Europarlamentarul Laurențiu Rebega, primul român care candidează la președinția Parlamentului European, a făcut astăzi un bilanț al României la 10 ani de aderare la Uniunea Europeană.

”La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. A fost o încununare a unui remarcabil consens al forțelor politice din țara noastră. Cu toate că, la începutul anilor `90, divergențele dintre partide erau cel puțin la fel de mari ca și acum, nimeni nu a prezentat o alternativă la integrarea euro-atlantică. Acesta a fost proiectul pe care toți actorii politici l-au susținut fără obiecții”, face Rebega istoria aderării pe scurt.

Apoi, europarlamentarul arată lucrurile bune care s-au întâmplat după aderare : ”Nu e nicio îndoială că, în cei zece ani care au trecut, țara noastră a cunoscut un proces accelerat de modernizare. Acest proces s-a desfășurat pe toate planurile, începând de la cel instituțional, trecând prin cel economic și politic și ajungând la viața de zi cu zi a aproape tuturor cetățenilor. Într-un anume fel, a fost o situație similară cu aceea în care un om sărac și necumpătat câștigă premiul cel mare la Loto: își cumpără o casă nouă, o mașină nouă, mobilă și haine, electrocasnice și accesorii și face excursii în toată lumea, în locuri pe care până atunci le cunoștea numai din auzite.

Fondurile europene au fost folosite cam în acest fel! Desigur, comparația este forțată, iar utilizarea banilor, după cum se știe, a fost condiționată de eligibilitatea proiectelor și de o contabilitate foarte riguroasă. Dar banii au venit și efectele lor se văd. Aspectul exterior al țării s-a schimbat.

Iarăși este incontestabil faptul că integrarea a adus după sine o modelare a oamenilor. Este vorba atât despre funcționarii instituțiilor care au intrat în legătură cu omologii lor europeni, cât și despre întreprinzătorii care au făcut afaceri în celelalte state ale Uniunii, cât și despre oamenii simpli care au plecat la muncă în străinătate. Bineînțeles că nu toate schimbările de ordin social au fost benefice. Unele, care acum par favorabile, s-ar putea dovedi, în viitor, erori sau pierdere de vreme. Însă, România, prin toți cetățenii ei, a fost racordată la un alt ritm al existenței”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.