„Revoluția fiscală”- PNL a sesizat Avocatul poporului. Ce spune Victor Ciorbea

76

Liberalii vor să împiedice „revoluţia fiscală” susţinută de PSD – ALDE. Astăzi, ei au depus sesizare la Avocatul Poporului prin care îi cer acestuia să conteste la Curtea Constituţională modificările fiscale făcute de Guvern. În plus, PNL vrea să depună moţiune de cenzură, motiv pentru care caută sprijin şi din partea celorlalte formaţiuni parlamentare. Subiectul va fi dezbătut în şedinţa liberalilor din această după-amiază.

Noi nu putem să facem în acest moment decât să cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

La rândul său, a precizat că OUG privind modificarea Codului fiscal încalcă Legea fundamentală.

În mod esențial, premierul Tudose și întreg Guvernul încalcă principiile constituționale așa cum încalcă și norme constituționale cu mare ușurință. Au încălcat principiul constituțional al delegării legislative. Nu ar fi putut să adopte printr-o OUG aceste modificări, care sunt foarte voluminoase — sunt peste 27 de pagini, modificări de norme de drept fiscal—, pentru că nu sunt îndeplinite condițiile de constituționalitate — acea delegare legislativă. Efectiv, Guvernul Tudose uzurpă ca putere executivă atributele puterii legislative”, a spus și deputatul PNL Ioan Cupșa Cupșa.

Nu ne-au spus și nu ne-au argumentat de ce este nevoie să legifereze acum, de îndată, care este această urgență”, a adăugat el.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a spus că sunt invocate cel puțin trei categorii de motive de neconstituționalitate – nu este precizată necesitatea adoptării mărsurilor prin OUG, încălcări ale unor drepturi și libertăți fundamentale și încălcarea unor prevederi dintr-un tratat ratificat de România.

Există o practică recentă a CCR în care se subliniază următorul aspect: Avocatul Poporului poate ataca o OUG cum este aceasta, adică publicată în Monitorul Oficial, dar neintrată în vigoare, dar la data când este examinată excepția de neconstituționalitate de către CCR, OUG trebuie să fie în vigoare. Nu e vorba că nu ne grăbim. Vom analiza serios și când avem soluția ne vom pronunța”, a spus Ciorbea, potrivit Digi24.

1 COMENTARIU

  1. Victor Ciorbea în țara noastră este ca agheazma, adică apa sfințită de răspopitul Cristian Pomohaci. Omului bolnav de cancer nu-i face rău dar nici bine. Iși ia salariul, ne duce cu preșul și ascultă de stăpânii lui…Știți la cine mă refer.

LĂSAȚI UN MESAJ