Românii au cheltuit 85% din venituri în trimestrul al treilea din 2016

52

Veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.972 lei, iar cheltuielile de 2.543 lei/lună, în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

 

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul III 2016, în termeni nominali,  2972 lei pe gospodărie şi 1125 lei pe persoană.  

Potrivit INS, veniturile băneşti au fost, în medie,  de 2708 lei lunar pe  gospodărie (1025  lei pe persoană), iar veniturile în natură de 264 lei lunar pe gospodărie (100 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au  format cea mai importantă sursă de venituri  (60,4% din veniturile totale ale gospodăriilor). „La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din  prestaţii  sociale  (21,8%),  veniturile  din  agricultură  (3,8%), veniturile din activităţi  neagricole  independente  (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (8,9%),  în  principal,  contravaloarea  consumului  de  produse  agroalimentare  din  resurse               proprii (7,6%)”, precizează sursa citată.

 

Cheltuielile totale au fost de 2.543 lei lunar pe o gospodărie și 962 lei pe persoană și au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale.

Conform INS, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,5%).

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul III 2016, în medie, 34,9% din consumul gospodăriilor. Cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile (electricitate, apă, gaze şi alţi combustibili) se ridică la 16,5% din cheltuieli, în timp ce băuturile alcoolice și tutunul au reprezentat 8%.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ