Ruşii au stat în spatele evenimentelor din aprilie 2009 de la Chişinau

 

Au trecut trei ani de la evenimentele violente din Chişinau, cand manifestarile paşnice ale tinerilor nemulţumiţi de rezultatele alegerilor din 5 aprilie 2009 au devenit violente, soldandu-se cu devastarea cladirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Deşi nu exista rapoarte oficiale care sa explice turnura pe care a luat-o „revoluţia Twitter”, exista voci care cred ca implicarea Kremlinului a fost scanteia care a aprins conflictul.

 

 

Sambata 7 aprilie s-au împlinit trei ani de la evenimentele din 2009, cand protestele paşnice ale tinerilor nemulţumiţi de rezultatele alegerilor din 5 aprilie, au degenerat în proteste violente, soldate cu devastarea cladirilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi cu sute de tineri torturaţi prin comisariate. Politicienii moldoveni au promis ca vor face tot posibilul sa dezvaluie cetaţenilor adevarul despre cele petrecute la începutul lunii aprilie 2009. S-au creat comisii parlamentare, s-au deschis zeci de dosare penale, dar nu au fost facute publice numele celor care au comandat devastarile.

 

Bani pentru victime

Chiar daca au fost întocmite liste cu peste 600 de tineri batuţi în comisariate, pana acum nu exista nicio sentinţa definitiva de condamnare la închisoare a vreunui poliţist torţionar. În plus, judecatorii au decis achitarea fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc, şi a fostului comisar al Chişinaului, Vladimir Botnari, responsabili direct de acţiunile poliţiştilor din acele zile.
La trei ani de la tragicele evenimente din aprilie 2009, Republica Moldova poate numara doar banii cheltuiţi pentru indemnizaţiile oferite victimelor evenimentelor de atunci. Potrivit arena.md, din 2009 şi pana în prezent, Guvernul şi Primaria Chişinau au acordat aproximativ 1,8 milioane de lei persoanelor care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Nici raportul procurorului general nu a facut mai multa lumina în aceasta speţa.

Evenimentele de la 7 aprilie 2009 „par sa ateste o conspiraţie de proporţii. Acesta este secretul lui Vladimir Voronin, care ascunde o urzeala a fostei guvernari PCRM împotriva Romaniei şi a democraţiei moldoveneşti, menita sa readuca ţara pe orbita Moscovei, sa demoleze sistemul constituţional şi sa legitimeze dictatura comunista ce se prefigura la orizont”, se arata în cartea „Revoluţia Twitter, episodul 1. Moldova”, aparuta înca în 2010 la editurile Arc şi Ştiinţa, printre ai carei autori se numara editorialistul Petru Bogatu. În aceasta lucrare se arata cu lux de amanunte ca manifestaţiile paşnice de dupa alegerile parlamentare din primavara anului 2009 au fost deturnate de serviciile secrete ruse la comanda regimului Voronin şi ca în complotul cekisto-comunist au fost antrenate diverse grupari de provocatori controlate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova, reprezentanţi activi sau în rezerva ai forţelor de ordine de la Chişinau, diverşi aventurieri din stanga Nistrului etc.

 

Obiectivele serviciilor secrete

 

Într-un material preluat de Romanian Globa News, Petru Bogatu povesteşte ca de-a lungul ultimilor trei ani, mass-media a prezentat şi multe alte dovezi care incrimineaza guvernarea PCRM şi serviciile secrete ale Federaţiei Ruse. „Patru obiective au urmarit complotiştii acum trei ani de zile: demonizarea Romaniei şi instalarea la Prut a unei noi cortine de fier, compromiterea opoziţiei democratice şi eliminarea din jocul politic a liderilor ei, legiferarea, prin amendarea Constituţiei, a verticalei puterii şi instaurarea unui regim de tip putinist şi justificarea lucrarilor de reconstrucţie a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei care urmau sa fie date în exploatare în ajunul jubileului de 70 de ani de la naşterea lui Vladimir Voronin”, arata Bogatu.

Acesta este de parere ca toate aceste scopuri au fost atinse: expulzarea ambasadorului Romaniei, timorarea opoziţiei, dezmaţul poliţiei împotriva tinerilor dadeau impresia ca evenimentele se deruleaza conform scenariului prestabilit. „Nu dosarul care îi inculpa pe Voronin şi Putin impresioneaza. Acesta exista de mult timp şi e doldora de probe. Ceea ce conteaza este incapacitatea procurorilor de a-l pune pe rol. Se pare ca spaţiul lor de manevra este îngustat serios de limitele suveranitaţii politice reale a Republicii Moldova, de gradul ei de desprindere efectiva de fosta metropola sovietica”, mai subliniaza jurnalistul.

Ancheta referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009pare sa dispuna de suficiente probe pentru a demonstra fara putinţa de tagada implicarea ruşilor în debandada de la Chişinau din urma cu acum trei ani de zile. „Goniţi de o spaima desperata, ortacii lui Voronin se vede ca au dat alarma, cerand la Moscova ca Baghirov sa se dezica de acuzaţiile lui anterioare la adresa PCRM. Cred ca acesta a fost supus unor presiuni, de vreme ce s-a vazut silit sa faca pe paiaţa fara minte şi sa renunţe la nişte declaraţii incriminatorii pe care le-a reiterat obsesiv de-a lungul ultimelor luni.

Cine putea sa-l determine pe „omul de încredere al lui Putin” sa se lepede de dezvaluirile facute anterior? Este evident ca doar superiorul sau care i-a încredinţat sa-l reprezinte în campania electorala recent consumata în Rusia”, considera Bogatu. În plus, acesta arata ca arestarea acestuia la Chişinau n-avea cum sa se faca doar în baza unor marturisiri laudaroase privind antrenarea sa în evenimentele din primavara lui 2009. Exista se pare dovezi indubitabile ca el poarta vina pentru incitarile la violenţe în cursul manifestaţiilor anticomuniste de acum trei ani.

„Pe de alta parte, e la mintea oricui ca nu Baghirov a tras sforile provocarilor de la 7 aprilie. Acesta a fost un actor important în spectacolul terifiant jucat de ruşi la Chişinau. Nu el însa l-a montat. Baghirov e o gura sparta, un agent de teren care urma sa bage strambe în mijlocul protestatarilor. Adevaraţii regizori ai vandalizarilor însa se ascund în culisele spionajului rus. Faptul ca ambasadorul Moscovei la UE, Vladimir Cijov, se caznea la Bruxelles, în dupa-amiaza zilei de 7 aprilie 2009, sa inculpe Bucureştiul, invocand arborarea tricolorului înainte ca drapelul Romaniei sa apara efectiv pe sediul preşedinţiei, demasca, neîndoios, Kremlinul şi serviciile sale speciale”, dezvaluie editorialistul.

 

Ţapi ispaşitori

 

Acesta considera ca întreaga diversiune împotriva Republicii Moldova a fost conceputa şi coordonata de generalul Veaceslav Uşakov care acum trei ani de zile era director adjunct al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Printre obligaţiile sale de serviciu, între altele, se numara utilizarea în operaţiunile secrete a resurselor mediatice. Totodata, el era responsabil de activitaţile spionajului extern rus pe direcţia moldoveneasca-transnistreana.

Bogatu scrie în jurnal.md: „Curios este faptul ca la finele lui 2001, ex-preşedintele Voronin l-a decorat pe generalul Veaceslav Uşakov, la pachet cu generalului Nikolai Patruşev, fost director al FSB, şi Serghei Lebedev, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SVR) din Rusia, cu Ordinul „Ştefan cel Mare”. Potrivit unei ipoteze, pe care subsemnatul a susţinut-o într-un articol inserat în acest colţ de pagina acum doi ani, aceştia au fost remarcaţi pentru serviciile preţioase pe care le-au facut Partidului Comuniştilor. Mai întai, FSB a instalat PCRM la guvernare cu un an mai devreme, contribuind la provocarea de alegeri anticipate în 2001. Mai apoi, Uşakov a încercat sa-i aduca Transnistria pe tava lui Voronin printr-o tentativa de asasinare a lui Igor Smirnov, fapt despre care presa rusa din acea vreme a scris cu lux de amanunte”.

Concluzia acestor discuţii este faptul ca Republica Moldova se numara printre preocuparile prioritare ale generalului FSB Uşakov. Acesta a fost nu numai stimulat pentru vechile sale merite în faţa lui Voronin, ci şi platit în avans pentru devastarile sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei de la Chişinau. Cariera lui Uşakov s-a încheiat recent. În 2011, preşedintele Dmitri Medvedev l-a forţat sa se pensioneze, destituindu-l pentru „încalcarea eticii profesionale” prin manipularea abuziva a aceloraşi „resurse mediatice” despre care vorbeam mai sus.

„Cum parghiile conspiraţiei de la 6 şi 7 aprilie 2009 se pierd în tenebrele spionajului rus, întregul adevar despre pogromul din centrul Chişinaului nu va ieşi la iveala într-un viitor previzibil. În principiu însa, implicarea FSB-lui şi a Kremlinului, ca şi a complicilor acestora de la faţa locului, poate fi demonstrata în instanţa. Daca acest lucru nu va fi facut, vom risca mult ca istoria sa se repete”, concluzioneaza Petru Bogatu.

 

Sabin Ripan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.