizul Consiliului Local. Nu este necesară o rectificare bugetară şi mai rămâne doar ca fundaţia respectivă să vireze banii.

La ISJ BN, speranţa moare ultima

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud este optimistă şi consideră că această situaţie se va rezolva cât mai repede cu putinţă. Inspectorul general Vasile Marc a declarat pentru Gazeta de Bistriţa: „Toată chestiunea este în curtea Companiei Naţionale de Investiţii. Lucrarea a fost câştigată de o firmă, s-a contestat acea licitaţie. CNI-ul trebuie să dea răspunsul şi sper, cu toată seriozitatea, certitudinea şi cu toată siguranţa, că anul acesta vom finaliza lucrările la sala de sport din Târlişua. E păcat ca investiţia care s-a făcut acolo să se ducă pe apa sâmbetei. Mai ales că oamenii aceia au fost crunt loviţi de soartă”.

În urma tragediei naturale din 2006, sala de sport de la Târlişua rămâne o lacrimă neuscată

Imediat după fatidica catastrofă naturală de pe Valea Ţibleşului, promisiunile au fost multe. Politicienii, indiferent de coloratura politic, au venit pe rând la Târlişua şi s-au oferit să pună umărul la refacerea infrastructurii şi a clădirilor afectate. Dar, totul a rămas la stadiul de vorbe deşarte. Prea puţini îşi mai aduc aminte de acest dezastru. Locul unde Traian Băsescu s-a întâlnit cu fostul premier Tăriceanu pe acel „pod al prieteniei” a fost uitat. O, tempora…! Una peste alta, sala de sport din Târlişua rămâne lacrima care brăzdează faţa comunei.

Raimond Petruţ

1 COMENTARIU

  1. daca tot ati fost in Tarlisua de ce nu ati vizitat si biblioteca din comunaca sa vada toata lumea cum se iau bani nemunciti Bibliotecara de ani de zile nu mai merge la servici ci e tot pe traseu si cu toate astea tov negreanu primarul o plateste Daca ii este asa de draga sa o plateasca din banii lui nu din ai nostri ca ne-am saturat de lepre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.