Șeful DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) pentru abuz în serviciu după ce a ”închis ochii” pentru 16 animale sacrificate fără acte. Aceste animale au fost trucate în ceea ce privește ”boala vacii nebune”, iar cei care ar trebui să supravegheze siguranța alimentelor sunt chiar cei care au pus pe masa românilor carne suspectă. Așa că mâncați liniștit, doar procurorii veghează pentru siguranța voastră.

 

Toți șefii DSV, cercetați de PICCJ

Mai mulți șefi ai Direcțiilor Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) sunt cercetați de către procurii PICCJ. Printre ei șefii DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin, dar și șeful DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, sunt cercetați pentru trucarea animalelor bolnave cu boala vacii nebune. Acest lucru ar putea să influențeze siguranța alimentelor de pe masa cetățenilor, dar și exportul de carne al României. Gazeta de Bistrița vă arată o sentință prin care magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 București au acordat controlul judiciar pentru șeful DSV Cluj.

 

Avocații spun că nu sunt probe

”De asemenea, a mai arătat că plângerea este întemeiată, deoarece nu este întrunită condiţia existenţei unor probe sau indicii temeinice din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpatul-petent Pivariu Nicolae a săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 C.p. şi instigare la fals intelectual în formă continuată prev. de art.47 C.p. rap. la art. 321 alin. 1 C.p. cu aplicarea art. 35 C.p., având în vedere că petentul nu a emis nicio decizie cu privire la identitatea bovinei depistată cu ESB, ci doar şi-a exprimat un punct de vedere cu privire la trasabilitatea unora din cele 16 animale sacrificate fără acte la SC A SRL, având în vedere declaraţia crescătorului P I, care a semnalat comportamentul deviant al uneia dintre bovinele pe care le vânduse; în plus, diagnosticarea ESB forma atipică este întâlnită la animale bătrâne (peste 10-11 ani), or bovina apreciată de petent ca putând fi cea infectată cu ESB avea 12 ani, faţă de cea menţionată în nota nr. 1966/15.06.2014 a echipei din cadrul ANSVSA care avea circa 6 ani”, arată apărătorul lui Nicolae Pivariu.

”În satul C comuna S funcţionează un punct de lucru al societății, având ca obiect de activitate lucrări de abatorizare, administrat în baza unei împuterniciri de numitul Bl. În cadrul punctului de lucru își desfășurau activitatea, în luna aprilie 2014, numirii CRF, medic veterinar delegat de DSV Bistrița-Năsăud pentru supravegherea sanitar-veterinară a societății, PL, SS și CAC, toți cu funcţia de achizitor animale.

În calitate de achizitori de animale, cei trei se deplasează prin judeţele învecinate, identifică animale oferite de proprietari spre vânzare, verifică existența documentelor necesare abatorizării (paşaport, formular de mişcare, certificat sanitar-veterinar și actul privind lanţul alimentar) concordantă acestora cu numărul de crotal montat pe urechea bovinei, negociază preţul și achiziţionează animalele pe care le trimit apoi către abator cu mijloace de transport aparținând societății”, arată magistratul despre derularea faptelor.

 

Au vândut o bovină cu actele alteia

”Probele administrate in cauza au stabilit ca, in baza unei practici cunoscută și tolerată de autorități, animalele se achiziţionează fără documente, însoțite doar de o parte a documentelor sau cu documente aparținând altei bovine. În cazurile în care bovina a fost vândută fără documente, în momentul în care medicul veterinar zonal constată lipsa acesteia din gospodăria proprietarului, pe baza declaraţiei acestuia întocmește documentele necesare vânzării și operează mişcarea în Baza Naţionala de Date (SNIIA), toate documentele fiind întocmite cu data constatării (aflată, uneori, la luni distanță de data reală a tranzacţiei). Ulterior, documentele astfel întocmite se predau achizitorului declarat de proprietar pentru că abatorul să opereze, la rândul său, în SNIIA, sacrificarea bovinei.

În baza acestei hotărâri, inculpatul Bogolin Ioan a menţionat în raportul final faptul că GV a vândut către SC B SRL o bubalina, folosind actele bovinei cu număr de identificare ROI34000093578 iar bovina căreia îi corespundeau aceste acte a fost vândută către SC A SRL fără acte, acesteia fiindu-i ataşate un set de acte dintre cele predate CA de medicul veterinar BL, pentru animale sacrificate anterior.

Fără nicio explicaţie, în raportul final inculpatul Bogolin Ioan a modificat ordinea de intrare la abator înlocuind numărul de identificare de la poziția 2 (3375) cu cel de la poziția 6 (3578), stabilind astfel că bovina diagnosticată cu ESB, intrată la tăiere cu numărul2 (2589 potrivit registrelor abatorului) a fost identificată ca fiind cea cu numărul R0134000093578.

Pe baza concluziilor raportului întocmit de inculpatul Bogolin Ioan, inculpatul Duicu Cristian Ioan a dispus, în scris, ca DSV Botoşani, DSV Cluj, DSV Bistrița-Năsaud și IDSA să ia măsurile necesare pentru ca documentele să fie în conformitate cu rapoartele conţinând rezultatul anchetei.

Ca urmare, angajaţii DSV Botoşani au operat în SNIIA, la data de 3.10.2014, anularea sacrificării animalului R0134000093578 în cadrul abatorului SC D SRL, ceea ce a avut drept rezultat reintrarea, scriptic, a bovinei, în proprietatea SC B SRL

Ca urmare, inculpatul Pivariu Nicolae a dispus angajaţilor DSV Cluj să opereze anularea în SNIIA a intrării bovinei R0134000093578 în proprietatea SC B SRL, ceea ce a avut drept rezultat reintrarea, scriptic, a bovinei, în proprietatea lui PI.

Ulterior, la data de 9.10.2014, SC A SRL a operat în SNIIA sacrificarea acestui animal în cadrul abatorului”, arată magistratul.

 

Ce spun oficialii parchetului

”Reprezentantul Ministerului Public arată că nu este vina parchetului că autorităţile din teritoriu întârzie în punerea în aplicare dispoziţiilor privind controlul judiciar, iniţial i s-a pus în vedere inculpatului să nu ia legătura cu inculpaţii Duicu şi Bogolin, la inculpatul Duicu nu se ştia care va fi soluţia la contestaţia formulată împotriva măsurii arestării preventive şi teoretic putea lua legătură cu acesta la vorbitor la arest; între timp au apărut şi alte aspecte noi, urmând a fi completate obligaţiile impuse petentului, în sensul obligaţiei de a nu lua contact nici cu celelalte persoane care au fost implicate în această situaţie, apreciind că măsura controlului judiciar este necesară, având în vedere că un inculpat se află arestat preventiv şi deci trebuie soluţionată cauza cât mai repede, iar prezenţa inculpaţilor este necesară să fie asigurată , pentru a nu exista întârzieri cu privire la terminarea urmăririi penale, pentru buna desfăşurare a urmăririi penale şi pentru aceste motive solicită respingerea plângerii formulate”, arată magistratul de la Judecătoria Sector 5 din București.

”În final, judecătorul mai învederează că din interceptările efectuate în cauză se observă în mod indubitabil cum inculpatul-petent, împreună cu coinculpaţii Duicu şi Bogolin discută îndelung modalitatea în care să fie identificat acest animal, existând o conlucrare între cei trei în vederea finalizării anchetei într-o variantă pe care au considerat-o mai favorabilă pentru România”, arată magistrații de la Judecătoria sectorului 5 din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.