Sabin Ilieşi, fostul şef al Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi fost prodecan al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, pentru corupţie. În aceeaşi seară, Ilieşi a fost încarcerat, el predându-se de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

 

Potrivit sentinţei publicate joi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Sabin Ilieşi la trei ani şi şase luni de închisoare, reducând cu un an pedeapsa dată în aprilie 2013 de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, de patru ani şi jumătate de închisoare. După ce instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud s-a pronunţat anul trecut, Sabin Ilieşi a înaintat apel la Curtea de Apel Cluj, acţiune care i-a fost respins de magistraţii clujeni.

 

Tribunalul bistriţean i-a aplicat o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni

La sfârşitul lunii decembrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus, în urma anchetei derulate, trimiterea în judecată a lui Sabin Ilieşi, director coordonator, la acea dată, al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud.

În acelaşi dosar au mai fost inculpate încă şase persoane – Corina Moga, Alina Moga, acuzate de complicitate la trafic de influenţă, Ioan Bătrâncea, Florin Dumescu, Dorel Vit şi Marin Burtică – acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale.

Sabin Ilieşi a fost acuzat de trafic de influenţă, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, ori a funcţiei de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. În luna aprilie 2013, judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au pronunţat sentinţa: Sabin Ilieşi a fost condamnat la patru ani şi şase luni închisoare şi interzicerea unor drepturi pe durata a doi ani.

 

ÎCCJ i-a redus pedeapsa cu un an

„Admite recursurile declarate de inculpaţii Ilieşi Sabin, Moga Corina şi Moga Alina împotriva deciziei penale nr.230/A din 19 noiembrie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, Secţia Penală şi de Minori. Casează în totalitate decizia recurată şi în parte sentinţa penală nr.71/F/2013 din 09 aprilie 2013 pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, numai în ceea ce priveşte aplicarea legii penale mai favorabile şi rejudecând, în aceste limite:

Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit. „a” teza a II-a „b” si „c” Cod penal anterior, pe durata a 2 ani aplicată inculpatului Ilieşi Sabin, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor:

– 4 ani închisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.”a”, teza a II-a, „b” si „c” Cod penal anterior, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr.78/2000;

– 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.”a” teza a II-a, „b” si „c” Cod penal anterior, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă prev. de art.257 Cod penal anterior rap. la art.6 din Legea nr.78/2000;

– 1 an şi 3 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale prev. de art.26 Cod penal anterior rap. la art.288 alin.1 Cod penal anterior;

– 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals prev. de art.291 Cod penal anterior;

– 2 ani si 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit. „a” teza a II-a „b” si „c” Cod penal anterior, pentru comiterea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie prev. de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.41 alin.2 Cod penal anterior; – sporul de 6 luni închisoare.

 

Schimbă încadrarea juridică data faptelor reţinute în sarcina inculpatului Ilieşi Sabin:

– din infracţiunea prevăzută de art.257 Cod penal anterior cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea prevăzuta de art.291 Cod penal cu aplicarea la art.6 din Legea nr.78/2000 si art.5 Cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă inculpatul Ilieşi Sabin la o pedeapsă de 3 (trei) ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art.66 lit. a, b si g Cod penal.

– din infracţiunea prevăzută de art.257 Cod penal anterior cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea prevăzută de art.291 Cod penal cu aplicarea la art.6 din Legea nr.78/2000 si art.5 Cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă inculpatul Ilieşi Sabin la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art.66 lit.a, b şi g Cod penal.

În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b, art.35 alin.3 Cod penal anterior şi art.5 Cod penal, contopeşte pedepsele astfel stabilite cu pedepsele de 1 an şi 3 luni, 1 an şi 6 luni, respectiv 2 ani şi 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b si lit.c Cod penal anterior, urmând ca inculpatul Ilieşi Sabin să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c Cod penal anterior, în final inculpatul Ilieşi Sabin urmând să execute pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a teza a II-a, b şi c Cod penal anterior”, este sentinţa pronunţată joi de ÎCCJ.

 

Instanţa a menţinut pedepsele celorlalţi şase inculpaţi din dosar

Corina Moga şi Alina Moga au fost condamnate la câte doi ani de închisoare cu suspendare de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, sentinţă menţinută atât de Curtea de Apel Cluj, cât şi de ÎCCJ. ÎCCJ a respins totodată ca nefondate, recursurile declarate de Burtică Marin, Dumescu Florin, Vit Dorel şi Bătrâncea Ioan, împotriva aceleiaşi decizii penale pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 2013, cum de altfel acestora le-au fost respinse şi apelurile depuse la Curtea de Apel Cluj.

 

În aprilie 2013, Tribunalul Bistriţa Năsăud s-a pronunţat în cazul celor patru astfel:

Ioan Bătrâncea – un an de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Florin Dumescu – un an şi trei luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Dorel Vit – zece luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.

Marin Burtică – 1.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, cu suspendare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.