România se află în plină epidemie de rujeolă. 22 de copii neimunizați au murit, medicii de familie din zece județe nu au încă serul în cabinete, dar cu toate acestea distribuitorii de medicamente vor să ia patru mii de doze de vaccin din farmacii pentru a le vinde în străinătate.

Teoretic, distribuitorii pot exporta legal dozele, dar asociaţiile care reprezintă pacienţii spun că ar fi imoral în condiţiile în care 22 de copii au murit din cauza rujeolei şi niciunul nu fusese vaccinat.

Dacă vaccinul va fi luat din farmacii şi vândut în străinătate, copiii ar trebui imunizaţi cu dozele care trebuie asigurate, gratuit, de stat. Problema este că nu există de peste şase luni nicio fiolă în mai mult de zece judeţe, printre care Timiş şi Caraş-Severin, unde sunt cele mai multe cazuri de rujeolă.

„Până acum au fost notificate un total de 3.800 şi ceva de doze. Dată fiind epidemia de rujeolă, am solicitat distribuitorilor ca aceste operaţiuni să nu aibă loc până nu este asigurată piaţa naţională”, spune Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

„Să nu uităm că distribuitorii au și obligații publice, în mod normal nu ar trebui să facă acest export. Ar fi imoral ca eu, pacient, să mă duc în Ungaria sau Germania să-l cumpar, când el a fost destinat pieţei românești”, a preciza Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze la nivel național pentru imunizarea copiilor.

Dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite și a început distribuția vaccinului tetravalent și hexavalent în țară, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, remis sâmbătă.

Potrivit acestuia, măsura luată de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică.

„În acest sens, Ministerul Sănătății a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, acest pas fiind necesar deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulații a mărfurilor în spațiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de Ministerul Sănătății este justificată din motive de sănătate publică. În paralel, Ministerul Sănătății a solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să notifice distribuitorii de medicamente în legătură cu această decizie, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost deja blocate în depozite”, se menționează în comunicat potrivit Monitorul.

Ministerul Sănătății a finalizat procedurile pentru achiziționarea vaccinului tetravalent și hexavalent și a început distribuția lor în țară. De asemenea, este în curs de finalizare procedura de achiziție de urgență a vaccinului împotriva rujeolei, urmând să fie achiziționate 109.000 de doze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.