Pe 9 mai a fost Ziua Europei, unul din simbolurile menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Unitatea nu înseamnă însă egalitate, iar România, ca unul din ultimii veniţi în Uniunea Europeană, variază, în comparaţie cu noile sale surori, între ultimul loc ca Produs Intern Brut per capita şi primul loc la inflaţie. Toţi aceştia sunt indicatori ai cât mai este de lucru pentru a ne „ridica” în ochii europenilor.

 

Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Cu această ocazie, Ziarul Financiar a prezentat 100 de indicatori care arată poziţia României faţă de celelalte state din UE, indicatori din care şi noi vă prezentăm o parte, pentru a contura poziţia ţării noastre în Uniune.

 

Indicatorii macroeconomici, dezastruoşi

 

România ocupă penultimul loc în Europa în ceea ce priveşte valoarea PIB-ului per capita. Singura ţară cu un PIB per capita mai mic decât România este Bulgaria. La celălalt capăt al spectrului se găseşte Luxemburg, conducând detaşat clasamentul cu un PIB per capita de circa 85.000 de euro. Următoarea clasată, Danemarca, are un PIB per capita de 45.000 de euro.

În ceea ce priveşte Investiţiile Străine Directe (ISD), România ocupă locul 20 din 28. Cu ISD-uri reprezentând aproape 44% din PIB în 2013, România depăşeşte ţări precum Franţa (41% în 2012), Germania (28% în 2013) şi Italia (19%), dar e depăşită cu mult de Bulgaria (93%), de exemplu. Primul loc în clasament e ocupat de Luxemburg, cu ISD de 51 de ori mai mari decât PIB-ul, în timp ce locul doi e ocupat de Belgia (192%).

 

Mai există speranţă

Ţara noastră ocupă locul 2 în UE după rata de creştere economică din 2013. Economia României a crescut cu 3,5% anul trecut, fiind depăşită la acest indicator doar de Letonia, care a avut o creştere de 4,1%.

Din păcate, suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor structurale din exerciţiul financiar 2007-2013. Cu o rată de absorbţie de doar 33% din cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispoziţie în ultimii şapte ani de Uniunea Europeană, România este departe de absorbţia din Polonia, care este de 60%, ţară în care aceste finanţări au „salvat“ economia în perioada de criză. Pe primele locuri în UE, cu rate de absorbţie de peste 70%, se află Estonia şi Lituania.

Ocupăm locul 27 în funcţie de numărul de IMM-uri la mia de locuitori, cu 25 de IMM-uri la mia de locuitori. Media UE e 42, iar pe locul 1 este Cehia cu aproape 89 de IMM-uri la mia de locuitori. Sub România se situează Slovacia, cu 11 IMM-uri la prima de locuitori.

Suntem fruntaşi însă la ponderea alimentelor, băuturilor şi produselor din tutun în cheltuielile totale de consum final ale gospodăriilor, care ajunge la un nivel de 32,5%, care este de cele mai multe ori un indicator de sărăcie. Austriecii şi nemţii dau mai puţin de 15% din venituri pentru alimente, băuturi şi tutun.

 

Intrări-ieşiri interne şi externe

 

România este pe locul 16 în UE în funcţie de valoarea bunurilor şi serviciilor importate, de peste 55 mld. euro în 2013. Clasamentul e dominat de Germania, cu importuri de 1.117 mld. euro anul trecut, urmată de Marea Britanie cu importuri de 586 mld. euro. Ultima poziţie în clasament e ocupată de Malta, cu importuri de 4,8 mld. euro.

În funcţie de valoarea bunurilor şi serviciilor exportate, de aproape 50 mld. euro în 2013, statul român este al 19-lea din UE. Pe ultimul loc în clasament se află Malta, cu exporturi de 5 mld. euro, în timp ce Germania ocupă prima poziţie cu exporturi de 1.300 mld. euro.

Locul 24 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte nivelul datoriei publice, calculată ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) este ocupat de ţara noastră. România are o datorie publică echivalentă cu 38% din PIB, în timp ce prima clasată în top e Grecia, cu datorii reprezentând 175% din PIB. Locul doi este ocupat de Italia, cu datorii de 133% din PIB. Cea mai mică datorie publică o are Estonia, cu 10% din PIB.

România se situează pe locul 3 în Uniunea Europeană în funcţie de nivelul taxei pe valoarea adăugată. Cel mai înalt nivel TVA din Uniunea Europeană se găseşte în Ungaria, 27%. Cel mai mic nivel al TVA se găseşte în Luxemburg, 15%. De la 1 ianuarie 2015 nivelul TVA din Luxemburg va fi majorat la 17%, dar tot va rămâne cel mai mic din UE. Următoarele clasate sunt Malta, cu 18%, şi Cipru şi Germania, cu 19%.

Tot în vârful clasamentului, la egalitate cu Estonia, se situează România în UE în ceea ce priveşte nivelul ratei medii anuale a inflaţiei. Cu o inflaţie medie anuală de 3,2% anul trecut, România a înregistrat un nivel mai mare decât cele din Olanda şi Marea Britanie, care au avut o inflaţie de 2,6%. Pe ultimele locuri se află Grecia, cu deflaţie de 0,9%, şi Letonia, cu inflaţie de 0%.

 

La plăcinte înainte…

Tot o poziţie „bună” ocupăm în ceea ce priveşte nivelul economiei subterane  (ca valoare absolută) îl ocupă România  în Europa de Est, cu aproape 40 mld. euro în 2013, potrivit unui studiu publicat anul trecut.

Penultimul loc în Europa este ocupat de România în funcţie de nivelul salariului minim pe economie în 2013, cu un nivel de doar 190 de euro brut pe lună, puţin mai mult decât nivelul înregistrat în Bulgaria. Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, unde fiecare angajat porneşte de la un venit minim de peste 1.900 de euro.

Suntem pe locul 8 în UE în topul celor mai scăzute rate ale şomajului, sub media la nivelul statelor din UE (de 10,5% în martie 2014), potrivit datelor Eurostat. Cele mai mari rate ale şomajului sunt în Grecia (26,7%) şi în Spania (25,3%).

România ocupă locul 6 în topul celor mai scăzute ponderi ale numărului de salariaţi în total populaţie, cu doar unu din trei locuitori angajaţi, inclusiv în sectorul informal, după Grecia, Croaţia, Italia, Polonia sau Spania. Pe primul loc de află Norvegia, unde unu din doi locuitori este angajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.