Rusia obține peste 10 milarde de euro din acțiuni petroliere Rosneft vândute la Qatar

63

Rusia va primi 10,5 miliarde de euro în schimbul a 19.5% din acțiunile companiei petroliere Rosneft. În ciuda sancțiunilor economice impuse de UE și SUA, șeful Rosneft, Igor Secin, a reușit să bată palma cu compania anglo-elvețiană și cu Fondul suveran de investiții al statului Qatar și a fost deja felicitat de președintele rus, Vladimir Putin, pentru afacerea încheiată.

„Vreau să vă mulțumesc tuturor, tuturor colegilor dumneavoastră care au contribuit la asta, vă mulțumesc pentru rezultatul bun obținut”, a spus liderul de la Kremlin, în timpul întâlnirii cu Igor Secin.

 

Glencore va vira doar 300 de milioane de euro din întreaga sumă, restul banilor urmând să vină de la Fondul suveran de investiții al Qatarului și dintr-un pachet financiar pus la dispoziția investitorilor de o banca italiană. Cel mai probabil, este vorba de Intesa Sanpaolo Bank, din Italia, scrie Financial Times.

 

Statul rus va deține în continuare pachetul majoritar la Rosneft, iar giganul BP rămâne cu 19,75% din acțiuni.

Vânzarea a 19,5% din acțiunile Rosneft vine după ce Igor Secin a reușit, în noiembrie, achiziționarea producătorului rus de petrol Bashneft și a unei companii de rafinare din India, unde a concesionat și un port.

„Afacerea nu este doar una de portofoliu, ci una strategică”, a spus Igor Secin, un apropiat al lui Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ