La începutul acestei saptamânii Biroul Electoral Central (BEC) a luat o hotarâre prin care cetatenii care si-au schimbat domiciul dupa data de 1 iunie 2008 sa nu poata vota la al doilea tur de scrutin din data de 15 iunie. Hotarârea BEC-ului este ilegala, încalcând prevederile Constitutiei si îngradind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, însa pâna la închiderea editiei niciun Birou Electoral Judetean nu a depus vreo contestatie referitoare la aceasta decizie.

Biroul Electoral Central ia decizii fara a consulta Constitutia României, încalcând astfel drepturile fundamentale ale românilor. Acest for a luat o hotarâre în cursul zilei de luni prin care cetatenii care si-au schimbat cartea de identitate si localitatea de domiciliu între turul 1 si 2 al alegerilor locale nu vor mai putea vota duminica, 15 iunie.

BEC a hotarât ca notiunea de “domiciliu”, prevazuta la art.3 alin.3 din Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, se refera la domiciuliul stabilit înainte de data de 1 iunie 2008, data la care a avut loc primul tur al alegerilor. Cetatenii care, între turul 1 si 2, se muta în alta localitate nu vor mai putea vota, pentru ca s-a considerat ca alegerile sunt un singur proces electoral, unul care a început pe 1 iunie si se termina pe 15 iunie.

Nu este cazul si pentru cei care se muta în interiorul aceleiasi localitati, dar este cazul pentru Bucuresti acolo unde o mutare dintr-un sector în altul echivaleaza cu o mutare din Bistrita în Mures. Hotarârea încalca prevederile Constitutiei care spune clar ca cetatenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniti pâna în ziua alegerilor inclusiv. Singurele persoane care nu au drept de vot sunt debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie sau persoanele condamnate, prin hotarâre judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale. Hotarârea BEC încalca articolul 53 din Constitutia României care spune ca “exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”.

Biroul Electoral Judetean (BEJ) Bistrita-Nasaud nu a primit nicio înstiintare cu privire la hotarârea BEC luata în cursul zilei de luni. În ciuda faptului ca BEJ îsi ia toate informatiile si noutatile de pe site-ul BEC si a luat la cunostinta prevederile hotarârii 149/9.06.2008, nu a sesizat neconstitutionalitatea acesteia. Contactat telefonic loctiitorul presedintelui BEJ Bistrita-Nasaud, judecatorul Alexandru Parauan, a declarat ca nu stia ca hotarârea BEC este neconstitutionala. “Este neconstitutionala? Nu stiam. O sa discut cu colegii mei îndata ce ajung la sediu. Nu stiu daca vom depune o contestatie, deoarece toate hotarârile Biroului Electoral Central sunt obligatorii”, a declarat judecatorul Parauan.

Hotarârea prin care BEC încalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului va fi implementata si în judetul Bistrita-Nasaud. În ciuda faptului ca cetatenii României cu drept de vot, care si-au schimbat domiciliul dupa data de 1 iunie 2008 în mod legal si au actele de identificare conform legii, nu îsi vor putea exprima votul în turul doi al alegerilor locale.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.