Românii din străinătate care trimit acasă mai mult de 1.000 de euro, verificați de statul român

488

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită în maximum 3 zile raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro, relatează g4media.ro

 

Cele mai multe tranzacţii între persoane fizice au loc între românii din străinătate şi rudele de acasă, definite drept remitenţe. Astfel, în perioada 2007 – 2016, românii aflați în străinătate au trimis acasă circa 29 miliarde de euro, potrivit analizeeconomice.ro.

Proiectul de lege promovat de Oficiu pe 31 ianuarie este în dezbatere între instituţiile statului pentru a fi asumat şi trimis în Parlament spre dezbatere şi adoptare. Dacă va trece de Legislativul țării în forma propusă, băncile şi furnizorii de servicii precum Poşta Română, Western Union sau Money Gram vor avea obligaţia să raporteze la Oficiu datele despre orice tranzacţie care depăşeşte echivalentul în lei a 1.000 de euro.

Oficiul susține că iniţiativa legislativă transpune noua legislaţie europeană în domeniul combaterii fenomenului de spălare a banilor, Directiva 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului UE.

Conform sursei citate, România e statul membru UE cu una dintre cele mai mari comunităţi de cetăţeni plecaţi să lucreze în străinătate, estimările Ministerului pentru Românii de pretutindeni fiind de 3,5 – 4 milioane, astfel că este neclară implementarea unei modalități prin care statul român va putea să urmărească toate tranzacțiile mai mari de o mie de euro între românii din străinătate şi cei de acasă.

2 COMENTARII

  1. Asa ma… ardeti-i pe con.tza.rani… c-apoi o sa mai trimita dr.acu bani in mod oficial in Romania ! Bine-nteles ca nu trimit bani pentru statul roman si nici pentru mine ori pentru oarecine altii decat pentru familia lor, dar prin transferul legal statul le percepe niste banutzi… pe care daca va tot zgandare dr,acu-n c.ur, n-o sa-i mai vedeti nici pe astia…
    Maaaa… nu stiti voi cum sa faceti sa-i „insurubati ” pe romani… si testati parca , puterea lor de rabdare si suportabilitate ca si ” sarpele care iese la drumul mare … cand il doare rau capul ” ( stiti povestea ) .

LĂSAȚI UN MESAJ